Την ίδια στιγμή, Λευκωσία, Αθήνα, Κάιρο και Αμμάν προχωρούν με τις διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της μορφής που θα έχει το σχήμα συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στόχος είναι η συνεργασία να αποκτήσει πολυθεματικό χαρακτήρα και πέραν της ενέργειας, να επεκταθεί σε τομείς όπως η ασφάλεια και η άμυνα.
Η ενέργεια αποτελεί κλειδί στην όλη προσπάθεια, καθώς όπως έχει λεχθεί και στο παρελθόν, το όραμα είναι οι υδρογονάνθρακες της περιοχής να αποτελέσουν το ανάλογο του χάλυβα και του άνθρακα για την Ενωμένη Ευρώπη.
Εξελίξεις αναμένονται και στο θέμα της συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Στις 24 Νοεμβρίου τεχνικοί από το Ισραήλ θα εξετάσουν, σε συνάντηση με εκπροσώπους από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, στη Λευκωσία, τη διάσταση του ζητήματος που αφορά την πιθανή επέκταση του κοιτάσματος στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.
Όσον αφορά στις αφίξεις Υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο, η επίσκεψη του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην κυπριακή πρωτεύουσα έχει κλειδώσει για τις 17 Νοεμβρίου.
Τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύει ο Ιωάννης Κασουλίδη, με τον οποίο θα συνταξιδεύσει κατά την επιστροφή τους από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.
Δύο μέρες αργότερα, στις 19 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Οι αφίξεις του Αμερικανού και Ρώσου ΥΠΕΞ, Τζόν Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ θα λάβουν χώρα εντός Δεκεμβρίου, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη η τελική ημερομηνία.
Πηγή