tromaktiko: ΠΟΛΕΜΟΣ κατα τζιχαντιστών: Ενεργοποιούν τον "ευρω στρατό"...

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΛΕΜΟΣ κατα τζιχαντιστών: Ενεργοποιούν τον "ευρω στρατό"...



Η βοήθεια που ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών, αφορά... άμεσα την Ελλάδα. Ο Ολάντ επί της ουσίας ζητά την ενεργοποίηση του ευρωστρατού ή μιας μορφής αυτού που σχεδιάζεται να είναι ο ευρωστρατός. Η Γαλλία έχει ζητήσει βοήθεια σύμφωνα με το άρθρο 42. 7. 

Είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλείται το άρθρο αυτό, αντίστοιχο του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο είχαν επικαλεσθεί οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν. 

Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομόφωνα υποστήριξαν το αίτημα της Γαλλίας για βοήθεια σε στρατιωτικές αποστολές, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. “Η Γαλλία θα καταδείξει την υποστήριξη που χρειάζεται εντός των επόμενων ημερών και η ΕΕ θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στην κοινή της απάντηση,» δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Mogherini. 

Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι η στήριξη της ΕΕ ήταν μια “πολιτική πράξη με μεγάλη σημασία». Ο Le Drian δήλωσε ότι “τις επόμενες ώρες θα έχουμε συνομιλίες σε διμερες επίπεδο” με τα άλλα κράτη της ΕΕ για να καθορίσουμε τι βοήθεια χρειάζεται η Γαλλία. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να είναι είτε για την υποστήριξη της στις αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, αλλά και σε άλλα θέατρα, προσθέτοντας ότι η Γαλλία “δεν μπορεί να είναι παντού την ίδια στιγμή. 

«Η Γαλλία ζητεί από τους ευρωπαίους εταίρους την υποστήριξή τους – σε διμερές επίπεδο- ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και μία ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή των κρατών μελών στα θέατρα των επιχειρήσεων όπου επιχειρεί η Γαλλία», εξήγησε ο γάλλος υπουργός Αμυνας. 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ χρόνια δεν έχουν “παραχωρήσει” στον ευρωστρατό στρατιωτικές δυναμεις όπως συμβαίνει στην περίπτωση του NATO, όπου όλες οι χώρες μέλη έχουν δεσμεύσει δυνάμεις για παν ενδεχόμενο. Ποια θα είναι η “σύνθεση” της στρατιωτικής δύναμης που θα “βαφτιστεί” ευρωστρατός αν τελικά προχωρήσει η υπόθεση της στρατιωτικής επέμβασης, θα καθοριστεί σε Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και των υπουργών Εθνικής Άμυνας των χωρών μελών. 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!