tromaktiko: Εκλογές ΝΔ: Πρώτος Μεϊμαράκης - Δεύτερος Μητσοτάκης - Προς δεύτερο γύρο στις 10 Ιανουαρίου

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Εκλογές ΝΔ: Πρώτος Μεϊμαράκης - Δεύτερος Μητσοτάκης - Προς δεύτερο γύρο στις 10 Ιανουαρίου



Καθαρή πρωτιά Μεϊμαράκη που ξεπερνά το 40% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα που συγκεντρώνουν τα επιτελεία των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ...

Τη δεύτερη θέση φαίνεται να παίρνει καθαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 30% ενώ αρκετά κάτω στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τέταρτος ο 'Αδωνις Γεωργιάδης που ίσως τελικά πάρει διψήφιο ποσοστό, κοντά στο 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες με καταμετρημένο το 50% των εκλογικών τμημάτων τα απότελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

Μεϊμαράκης: Στο 40%
Μητσοτάκης: Κοντά στο 30%
Τζιτζικώστας: Λίγο πάνω από το 20%
Γεωργιάδης: Γύρω στο 10%

Αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν τότε η μάχη που θα δοθεί στον δεύτερο γύρο ίσως να είναι αμφίρροπη. Ο Αδωνις Γεωργιάδης φέρεται έτοιμος να δώσει την στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πιθανότατα το ίδιο να κάνει και ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ, Γ. Τραγάκης, στις 11:00 το βράδυ δήλωσε ότι "θέλω να ευχαριστήσω τους 400.000 που προσήλθαν στις κάλπες, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός. Ζητώ συγγνώμη από τους λίγους χιλιάδες που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. Επεξεργαζόμαστε την ροή των αποτελεσμάτων. Θα ακολουθήσουμε ότι προβλέπει το καταστατικό, τα στοιχεία βγαίνουν από τα φαξ των κατά τόπους εφορευτικών επιτροπών και διασταυρώνονται και ηλεκτρονικά". Καταλήγοντας ανέφερε ότι "όταν θα έχουμε ένα δείγμα που να αντανακλά το τελικό αποτέλεσμα θα ενημερώσουμε", απέφυγε όμως να προβλέψει πότε θα υπάρξει ικανό δείγμα λέγοντας "το συντομότερο δυνατό".


Σε σημαντικό βαθμό η δεύτερη θέση θα ξεκαθαρίσει όταν θα καταμετρηθούν τα αποτελέσματα στις μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πάντως ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το ύψος της διαφοράς μεταξύ των τριών πρώτων. Το εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το ύψος της διαφοράς. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει καθαρίσει την πρώτη θέση, ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κινηθεί πιο κοντά στο 40% ή πιο κοντά στο 50%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων, εάν είναι κοντά στο 50% τότε ο δεύτερος γύρος θα είναι τυπική διαδικασία. Εάν είναι κοντά στο 40% τότε ο δεύτερο γύρος θα είναι μάχη αφού μπορεί να θεωρηθεί ότι εναντίον του αθροίζονται οι ψήφοι των υπολοίπων.


Μέχρι στιγμής πάντως κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν τα εξής: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 30%. Η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που λέγεται και γράφεται. Πάμε στο Β΄ γύρο και θα κερδίσουμε τη ΝΔ».

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να πάει στον δεύτερο γύρο όποια κι αν είναι η διαφορά. Μέχρι το απόγευμα το ίδιο έλεγαν και συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι εφόσον έλθει δεύτερος όποια κι αν είναι η διαφορά θα πάει στον δεύτερο γύρο.

Τι έδειχναν τα πρώτα αποτελέσματα

Με ενσωματωμένο το 6,59% του αποτελέσματος, όπως προκύπτει από την καταμέτρηση σε 82 από τα συνολικά 1.245 τμήματα της επικράτειας πρώτος με διαφορά έρχεται ο Ευάγγγελος Μεϊμαράκης, ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τρίτος ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τέταρτος ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, σε 10.531 ψηφοδέλτια που έχουν καταμετρηθεί καταγράφονται τα εξής ποσοστά:
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: 4.968 (47,4%)
Κυριάκος Μητσοτάκης: 2.514 (23,99%)
Απόστολος Τζιτζικώστας: 2.378 (22,69%)
Αδωνις Γεωργιάδης: 621 (5,93%)

Ολα δείχνουν ότι ο Β. Μεϊμαράκης είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών με διαφορά και με ποσοστό πάνω από 40% ενώ μάχη γίνεται για την δεύτερη θέση με προβάδισμα του Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρωτιά Μεϊμαράκη δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα που συγκεντρώνουν τα επιτελεία των υποψηφίων.

