tromaktiko: Τι ποσοστά θα διατηρήσει το ΤΧΣ στις τράπεζες

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Τι ποσοστά θα διατηρήσει το ΤΧΣ στις τράπεζες



Της Νένας Μαλλιάρα
Πρόβλεψη ότι εφόσον οι τράπεζες χρειαστούν κρατική βοήθεια, η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 50% του.. ποσοστού που ελέγχει σήμερα σε κάθε τράπεζα, αναμένεται να περιλαμβάνει το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να παρουσιαστεί την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 28/10. Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον SSM στις τράπεζες για το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών, ενώ ήδη από την εβδομάδα αυτή οι τράπεζες ξεκινούν νέο γύρο επαφών στο εξωτερικό προκειμένου να προσελκύσουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Το τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αποτελέσει θέμα και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που συνέρχεται σήμερα στην Μάλτα, με την παρουσία και του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.

Όπως έγραψε το Capital.gr, οι τράπεζες θα κληθούν να συγκεντρώσουν από τις αγορές κεφάλαια της τάξεως των 5,5 – 6 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική ανακεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι θα ανέλθει στα 16 δισ. ευρώ, καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το δυσμενές σενάριο κινούνται στα 10 δισ. ευρώ. Στην κάλυψη των επιπλέον αυτών αναγκών θα συμμετάσχει το ΤΧΣ, για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μπορεί να μειώσει το ποσοστό του περισσότερο από το μισό αυτού που ήδη ελέγχει σε κάθε τράπεζα. Επομένως στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του adverse σεναρίου με τα "εργαλεία" που θα ορίζονται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, το ΤΧΣ θα πρέπει να διατηρήσει μίνιμουμ ποσοστό 33,5% στην Τράπεζα Πειραιώς, 33% στην Alpha Bank, 28,5% στην Εθνική Τράπεζα και 17,5% στη Eurobank.

Εν τω μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης, και οι υπόλοιπες τράπεζες αναμένεται να προβούν σε δημόσιες προσφορές προς τους κατόχους ομολόγων τους, όπως το έπραξε ήδη η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τράπεζες έχουν εκδώσει περίπου 2 δισ. ευρώ σε υβριδικά ομόλογα (junior), ενώ στα 2,3 δισ. ευρώ (outstanding amount) ανέρχονται τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης (senior). Το τίμημα σε μετρητά που θα καταβάλουν οι τράπεζες σε σχέση με την ονομαστική αξία των ομολόγων κατά την προαιρετική για τον κάτοχο πώλησή τους στην τράπεζα, θα κριθεί σε συνάρτηση με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών καθεμιάς (άρα δεν είναι δεδομένη η εξαγορά στο 100% της ονομαστικής αξίας). Η άλλη επιλογή των ομολογιούχων είναι η ανταλλαγή των ομολόγων σε μετοχές στην τιμή των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Οι επικείμενες μαζικές δημόσιες προσφορές για τους κατόχους ομολόγων, σε συνδυασμό με την πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σχεδόν στα χαμηλά του 2014, έχει συμπαρασύρει έντονα ανοδικά τις τιμές των τραπεζικών ομολόγων.

Ειδικότερα χθες, τα senior ομόλογα των τραπεζών ενίσχυσαν τις τιμές τους ως εξής σε σχέση με τα επίπεδα προ δημόσιας προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς: Εθνική (λήξη 2019) στην τιμή 78 από 63 (η απόδοση έπεσε στο 12,4% από περίπου 20%), Alpha Bank (λήξη 2017) στην τιμή 83 από 69 (η απόδοση έπεσε στο 15,8% από 29,6%), Eurobank (λήξη 2018) στην τιμή 66 από 44 (η απόδοση έπεσε στο 22,5% από 43%) και Πειραιώς στην τιμή 64 από 47 (η απόδοση έπεσε στο 43,6% από 77%).

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!