tromaktiko: ΜΠΑΧΑΛΟ οι τράπεζες, άσχετοι οι τραπεζίτες

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΜΠΑΧΑΛΟ οι τράπεζες, άσχετοι οι τραπεζίτες



Από την Χριστίνα Τζογανάκη
Τεχνολογικά αναλφάβητοι είναι οι ανώτατοι και ανώτεροι διευθυντές στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύουν οι Financial Times. Σύμφωνα με...
ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι μόλις το 6%(!) των διευθυντών μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών στο κόσμο διαθέτει κάποια τεχνολογική εμπειρία, παρά το γεγονός ότι τα ζητήματα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή της ατζέντας των τραπεζιτών. Στο πλαίσιο της δομικής αναδιάρθρωσης, οι τράπεζες καλούνται να αναβαθμίσουν τις διευθύνσεις πληροφορικής οι οποίες αναλαμβάνουν το ρόλο της χαλιναγώγησης του ρίσκου και την πρωτοβουλία στην παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου. Πολλές τράπεζες έχουν προσπαθήσει να συμπεριλάβουν στα διοικητικά τους συμβούλια στελέχη με τεχνολογική εξειδίκευση. Η ισπανική BBVA, η οποία διοικείται από πρώην στέλεχος της IBM, τον Francisco González, προήγαγε τον επικεφαλής του digital banking στο διοικητικό συμβούλιο αυτό το έτος, ως πρόεδρο και γενικό διευθυντή.

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Sofokleousin.gr, πριν τη διεξαγωγή των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέρυσι τον Οκτώβριο, οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε βίαιη μετάλλαξη του business model, καθώς από τη μια περιορίζεται το μερίδιο της επενδυτικής τραπεζικής στην παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζεται το ρίσκο σε δάνεια και επενδύσεις απομειώνοντας την αξία των χαρτοφυλακίων σε πραγματικό χρόνο και υποβάλλοντας το σύστημα σε διαρκές stress testing. Σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της Bank for International Settlements (BIS), του κεντρικού συμβουλευτικού οργάνου όλων των κεντρικών τραπεζών, στόχος είναι η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και ο απεγκλωβισμός από το τρίπτυχο δάνεια, χορηγήσεις, επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων ώστε να επιταχυνθεί και διευρυνθεί η διείσδυση στην κοινωνία.

Κυνήγι για ITήδες

Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες συναντούν δυσκολίες στο να προσελκύσουν άτομα με τεχνολογική εξειδίκευση στα διοικητικά συμβούλια. Ο David Walker, ο πρώην πρόεδρος της Barclays, δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν στο… κυνήγι τον Δεκέμβριο για ένα τέτοιο άνθρωπο, και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει ανέβει στο «άρμα» της τράπεζας.

Ο Philip Hampton, ο πρώην πρόεδρος της Royal Bank of Scotland - η οποία έχει υποστεί ζημιά στο κομμάτι του IT τα τελευταία χρόνια - είπε αυτό το καλοκαίρι ότι έψαχνε να συμπεριλάβει έναν ειδικό σε θέματα τεχνολογίας στο διοικητικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος».

Σχεδόν οι μισές από τις 109 μεγαλύτερες τράπεζες, δεν έχουν μέλη στο διοικητικό συμβούλιο με τεχνολογική εμπειρία και επιπλέον το ένα τέταρτο από αυτές έχουν μόνο έναν διευθυντή με τις σχετικές γνώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Accenture.

Στη μελέτη υπολογίστηκαν όλοι οι τραπεζικοί διευθυντές που είχαν ποτέ ανώτερη τεχνολογική υπευθυνότητα σε μια εταιρία, όπως ο chief information officer, ή κάποιος που είχε ανώτερη υπευθυνότητα σε μια εταιρία τεχνολογίας, όπως το είναι μη εκτελεστικό μέλος ενός συμβουλίου.

Έτσι, για παράδειγμα, ο Sir Mike Rake, αναπληρωτής πρόεδρος της Barclays, θεωρείται κάποιος που έχει τεχνολογική εμπειρία, καθώς είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου τηλεπικοινωνιών BT - ακόμα κι αν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως λογιστής στην KPMG.

Οι τράπεζες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν το υψηλότερο ποσοστό διευθυντών που έχουν τέτοια εμπειρία της τεχνολογίας, αλλά παρόλα αυτά έφτασαν μόνο το 15,7 και 14,3% αντίστοιχα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά προήλθαν από τις τράπεζες στην Βραζιλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρωσία, οι οποίες δεν έχουν διευθυντές, με ανάλογο παρελθόν στον τομέα της τεχνολογίας. Στις γαλλικές τράπεζες μόνο το 3% των διευθυντών έχουν αντίστοιχη εμπειρία στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ οι ισπανικές και ελβετικές τράπεζες έχουν λιγότερο από το 7%.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!