tromaktiko: Δίμηνο «φωτιά» με 80 παλιά και νέα μέτρα...

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Δίμηνο «φωτιά» με 80 παλιά και νέα μέτρα...



Του Τάσου Δασόπουλου
Διαπραγμάτευση «φωτιά» η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του χρόνου για το κλείσιμο των περίπου 80 παλιών και νέων μέτρων που περιγράφονται στο μνημόνιο άφησε χθες να...
εννοηθεί ο Γάλλος επίτροπος για θέματα οικονομικών κ. Πιέρ Μοσκοβισί μετά τις επαφές που είχε κατά τις χθεσινές επαφές της πρώτης ημέρας επίσκεψής του στν Αθήνα.

Μετά τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ Αλέξη Τσίπρα τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του κ. Γιώργο Χουλιαράκη έδωσε τον οδικό χάρτη των επόμενων εβδομάδων.

«Αφού κλείσουμε τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων -οι οποίες ήταν περισσότερες από όσες νομίζαμε- θα πρέπει να συζητήσουμε με τους δανειστές το επόμενο πακέτο μέτρων. Εύχομαι όλα αυτά τα θέματα να έχουν κλείσει μέχρι και το τέλος του χρόνου» είπε ο κ. Μοσκοβισί καταλήγοντας στην φράση του.

Την πεποίθηση του κ. Μοσκοβισί φαίνεται να συμμερίζονται μέχρι στιγμής και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούντ Νταϊσελμπλούμ αλλά και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι και το τέλος του 2015 φτάνουν τις 80 αφού από τις 127 δράσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι και το τέλος του 2015 από το μνημόνιο ΙΙΙ έχουν ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο δεν ξεπερνούν τις 48- 49.

Χθες μάθαμε από την επαφές του κ. Μοσχοβισί ότι από τα 48 προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου ανοιχτά δεν είναι μόνο τα κόκκινα δάνεια και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι και την Παρασκευή Θα πρέπει επίσης:

Να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των περιορισμών που θα διέπουν την ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία έχει μείνει στην επιβολή του επιτοκίου 5,05% για οφειλές μέχρι και 5000 ευρώ και την αύξηση του επιτοκίου από το 3% στο 5% για μεγαλύτερες οφειλές.

Θα πρέπει να ρυθμιστεί ακόμη για το θέμα με τους οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια που έχουν εντάξει τις οφειλές τους στις 100 δόσεις.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος και τα όρια με τα οποία είτε θα βγαίνουν τελείως από τις 100 δόσεις ή θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων.

Επίσης θα πρέπει να εφαρμοστούν προαπαιτούμενα που αφορούν τον κλάδο των δαπανών υγείας και τα φάρμακα Ειδικότερα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου θα έπρεπε:

Να μειωθούν κατά 50% τις τιμές όλων των φαρμάκων μετά τη λήξη ισχύος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και κατά 32,5% όλων των γενόσημων φαρμάκων.

Να εφαρμοστεί η είσπραξη των επιστροφών για το 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές και θα αποσυνδέσουν τις εισπράξεις επιστροφών του 2014 για τις ιδιωτικές κλινικές από τις εισπράξεις επιστροφών του 2013.

Έως το Σεπτέμβριο του 2015, θα επεκτείνονταν τα ανώτατα όρια είσπραξης επιστροφών του 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις, τις ιδιωτικές κλινικές και τα φαρμακευτικά προϊόντα στα επόμενα τρία χρόνια και, έως τον Οκτώβριο του 2015.

Να επανεξεταστούν οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι διαρθρωτικές δαπάνες με τους στόχους για τις εισπράξεις επιστροφών.

Η επόμενη φάση

Η επόμενη φάση θα ξεκινήσει από το Eurorgroup της Δευτέρας . Αν όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πάρουμε την δόση των 2 δις ευρώ . Ακόμη όμως και αν δεν τα καταφέρουμε θα πρέπει να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων τα οποία εκτός από πολλά είναι «οριζόντια» και εξαιρετικά ευαίσθητα.

Τα 10 πιο σημαντικά από αυτά είναι:

1. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα συζητήσουν σήμερα τα πρωί ο κ. Μοσχοβισί με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

2. Το πολλοστό νομοσχέδιο που θα αλλάζει την φορολογία για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Οι αλλαγές που θα γίνουν στην αγορά εργασία και οι οποίες θα πάρουν σχήμα και μορφή.

4. Η σύσταση και λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

5. Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τόσο σε ότι αφορά το μισθολόγιο όσο και την αξιολόγηση και την κινητικότητα του προσωπικού.

6. Η σύνταξη μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου για την περίοδο 2015-2019.

7. Η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς με το νομοσχέδιο για την οικιοθελή αποκάλυψη μη δηλωμένων εισοδημάτων και η εφαρμογή της απόφασης για ελέγχους 10ετίας για τραπεζικούς λογαριασμούς.

8. Η ολοκλήρωση της εφαρμογής της εργαλειοθήκης Ι που περιέχει την απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αλλά και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ
9. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

10. Η συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 0,25% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!