tromaktiko: “Γεφύρι της Άρτας” το διατηρητέο της Αναγεννήσεως, στη Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

“Γεφύρι της Άρτας” το διατηρητέο της Αναγεννήσεως, στη Θεσσαλονίκη



“Γεφύρι της Άρτας” θυμίζει το έργο της αναπαλαίωσης και επανάχρησης του...
διατηρητέου της οδού Αναγεννήσεως, καθώς το πανέμορφο κτίριο -εννέα ολόκληρα χρόνια από την έναρξη των παρεμβάσεων για την αποκατάστασή του και ενάμιση χρόνο από την ολοκλήρωσή τους- ακόμη δεν έχει σταθεί δυνατό να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

Νέες καθυστερήσεις και νέα προβλήματα στην οριστική παράδοση του έργου προκάλεσαν οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το υπόγειο του διατηρητέου κτιρίου, στο οποίο κατά κύριο λόγο βρίσκονται τοποθετημένες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα "Μακεδονία", ο κίνδυνος πλημμύρας στο παραδοσιακό της Αναγεννήσεως δεν είναι άγνωστος στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Το κτίριο είχε πλημμυρίσει και το καλοκαίρι του περασμένου έτους έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα είχαν προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να καταγράψει τις ζημιές που σημειώθηκαν εκ νέου στο υπόγειο του διατηρητέου της Αναγεννήσεως, αλλά και να εκτιμήσει το κόστος που θα απαιτηθεί για την αποκατάστασή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς έχει χτυπήσει καμπανάκι στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα για τη θωράκιση του κτιρίου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα ορμητικά νερά παρασύρονται προς το υπόγειο μέσω ράμπας που έχει κατασκευαστεί στο χώρο. “Το πρόβλημα με τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι εκτεταμένο σε όλη τη γύρω περιοχή”, επισήμανε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά την άμεση αναγκαιότητα υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από ισχυρή βροχόπτωση τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Σεπτεμβρίου το υπόγειο του διατηρητέου κτιρίου της οδού Αναγεννήσεως κατακλύστηκε από όμβρια ύδατα σε ύψος ογδόντα εκατοστών.

“Το υπόγειο του διατηρητέου κτιρίου κατακλύστηκε από νερά, παρά το γεγονός ότι το αποχετευτικό του σύστημα και όλες οι αντλίες του βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία”, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων σε σχετική εισήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών. Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι για το θέμα των πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή ο δήμος απευθύνθηκε τόσο στην ΕΥΑΘ όσο και στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Ύδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας την ανάγκη αναβάθμισης του τοπικού δικτύου.

Καθυστερήσεις χωρίς τέλος

Τα έργα αναπαλαίωσης και επανάχρησης του διατηρητέου της Αναγεννήσεως ξεκίνησαν το 2006, επί δημαρχίας Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Η χρηματοδότηση που είχε διασφαλιστεί τότε από το υπουργείο Πολιτισμού διακόπηκε, με αποτέλεσμα να σταματήσει το έργο για περίπου μία τριετία. Στην πορεία ανέκυψαν νέα προβλήματα, που οδήγησαν στην τελμάτωση της εργολαβίας.

Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, με την ανάληψη των καθηκόντων της, χρειάστηκε να προχωρήσει σε νέες εργολαβίες για την αποκατάσταση του διατηρητέου, την ανάδειξη του πλούσιου εσωτερικού του διακόσμου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την άνοιξη του 2014.

Λίγους μήνες αργότερα, οι σκαλωσιές επέστρεψαν στο παραδοσιακό της Αναγεννήσεως, καθώς κρίθηκε επιβεβλημένη η εκ νέου βαφή των εξωτερικών όψεων του κτιρίου. Ακόμη και τότε, όμως, δεν στάθηκε δυνατή η επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου, λόγω σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στους υπόγειους χώρους έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις. Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και τώρα, με αποτέλεσμα ακόμη να μην μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος επαναλειτουργίας του κτιρίου. Το διατηρητέο της Αναγεννήσεως, παρότι αρχικά υπήρχε η σκέψη να αξιοποιηθεί ως μουσείο κόμιξ, εντέλει αναμένεται να στεγάσει τις δράσεις πολιτιστικών, μορφωτικών και εκπαιδευτικών φορέων της πόλης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!