Στην τελευταία υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, οι περισσότεροι εκ των συμμετασχόντων ήταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Πλην ενός μάχιμου δικηγόρου και...
ενός πρώην ανώτατου δικαστικού λειτουργού, οι οποίοι είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά προ δεκαετίας στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του ΕΛΑ. Ο δικηγόρος Μιχάλης Καλογήρου, που ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Β. Θάνου, και ο πρώην αρεοπαγίτης Δημήτρης Μουστάκας, που ορκίστηκε υπουργός Εργασίας, ήταν τα δύο πρόσωπα που δεν χρειάστηκε να γνωριστούν στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στην υπόθεση του ΕΛΑ, ο τριαντάχρονος τότε Μιχάλης Καλογήρου ήταν συνήγορος υπεράσπισης του πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου, Αγγελέτου Κανά, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση, αλλά αθωώθηκε, ενώ ο Δημήτρης Μουστάκας συμμετείχε στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου.
Βεβαίως, τα κατατόπια του Μεγάρου Μαξίμου ο Μ. Καλογήρου τα γνώριζε πολύ καλύτερα και από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, καθώς από την επομένη των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ήταν νομικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά, στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Σε αυτόν ο υπουργός Επικρατείας είχε αναθέσει την εκπόνηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τις διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά και το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.
ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ
Μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Δημήτρη Τζανακόπουλο, αποφάσισε την ανανέωση της θητείας του Μιχάλη Καλογήρου στη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρώντας ότι είναι ο κατάλληλος για να συντονίσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και, κυρίως, να σηκώσει το βάρος της νομικής τεκμηρίωσης του σχεδίου για την αποκατάσταση της τάξης στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Αν και ο Μ. Καλογήρου είχε διακριθεί μόνο σε ποινικές υποθέσεις, τα τελευταία χρόνια διεύρυνε τις γνώσεις του σε εξειδικευμένα ζητήματα, που συνδέονται με το Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς συμμετέχει σε μία από τις πιο ισχυρές δικηγορικές εταιρείες των Αθηνών, που δραστηριοποιείται διεθνώς στον συγκεκριμένο τομέα.
Πρόκειται για τη δικηγορική εταιρεία του κ. Σωτήρη Φέλιου, η οποία στην ιστοσελίδα της προβάλλει τη δραστηριοποίησή της στο Δίκαιο των ΜΜΕ: «Εναν ακόμη τομέα δραστηριότητας της εταιρείας αποτελεί το Δίκαιο των ΜΜΕ, μη εξαιρουμένων των δορυφορικών μεταδόσεων και δικαιωμάτων, καθώς επίσης της καλωδιακής και της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η αντίστοιχη ενασχόληση των δικηγόρων της εταιρείας αφορά σε παροχή συμβουλών επί θεμάτων του αντίστοιχου κανονιστικού - ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά και των συνδεομένων όψεων του Αστικού και Εμπορικού Δικαίου. Τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας αναζήτησαν νομική υποστήριξη σε διοικητικά, κανονιστικά ζητήματα, σε ζητήματα δικαστικών προσφυγών, καθώς επίσης σε υποθέσεις εξαγορών άδειας λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, εκπροσώπησης ενώπιον των αρμοδίων Αρχών και δικαστηρίων, διενέργειας νομικών ελέγχων, προκειμένου για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, αλλά και σε θέματα που άπτονται της εφαρμογής των διατάξεων περί ανταγωνισμού,πνευματικών δικαιωμάτων, ενδίκων βοηθημάτων και μέσων για την προστασία του ιδιωτικού βίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ευθύνης των ΜΜΕ για το περιεχόμενο των μεταδιδόμενων εκπομπών».
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Σωτήρης Φέλιος δεν ανήκει στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο παρελθόν ήταν και νομικός σύμβουλος του Κώστα Λαλιώτη στη διαμάχη που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκη, για την υπόθεση της «Μayo», και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες έργων Τέχνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία του Μ. Καλογήρου με την εταιρεία του κ. Φέλιου έγινε μέσω του φίλου του, επίσης δικηγόρου, Ν. Δαμασκόπουλου, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν ουκ ολίγες φορές υποψήφιος με τους «πράσινους» συνδυασμούς στη μάχη των εκλογών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.
Ο Ν. Δαμασκόπουλος με δήλωσή του πρόσφατα στα «Νέα», αναφερόμενος στην προσωπικότητα και την επαγγελματική επάρκεια του Μιχάλη Καλογήρου, έλεγε γι’ αυτόν: «Εντιμος, αξιοπρεπής και αποτελεσματικός. Ο καταλληλότερος συνεργάτης για τον επιμελή χειρισμό πολύπλοκων προβλημάτων».
Εστειλε εσωκομματικά μηνύματα
Ο Μιχάλης Καλογήρου, που ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται από σεμνότητα, εργάζεται αθόρυβα, αποφεύγει την προβολή και είναι ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι η συλλογική προσπάθεια είναι η μητέρα της αποτελεσματικότητας. Με σπουδές στην Ιταλία, όπου και εργάστηκε για ένα διάστημα πριν επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα το 2001, συνεργάστηκε αρχικώς με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως του Φ. Κουβέλη και του εκλιπόντος Γ. Σταμούλη, ο οποίος τον είχε στην ομάδα του για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου από τους ναζί.
Η μοναδική φορά που αναγκάστηκε να τοποθετηθεί δημοσίως ως στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν το καλοκαίρι, όταν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν γκρίνιες από ορισμένα στελέχη αναφορικά με τον νόμο που είχε προετοιμάσει για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αφού ανέλυσε διεξοδικά και με επιχειρήματα το σχέδιο νόμου, έκλεισε το άρθρο του με το εξής μήνυμα προς τους συντρόφους του: «Ο αριστερός οφείλει να είναι ανιδιοτελής και να φαντάζεται το παρακάτω».