ιδιαίτερα στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα.
Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με 6 σκύλους ναρκωτικών και έδρα την Αθήνα. Σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά).
Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον Αστυνομικό συνοδό.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η παρουσία του σκύλου εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για οποιοδήποτε, αφού οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες. Η εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου πιέζει στην συνεχή παρουσία σκύλου και έτσι η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη.