Αν σκεφτούμε ότι το πρώτο χαρακτηριστικό του έρωτα είναι ότι είναι απρόβλεπτος και εντελώς αναπάντεχος, απορώ και εγώ με τον εαυτό μου πώς πιστεύω ότι ένα κείμενο όπως το σημερινό, γεμάτο κανόνες και όρια που τον αφορούν δύσκολα θα τη βγάλει καθαρή. Γιατί εντάξει, θεωρητικά όλα είναι ωραία και όλα είναι καλά, αλλά στο δια ταύτα είναι που χάνεται η μπάλα.
Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να συμφωνήσεις ότι δεν θα κάνεις κάτι όταν είσαι σε εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτό.
Για παράδειγμα, να βρίσκεσαι σε ένα ανδροκρατούμενο γραφείο με μόνη γυναίκα την κυρία Σούλα τη γυναίκα του θυρωρού και να έρθει κάποιος να σου πει: “Μην τα φτιάξεις με κοπέλα από το γραφείο”. Ε, χαίρω πολύ. Όχι μόνο θα συμφωνήσεις ότι δεν πρέπει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα πεις και εκείνο το γραφικό βαρύγδουπο“Ποτέ δεν μπλέκω δουλειά με προσωπικά”. Και μόλις έρθει η ξανθούλα 23χρονη για πρακτική θα γελάσουν μαζί σου και τα πλακάκια.
Been there, done that. Στο περίπου. Θέλω να πω, έχω και εγώ ιστορία με συνάδελφο από το γραφείο που είδαμε ο ένας τον άλλο διαφορετικά, και μαζί με μένα πρέπει να έχει και η μισή υφήλιος. Τώρα αν η μισή υφήλιος χτυπάει το κεφάλι της όσο το κατακρεούργησα (υπερβολή) εγώ που έμπλεξα, δεν το γνωρίζω. Παρόλα αυτά αν ρίξω μια ματιά εντός επικράτειας στον δικό μου περίγυρο τουλάχιστον, τα κεφάλια τους, τα καρουμπαλάκια τους τα έχουν. Έτσι πάει όμως. Αν δεν φας τα μούτρα σου, δεν μαθαίνεις.
Ωστόσο, γιατί τέτοιο αυτομαστίγωμα; Αφού ας μην γελιόμαστε, ξέρουμε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε δεν είναι απλώς παρακινδυνευμένο. Είναι σχεδόν καταδικασμένο να αποτύχει. Η μόνη πειστική απάντηση που μπορώ να δώσω εδώ είναι ότι θρέφουμε κάθε φορά μέσα μας την ψευδαίσθηση ότι θα τα καταφέρουμε. Ότι εμείς, θα τα καταφέρουμε.
Δεν λέω, καλό είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου, αλλά μην το παρακάνουμε όμως ε; Άσε που, η εμπιστοσύνη δεν πιάνει μόνο στο “πέφτω με τα μούτρα σε κάτι που είναι αποδεδειγμένα λάθος”. Μπορείς για παράδειγμα να πιστέψεις στον εαυτό σου και να μην πέσεις σε αυτήν την παγίδα.
Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως οι ακόλουθες που το μοναδικό πράγμα που πρέπει ουσιαστικά να κάνεις μαζί τους είναι να πιστέψεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να απομακρυνθείς από αυτές. Ξεκινάμε, πάρε ανάσα.
Η συνάδελφος
Μιας και κάναμε ήδη κουβέντα για αυτήν, ας την ολοκληρώσουμε.
Η παγίδα: Θα την βλέπεις κάθε μέρα. Κάθε μέρα ανεξαρτήτως διάθεσης δικής σου ή δικής της. Ακόμα και αν όλα πηγαίνουν καλά, ακόμα και αν είστε φουλ ερωτευμένοι ακόμα και αν δεν θέλεις καμία άλλη παρά μόνο αυτήν, αυτή η καθημερινότητα απειλεί να σας διαλύσει. Αργά και μεθοδικά. Δες το σαν μία συγκατοίκηση πριν της ώρας της.
Η καλύτερη περίπτωση: Παντρεύεστε και είστε μαζί παντού. Συνέχεια. Σπίτι-γραφείο-γραφείο-σπίτι. Το ρεπό θα είναι #διπλης.
Η χειρότερη περίπτωση: Χωρίζετε. Όχι καλά. Και πρέπει να συνεργαστείτε. Να βγάλετε δουλειά μαζί.
Η ακόμα χειρότερη περίπτωση: Βρίσκει άλλον. Και εσύ αναπόφευκτα παρατηρείς πώς του μιλά στο τηλέφωνο. Πώς γελάει με τα μηνύματά του. Κάποιος από τους δύο, θα φύγει αργά ή γρήγορα.
Η λύση: Δες τις ατέλειές της. Έχει. Δεν υπάρχει περίπτωση. Όλες έχουμε. Και προχώρα παρακάτω.
Η ξαδέρφη
Ανώμαλο, όντως. Αλλά το έχω ακούσει αρκετά αυτές τις ημέρες για να μην το αναφέρω.
Η παγίδα: Τα οικογενειακά δείπνα. Οι οικογενειακές διακοπές, οι κουκέτες στα δωμάτια του εξοχικού σας φέρνουν πιο κοντά. Ωστόσο εσείς βράχοι. Παιδιά είστε άλλωστε. Ώσπου μεγαλώνετε και οι δύο και το στήθος της ξαδέρφης μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και γίνεται το κακό αμέσως μόλις πάρει ο ύπνος στον καναπέ τη θεία που δεν ακούει καλά.
Η καλύτερη περίπτωση: Σας κάνει και εσάς βιβλίο ο George R.R. Martin.
Η χειρότερη περίπτωση: Ξυπνάς μια μέρα και συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ο Λάννιστερ να μη σε νοιάζει η αιμομιξία.
Η ακόμα χειρότερη περίπτωση: Στη μάνα σου πώς θα το πεις;
Η λύση: Ένας καλός ψυχολόγος.
Η κοπέλα του κολλητού σου
Αφήνουμε τις σάικο καταστάσεις για τις πιο ηθικά ανώμαλες. Γιατί εντάξει, είναι.
Η παγίδα: Είστε κολλητοί άρα κάνετε παρέα άρα την βλέπεις συχνά πυκνά. Το κακό με αυτό ωστόσο είναι ότι βλέπεις ότι ταιριάζετε. Έχετε τα ίδια γούστα, τις ίδιες προτιμήσεις. Γελάτε με τα ίδια πράγματα και ξενερώτα επίσης με τα ίδια. Όλο αυτό το βλέπεις σαν σημάδι της μοίρας ότι κάτι συμβαίνει. Ότι υπάρχει απλώς η πιθανότητα όπως εσύ ταιριάζεις με το φίλο σου και εκείνη μαζί του να ταιριάζει και μαζί του, δεν σου περνάει από το μυαλό. Δυστυχώς, υπάρχουν φορές που δεν περνάει ούτε από το δικό της.
Η καλύτερη περίπτωση: Χάνεις παρέα και κολλητό και κάνεις μαζί της μία 'καινούρια αρχή'.
Η χειρότερη περίπτωση: Εκείνη αποφασίζει ότι θέλει να μείνει μαζί του γιατί “τον αγαπάει και δεν θέλει να του το κάνει αυτό”. Επίτρεψέ μου ένα σχόλιο: Μπαρούφες.
Η ακόμα χειρότερη περίπτωση: Ενώ αυτή έχει αποφασίσει το παραπάνω εκείνος, τα μαθαίνει όλα. Γης μαδιάμ.
Η λύση: Πάρε λίγο χρόνο μόνος σου και δες τι είναι πιο σημαντικό για σένα. Ποιος είναι πιο σημαντικός για σένα.
Η κολλητή της κοπέλας σου
Εξίσου ανήθικο αλλά περισσότερο από τη δική της πλευρά αυτή τη φορά.
Η παγίδα: Πάνω κάτω, ισχύει ότι ισχύει και στην προηγούμενη περίπτωση. Η βασική διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε και με τη γυναικεία ζήλια. Αν μία κοπέλα την πέσει ή τέλος πάντων φλερτάρει με τον φίλο φίλης της αυτό φωνάζει ανασφάλεια από μακριά. Κοινώς, μη χαίρεσαι ότι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία σου.
Η καλύτερη περίπτωση: Είσαι μαζί της και πληγώνεις σε μία κοπέλα και κλονίζεις σε κάθε επίπεδο την εμπιστοσύνη της.
Η χειρότερη περίπτωση: Αποφασίζεις να μείνεις με την κοπέλα σου και η φίλη της αρχίζει τον 'πόλεμο' εναντίον σου. “Είναι λίγος για σένα και τέτοια”.
Η ακόμα χειρότερη περίπτωση: Σε χωρίζει αφότου χωρίσεις την κολλητή της. Γιατί έτσι.
Η λύση: Μακριά. Μαααακριά.
Αφήνω τον επίλογο στην άκρη και κλείνω με το εξής: Αν είσαι ήδη 'καμένος' σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, τι να πω κουράγιο.
Πηγή