tromaktiko: Ανάσα ζωής για τις γυναίκες - θύματα έμφυλης βίας οι 61 δομές υποστήριξης

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ανάσα ζωής για τις γυναίκες - θύματα έμφυλης βίας οι 61 δομές υποστήριξης



Διαβάστε την ανακοίνωση: "Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, η... Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρευρέθηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, με θέμα: «Η αντιμετώπιση της Βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο της Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Περιστερίου.

Η Γενική Γραμματέας παρουσίασε το δίκτυο των δομών υποστήριξης των γυναικών–θυμάτων βίας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Δήμων, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην, από κοινού, προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών. Το δίκτυο αποτελείται από την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, από 40 Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ και των Δήμων και 21 Ξενώνες των Δήμων και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνική Αλληλεγγύης, τα οποία παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.

Με αφορμή, επίσης, την 25η Νοεμβρίου την Παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Γενική Γραμματέας παρουσίασε στοιχεία από τις δομές του δικτύου για τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα οποία η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 έχει δεχθεί 22.388 κλήσεις και 254 ηλεκτρονικά μηνύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήμερα την 25η Νοέμβρη, στη τηλεφωνική γραμμή καταγγέλθηκαν 56 περιστατικά. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία. Τα ποιοτικά στοιχεία των γυναικών είναι: 27% απασχολούμενες-26% άνεργες, 48% έγγαμες, 53% ηλικίας 25-54 ετών, 71% Ελληνίδες και 27% μέτριας και καλής οικονομικής κατάστασης. Επιπλέον, μέσα σε τρία χρόνια (2013-2015) έχουν εξυπηρετηθεί 10.865 γυναίκες με τα παιδιά τους από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ και τους Ξενώνες.

Κατανοώντας την αναγκαιότητα αυτών των δομών, η οποία μάλιστα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, η ΓΓΙΦ έχει δρομολογήσει την ένταξη τους στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 των ΕΣΠΑ, αλλά έχει επίσης διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων. Επιπλέον, έχει εξασφαλισθεί με νομοθετική τροπολογία που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, η συνέχιση της απασχόλησης των 271 εργαζομένων σε αυτές τις δομές μέχρι την έναρξη της χρηματοδότησης.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω των αιρετών οργάνων και των εργαζομένων της, των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας (ΠΕΠΙΣ) και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), που έχουν συγκροτηθεί, να στηρίξουν αυτές τις δομές και να βοηθήσουν την ΓΓΙΦ στο έργο της."
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!