tromaktiko: Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Η Κυβέρνηση οδηγεί τους δήμους σε οικονομική ασφυξία

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Η Κυβέρνηση οδηγεί τους δήμους σε οικονομική ασφυξία



Ο κ. Αρβανιτίδης παρακολούθησε την περασμένη Δευτέρα τις εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας...


Στο επίκεντρο της συνέλευσης βρέθηκαν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι κυρίως λόγω της ιδιότυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Βουλευτής εστίασε στην στρεβλή αντίληψη για την λειτουργία του κράτους και των θεσμών που διακατέχει την παρούσα Κυβέρνηση η οποία εκφράζεται με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Υπουργών σε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή.

Τέλος, αναρωτήθηκε αν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη σε μια Κυβέρνηση η οποία παρουσιάζει τεράστια ελλείμματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, «σκούπισε» τα ταμεία για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και υπόσχεται σε όλους είτε ισοδύναμα είτε εξόφληση των υποχρεώσεών της με τα 2 δις € της δόσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού.

Αγαπητοί δήμαρχοι,

Πριν αναφερθώ στα θέματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι δήμοι θέλω να πω δυο λόγια για την πηγή του προβλήματος.

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδια με φοβερά προβληματικές διατάξεις, οι οποίες, πέραν του ότι θα δημιουργήσουν διοικητικά προβλήματα, υποκρύπτουν μια στρεβλή αντίληψη για την λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

Την περασμένη Πέμπτη – όπως πολύ καλά γνωρίζετε – στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου που είχε έρθει προς συζήτηση, η Κυβέρνηση θεώρησε σωστό να παρέμβει σε μια καθαρή αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης η οποία σχετίζεται με την διαχείριση των απορριμμάτων. Στην πραγματικότητα, με τη διάταξη αυτή η Κυβέρνηση θέλησε να υποδείξει στους ΟΤΑ τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν τη διαχείριση.

Αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι και η διάταξη άλλου νομοσχεδίου με την οποία κάθε κανονιστική πράξη που επιφέρει δαπάνη στον προϋπολογισμό των δήμων, θα εγκρίνεται πρώτα από τον αρμόδιο Υπουργό.

Η επιθυμία της Κυβέρνησης να ελέγξει πολιτικά «τα πάντα» είναι προφανής εδώ και καιρό. Μια επιθυμία η οποία προωθείται με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Υπουργών σε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή. Τα ίδια έκανε με τις αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας όσον αφορά τις Ραδιοτηλεοπτικές Συχνότητες, τα ίδια κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα που δόθηκε στον Υπουργό Ναυτιλίας να τροποποιεί με Υπουργική Απόφαση συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας, τις γνωστές συμβάσεις για τις «άγονες γραμμές».

Σε όσους διαμαρτύρονται η Κυβέρνηση απαντά με ισοδύναμα. Στην περίπτωση των παραλιμένιων δήμων ακούσαμε πρόσφατα την πρόθεσή της να αυξήσει από 2 σε 3.5% το ποσοστό επί του τζίρου του λιμανιού που αποδίδεται στην αυτοδιοίκηση. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων με κοινωνικό πρόσημο και όχι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Κυβέρνηση θα τα καταφέρει;

Μιλάμε για μια Κυβέρνηση που με την οικονομική της πολιτική και την «περήφανη διαπραγμάτευση» διέλυσε την πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση να είναι αναγκαία για να αποφύγουμε το κούρεμα καταθέσεων.

Μια Κυβέρνηση που το 9μηνο του 2015 παρουσιάζει έλλειμμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού περίπου 3 δις € έχοντας παράλληλα «σκουπίσει» όλα τα αποθεματικά φορέων και οργανισμών για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Μια Κυβέρνηση που έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών στους πάντες και υπόσχεται ότι θα τους πληρώσει με τα 2 δις € της δόσης.

Αγαπητοί δήμαρχοι,

Η θητεία μου ως Δήμαρχος με βοηθά να κατανοήσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Θα είμαι αρωγός στις προσπάθειές σας όπου και με όποιον τρόπο μπορώ να βοηθήσω.

Θέλω να κλείσω με μια φράση. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τα λάθη του, είχε καθιερώσει μια κουλτούρα στο χώρο της αυτοδιοίκησης η οποία έδειχνε εμπιστοσύνη στους ΟΤΑ και προσπαθούσε να μεταβιβάσει συνεχώς όλο και περισσότερες αρμοδιότητες. Και ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» κινούνταν σε αυτή τη «γραμμή» με τις όποιες αστοχίες τους. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους.

Σας ευχαριστώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!