tromaktiko: Το "πείραμα" του Γαλιλαίου ανυψώνει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Το "πείραμα" του Γαλιλαίου ανυψώνει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας



Κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι πρέπει να είναι στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από τα πρώτα δείγματα γραφής της παράστασης του «Η ζωή του Γαλιλαίου», με το οποία άνοιξε η φετινή... θεατρική σαιζόν για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο.

Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», σε κάθε παράσταση είναι γεμάτο από κόσμο και από πλευράς εμπορικής επιτυχίας, ο Γαλιλαίος υπό την οπτική γωνία του Μπρέχτ τα πάει εξαιρετικά.

Από ποιοτικής πλευράς, η παράσταση υπό την σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Κώστα Καζάκου, έχει κερδίσει το χειροκρότημα του κόσμου και την αναγνώριση, ακόμα και από αυτούς που δεν έβλεπαν με θετικό μάτι την τοποθέτηση του «ηλικιωμένου» ηθοποιού στην θέση του επικεφαλή του ΔΗΠΕΘΕ.

Ο 80χρονος, όμως, Κώστας Καζάκος δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας και σκηνοθεσίας, ενώ παράλληλα καταφέρνει μέσα από τη παράσταση να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο φυσικά έχει ένα ευρύ πλαίσιο και δεν απευθύνεται στο στενό πρότυπο του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού», όπως ίσως βιάστηκαν να συμπεράνουν ορισμένοι.

Πρόκειται για την πιο μεγάλη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ στα τελευταία χρόνια, μία παράσταση που με εξαίρεση τον Κώστα Καζάκο - και την μουσική που έχει γράψει ο Διονύσης Τσακνής- στηρίζεται σε ντόπιους ηθοποιούς και συντελεστές.


Εξαιρετικά καλά, πηγαίνει και η «Μόμο: μία ιστορία για τον χρόνο», η παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από τα σχολεία της Πάτρας για να παρακολουθήσουν το έργο του Έντε.

Οι δύο επιλογές του Κώστα Καζάκου δικαιώνουν την απόφαση που πήρε μαζίμε τους συνεργάτες του για να ανεβάσουν δύο έργα που περνούν ένα πολιτικό – κοινωνικό μήνυμα, εξαιρετικά επίκαιρο για την εποχή που διανύουμε.

Το επιπλέον θετικό έχει να κάνει με τη τακτική των φθηνών εισιτήριων που ακολουθεί το ΔΗΠΕΘΕ, ανοίγοντας τις πύλες του, τόσο προς τους νέους (συνεχίζεται ο θεσμός του 5 ευρώ για τους φοιτητές που είχε καθιερωθεί από την περασμένη περίοδο), όσο και προς τις λαϊκά στρώματα, εφαρμόζοντας στην πράξη την φιλοσοφία «θέατρο για όλους».

Σημειώνουμε ότι oι παραστάσεις των φοιτητικών εβδομάδων θα πραγματοποιηθούν: 1η φοιτητική εβδομάδα, Πέμπτη (19/11) έως Σάββατο (21/11) στις 9.00 μ.μ. και Κυριακή (22/11) στις 8.00 μ.μ. και 2η φοιτητική εβδομάδα, Πέμπτη (26/11) έως Σάββατο (28/11) στις 9.00 μ.μ. και Κυριακή (29/11) στις 8.00 μ.μ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!