tromaktiko: Πρώτη επέμβαση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδιο στον Ευαγγελισμό

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Πρώτη επέμβαση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδιο στον Ευαγγελισμό



Η πρώτη επέμβαση  εμφύτευσης βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδιο στην Ελλάδα διενεργήθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά τη λήψη της άδειας κυκλοφορίας της ...
συσκευής στην Ευρώπη.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους ηλεκτροφυσιολόγους κκ. Μιχάλη Εφραιμίδη και Σωτήρη Ξυδώνα στο Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης της Β' Καρδιολογικής Κλινικής, υπό τη διεύθυνση του κυρίου Αντώνη Σιδέρη. Το εγχείρημα είχε τη συμπαράσταση του διοικητή του νοσοκομείου κ. Αν. Γρηγορόπουλου και του υποδιοικητή κ. Γ. Ράπτη.

Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» είναι το πρώτο στην Ελλάδα στο οποίο έγινε εμφύτευση του μικρότερου βηματοδότη στον κόσμο. Στo ένα δέκατο του μεγέθους ενός συμβατικού βηματοδότη, και συγκρίσιμo σε μέγεθος με ένα μεγάλο χάπι βιταμίνη, ο βηματοδότης μεταφέρεται στην καρδιά μέσω ενός καθετήρα, ο οποίος εισάγεται από τη μηριαία φλέβα. Μόλις τοποθετηθεί ο βηματοδότης, είναι σταθερά συνδεδεμένος με το καρδιακό τοίχωμα και μπορεί να επανατοποθετηθεί όσες φορές χρειαστεί. Η μικροσκοπική συσκευή δεν απαιτεί τη χρήση ηλεκτροδίων για να συνδεθεί με την καρδιά. Οι ηλεκτρικοί παλμοί μεταφέρονται στην καρδιά από το άκρο του ίδιου του βηματοδότη.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί βηματοδότες παρέχουν στους ασθενείς την πιο προηγμένη τεχνολογία βηματοδότησης μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης. Σε αντίθεση με τους κλασικούς βηματοδότες, το συγκεκριμένο εμφύτευμα δεν απαιτεί χειρουργική τομή στο στήθος και τη δημιουργία μιας «τσέπης» κάτω από το δέρμα. Αυτό εξαλείφει μια πιθανή πηγή επιπλοκών, δεν αφήνει ουλές στο δέρμα, ενώ η συσκευή είναι αόρατη για τον ασθενή μετά την εμφύτευση.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!