tromaktiko: 5 πράγματα που οπωσδήποτε θα πρέπει να αποφύγετε για την προστασία των δοντιών σας

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

5 πράγματα που οπωσδήποτε θα πρέπει να αποφύγετε για την προστασία των δοντιών σας



Της Μαρίνας Σαουλίδου
Μπορεί να μην παραλείπετε ποτέ το βούρτσισμα των δοντιών σας, αλλά αυτό μάλλον δεν αρκεί για να προστατεύσει το χαμόγελό σας...
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλές άλλες κακές συνήθειές μας, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα δόντια μας, όπως το να προσπαθούμε να τα λευκάνουμε με δικά μας «εύκολα» μέσα. Δείτε λοιπόν παράλληλα με το σχολαστικό βούρτσισμα, 5 ακόμη πράγματα που οπωσδήποτε θα πρέπει να αποφύγετε:

1) Μην κάνετε άλλα πράγματα ταυτόχρονα: Μπορεί κάθε λεπτό σας να είναι πολύτιμο, αλλά με το να κοιτάτε την ώρα που βουρτσίζετε τα δόντια σας ταυτόχρονα το Facebook ή το Twitter υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να σας αποσπάσει από το να το κάνετε σωστά.

2) Εγκαταλείψτε τις DIY συμβουλές: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και για στις DIY συμβουλές περιποίησης για τα δόντια που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, όπως πχ. σπιτικές κρέμες λεύκανσης. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους τα εν λόγω «γιατροσόφια» μπορούν να αποδειχθούν έως και επικίνδυνα, καθώς μπορεί να προτείνουν τη χρήση υλικών που καταστρέφουν το σμάλτο.

3) Μην καλύπτετε την οδοντόβουρτσά σας ενώ είναι βρεγμένη: Αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως είναι σχολαστικοί με την καθαριότητα, φροντίζοντας ώστε να μην αφήνουν εκτεθειμένη στα… μικρόβια του αέρα την οδοντόβουρτσά τους, οι ειδικοί επισημαίνουν σημειώνουν πως εξίσου επίφοβο είναι και το να την καλύπτουν ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμα μετά τη χρήση της. Κι αυτό διότι τα βακτήρια είναι γνωστό πως «αγαπούν» την υγρασία.

4) Προτιμήστε οδοντικό νήμα και όχι οδοντογλυφίδες, γιατί όπως προειδοποιούν οι οδοντίατροι μπορεί να θρυμματιστούν και να σπάσουν ή αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί και να προκαλέσουν βλάβη στον ευαίσθητο ιστό των ούλων. Το ίδιο άλλωστε μπορεί να προκαλέσει και μία σκληρή οδοντόβουρτσα.

5) Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό: Ανεξάρτητα με το είδος διατροφής που κάνετε (πχ. κατανάλωση πολλών γλυκών) το να ξεπλένετε το στόμα σας πίνοντας νερό σας βοηθάει να προστατεύσετε σημαντικά την οδοντοστοιχία σας, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρων και οξέων στο στόμα σας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!