Ομάδες εφοριακών θα στέλνει το υπουργείο Οικονομικών στα σχολεία της χώρας με στόχο να προσεγγίσει τους μαθητές και αυριανούς...
πολίτες της Ελλάδας ώστε να γίνουν -αυτοί τουλάχιστον, όταν μεγαλώσουν- συνεπείς και συνεργάσιμοι φορολογούμενοι. Το σχέδιο έχει τη σφραγίδα της τρόικας, στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της φορολογικής συνείδησης που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο.
Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση δείχνει να προβληματίζεται για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, στελέχη των θεσμών υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μπει μάθημα... φορολογικών στη χώρα μας. Η αρχή θα γίνει με τα φορολογικά σεμινάρια που θα ξεκινήσουν από φέτος στα σχολεία. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει έρθει σε επαφή με διευθυντές σχολείων, περιφερειακές διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας αλλά και πρυτάνεις με στόχο να οργανωθούν δράσεις επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών. Στις επισκέψεις τους στα σχολεία οι εφοριακοί που θα μπαίνουν στις τάξεις θα πρέπει να εξηγούν στους μαθητές τι είναι και πώς λειτουργεί το φορολογικό σύστημα της χώρας μας, να τους βάζουν στο νόημα πώς ενισχύεται το δικό τους μέλλον και το κοινωνικό κράτος αν οι πολίτες είναι φορολογικά συνεπείς, τι προβλήματα δημιουργεί η φοροδιαφυγή, τι μεθόδους χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι αλλά και τι πρέπει να προσέχουν και να κάνουν αν θέλουν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη μάχη για την καταπολέμησή της. Προφανώς το έργο των εφοριακών συναντά και δυσκολίες, όπως διαπιστώνουν οι ιθύνοντες που οργανώνουν το σχέδιο δράσης, αφού από την τρυφερή ηλικία τους τα παιδιά έχουν γίνει κοινωνοί από το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον τους για τα προβλήματα και τις δυσάρεστες ανατροπές που εγκυμονεί το πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα της χώρας μας - όταν μάλιστα υπό το βάρος του κλείνουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και μαθητές αλλάζουν ξαφνικά σχολείο. Η δράση αυτή προβλέπεται από το νέο μνημόνιο, με το οποίο η κυβέρνηση συμφώνησε να ενισχυθεί η υπηρεσία φορολογικής συμμόρφωσης του υπουργείου Οικονομικών λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που θεωρούν πως είχε στην είσπραξη των φόρων.
Και ευρύτερα, πάντως, πηγές των θεσμών με γνώση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος μάς ανέφεραν πως αν και δεν προβλέπεται ρητώς στη συμφωνία με τους δανειστές, θα έπρεπε να σκεφτούν ένα μάθημα ειδικά για τους μελλοντικούς φορολογούμενους πολίτες και καταναλωτές, το οποίο να περιλαμβάνει ίσως και εισαγωγή σε βασικές φορολογικές δεξιότητες (προφανώς για να μην επαναληφθεί στη χώρα μας η περίπτωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών που, αν και αρμόδια για τη φορολογία, δήλωνε δημοσίως ότι δεν έμαθε ποτέ πώς να συντάσσει τη δική της φορολογική δήλωση). Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται επίσης διαφημιστική καμπάνια μέσω εφημερίδων, ραδιοφώνου και τηλεόρασης για τους πολίτες (αν και θα καθυστερήσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας του δημοσίου) αλλά ακόμη και εκστρατεία ενημέρωσης των τουριστών σε αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία, διόδια κ.λπ., με φυλλάδια που θα μοιράζονται σε κάθε πύλη εισόδου και θα περιέχουν ένα καλωσόρισμα-μήνυμα, έναν χάρτη της Ελλάδος αλλά και οδηγίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων στις μεταξύ τους συναλλαγές.
Πηγή