«επιχείρηση έντασης γνώσης» (εταιρείες γνωστές και ως τεχνοβλαστοί ή spin-offs).
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η μονάδα που θα εγκατασταθεί το Χίνβιλ, κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας, θα μπορεί να δεσμεύει περίπου 900 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.
Οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που θα συγκεντρώνει η μονάδα θα πωλούνται σε ένα κοντινό θερμοκήπιο που θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή μαρουλιών κατά 20%.
Η μονάδα έχει προϋπολογισμό μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων Ευρώ και θα λειτουργήσει και ως πιλοτικό έργο εφαρμογής της τεχνολογίας Άμεσης Δέσμευσης του Αέρα (DAC) σε εμπορική κλίμακα.
Η τεχνολογία βασίζεται σε ένα καινοτόμο φίλτρο που παγιδεύει με χημικό τρόπο το διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνειά του. Ο δεσμευμένος άνθρακας απελευθερώνεται ως αέριο διοξειδίου του άνθρακα υψηλής καθαρότητας κατόπιν της θέρμανσης του φίλτρου στους 100 βαθμούς Κελσίου, διαδικασία που επιτρέπει τη χρήση του φίλτρου για αρκετές φορές.
Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, η εταιρεία σχεδιάζει να προμηθεύσει το διοξείδιο του άνθρακα σε βιομηχανίες παραγωγής αεριούχων ποτών.
Απώτερη φιλοδοξία της Climeworks είναι η τεχνολογία της να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας υπό τη μορφή ενός κλιματικά ουδέτερου συνθετικού καυσίμου που θα παράγεται από ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα, νερό και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.
Η κατασκευή της μονάδας αποτελεί μέρος αποτελεί μέρος ενός τριετούς πιλοτικού προγράμματος επίδειξης που πραγματοποιούν η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Gebrüder Meier και η εταιρεία διαχείρισης αστικών αποβλήτων Zweckverband Kehrichtverwertung με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ενέργειας της Ελβετίας.
Πηγή