tromaktiko: Οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. και η επόμενη ημέρα

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. και η επόμενη ημέρα



Αθανάσιος Μανουσάκης -Δημοσιογράφος
Στις 22 Νοεμβρίου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ν.Δ. εκλέγει τον νέο αρχηγό του, με... τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης του νέου προέδρου από την βάση του κόμματος ,μια διαδικασία αντίστοιχη με εκείνη των εκλογών της 29ης Νοεμβρίου 2009 ,όπου αρχηγός αναδείχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς επικρατώντας με ποσοστό 50,06% της Ντόρας Μπακογιάννη που συγκέντρωσε ποσοστό 39,72% ,ενω τρίτος αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με ποσοστό 10,22%. 
Μια εκλογική αναμέτρηση κρίσιμη όχι μονο για την πορεία της Ν.Δ. στο πολιτικο σκηνικό της χώρας ,αλλά και για την μέτεπειτα εξέλιξη των γενικότερων πολιτικών και κοινωνικών πραγμάτων,αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω του θεσμικού του ρόλου παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την σταθερότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος . Σε αυτές τις εκλογές η ευρύτερη '' γαλάζια '' εκλογική και κοινωνική βασή ,καλείται να πάρει θέση ,για το παρόν και το μέλλον της παράταξης που υποστηρίζει ,καθορίζοντας με την ψήφο του το παρόν και το μέλλον της Ν.Δ. 

Για αυτό,κατά την γνώμη μου,επιβάλλεται οι πολίτες που υποστηρίζουν την φιλευλεύθερη παράταξη να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία,μαζικά όπως στις εσωκομματικές εκλογές του 2009,στέλνοντας ,όπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση τα δικά τους μηνύματα για ανανέωση και καλύτερη επαφή με την κοινωνία,μια σχέση που δοκιμάστηκε τα τελευταία δύομιση χρόνια,εξαιτίας των πολύ σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που εφάρμοστηκαν από την προηγούμενη με κόρμο την Ν.Δ. κυβέρνηση. 

Το μήνυμα αυτο θα πρέπει να ενστερνιστούν ιδιαίτερα οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος , αφού όποιος και να εκλεγεί ,από την επόμενη ημέρα των εκλογών αναδιοργανώντας από την αρχή τον κομματικό μηχανισμό με επιτροπές προσβάσιμες στην κοινωνία χωρίς κλειστά γραφεία με απρόσιτους κομματικούς παραγόντες και βουλευτές , θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα σύνεδριο αρχών και θέσεων ,καθορίζοντας την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος ,παρουσιάζοντας και πάλι στην ελληνική κοινωνία την εναλλακτική πρόταση εξουσίας,απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ ,κανόντας παράλληλα μια υπεύθυνη αλλά και δυναμική αντιπολίτευση απέναντι στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

 Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ,σχετικά με τις έντονες διαφωνίες μεταξύ υποψηφίων και της μέλων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τα διαδικαστικά ζητήματα της εσωκομματικής εκλογής,και την αποσύρση της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη από την ανιπροέδρια της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαίκου Λαϊκου Κόμματος ( ΕΛΚ),ανησυχούν η τουλάχιστον προβληματίζουν τους φίλους και τα μέλη της Ν.Δ. για την εξασφάλιση της ενότητας του κόμματος,την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών . 

Μια ενότητα ομως η οποία είναι απαραίτητη οχι για τον θεσμικό ρόλο που έχει η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση για την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την παρουσία εναλλακτικής πολιτικής λύσης,αλλά και για τη ίδια την μελλοντική πορεία του κόμματος,μια πορεία η οποία από το 1980 μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντινού Καραμανλή στο αξιώμα του προέδρου της Δημοκρατίας,και ιδιαίτερα μετά την ήττα των εκλογών του 1981,πέρασε από πολλές αναταράξεις και κλυδωνισμούς ,ακόμα και όταν η ''γαλάζια παράταξη '' βρισκόταν στην κυβερνητική εξουσία .

Για αυτό παρακολουθώντας και ζώντας από πολυ κοντά , εσωκομματικες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1981 ,εώς σήμερα προσωπικά πιστεύω οτι η ενότητα της Ν.Δ. θα πρέπει να αποτέλει την επομένη ημέρα της εσωτερικής αναμέτρησης,την βασική επίδιωξη και των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας ,ανεξάρτητως το ποίος θα εκλεγεί. Βαγγέλης Μεϊμαρακης, Κυριάκος Μητσοτάκης,Άδωνης Γεωργιάδης ,και Απόστολος Τζιτζικώστας ,πρέπει απο κοινού να δεσμεύτουν απέναντι στους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισες ,ότι όποιος και να βρίσκεται στο ''τιμόνι '' της παράταξης ,θα είναι όλοι μαζί με το που θα τελειώσει η εσωκομματική αυτή διαδικασία ,προκειμένου η Ν.Δ. να αντιπολιτευτεί ως υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική δύναμη ,πέρα απο τον θεσμικό της ρόλο ως μείζονα αντιπολίτευση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ με την πολιτική που έχει ασκήσει τους τελευταίους 9 μήνες ,ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας με την πολύ κακή συμφωνία που διαπραγματεύτηκε και έφερε στην χώρα. 

Σε διαφορετική περίπτωση,μετά την εσωκομματική αναμέτρηση εάν η Ν.Δ. διασπαστεί ενδεχομένως άλλες πολιτικές δυναμείς εντός και ίσως εκτός Βουλής ,να κληθούν να αναλάβουν τον ρόλο της εναλλακτικής λύσης απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση,με ότι αυτό συνπάγεται στην μη διασφάλιση της ευρωπαικής προοπτικής της πατρίδας μας ,και της απαραίτητης και για γεωπολιτικούς λόγους διασφάλισης της παραμονής της Ελλάδας στην ευροζώνη.

 Η ώρα της ευθυνής λοιπόν για τους τέσσερις διεκδικήτες της ηγεσίας της Ν.Δ. πλησιάζει σε ένα μήνα. Μια εύθυνη ,όμως που αφορά και την εκλογική-κοινωνική βάση του κόμματος,που με την μεγάλη συμμετοχή του η μη, στην εσωκομματική διαδικασία θα παίξει βαρύνοντα ρόλο στην περαίτερω πορεία του κόμματος,και ασφαλώς της χώρας. 

 Η 22η Νοεμβρίου η 29η Νοεμβρίου εάν υπάρξει β ΄γύρος εκλογής ,θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρια αναγένησης της Ν.Δ. Καθένας στο κομμα αυτό,και ιδιαίτερα οι τέσσερις υποψήφιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί η επόμενη ημέρα της εκλογής νέου προέδρου δεν χώρα μεμψοιρίες και εγωισμούς,αλλά ενότητα για την εναλλακτική πολιτική λύση . Ας ελπίσουμε ότι όλοι στην Ν.Δ. ,το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό. Αθανάσιος Μανουσάκης -Δημοσιογράφος
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!