Επίσης τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μάχη για την δεύτερη και την τρίτη θέση μεταξύ του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τέταρτο τον 'Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 10%.

Πάντως ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το ύψος της διαφοράς μεταξύ των τριών πρώτων, που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της αντιπαράθεσης, εάν θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή και με τι προϋποθέσεις. Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεύτερος γύρος θα υπάρξει στις 10 Ιανουαρίου με μονομάχους τους κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Στη Βοιωτία συνολικά ψήφισαν 3.281 άτομα. Άκυρα λευκά βρέθηκαν 20. Ο κ.Μεϊμαράκης έλαβε 1.531, ο κ. Μητσοτάκης 994, ο κ. Τζιτζικώστας 475, ο κ. Γεωργιάδης 261

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με πληροφορίες σε ορισμένα εκλογικά τμήματα είναι τα εξής:


Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών της ΝΔ στην Κρήτη:

Καστελλι:
Μειμαράκης 64
Μητσοτάκης 38
Τζιτζικωστας 32
Γεωργιαδης 8

Κρουσώνας:
Μειμαρακης 81
Μητσοτάκης 34
Τζιτζικωστας 74
Γεωργιάδης 3

BENEPATO
Mητσοτάκης 80
Μεϊμαράκης 105
Τζιτζικώστας 17
Γεωργιάδης 0

Χερσονησος:
118 Μεϊμαρακης ,
117 Μητσοτάκης ,
24 Αδωνις,
8 Τζιτζικωστας,

Άγιοι Δέκα :
Μειμαρακης 70
Μητσοτάκης. 59
Τζιτζικωστας 23
Γεωργιάδης 01



Λειψοί

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 34

Κυριάκος Μητσοτάκης: 21

Απόστολος Τζιτζικώστας: 4

Άδωνις Γεωργιάδης: 2

Ποταμιά Καστοριάς

Απόστολος Τζιτζικώστας: 52

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 34

Κυριάκος Μητσοτάκης: 22

Άδωνις Γεωργιάδης: 7

Αντίπαρος

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 25

Κυριάκος Μητσοτάκης: 12

Απόστολος Τζιτζικώστας: 7

Άδωνις Γεωργιάδης: 4

Επίδαυρος

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 83

Κυριάκος Μητσοτάκης: 33

Απόστολος Τζιτζικώστας: 20

Άδωνις Γεωργιάδης: 20

Πύλη Τρικάλων

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 151

Κυριάκος Μητσοτάκης: 72

Απόστολος Τζιτζικώστας: 68

Άδωνις Γεωργιάδης: 16

Μακρακώμη

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 116

Κυριάκος Μητσοτάκης: 59

Απόστολος Τζιτζικώστας: 47

Άδωνις Γεωργιάδης: 9

Σπερχειάδα

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 108

Κυριάκος Μητσοτάκης: 66

Απόστολος Τζιτζικώστας: 46

Άδωνις Γεωργιάδης: 4

Ύδρα

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 67

Κυριάκος Μητσοτάκης: 26

Απόστολος Τζιτζικώστας: 7

Άδωνις Γεωργιάδης: 3

Πρέβεζα

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 56

Κυριάκος Μητσοτάκης: 32

Απόστολος Τζιτζικώστας: 21

Άδωνις Γεωργιάδης: 8

Βρυξέλλες

Κυριάκος Μητσοτάκης: 122

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 86

Άδωνις Γεωργιάδης: 591

Απόστολος Τζιτζικώστας: 31

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ λόγω της αυξημένης προσέλευσης και όχι στις 7:00 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Κύριο χαρακτηριστικό από το πρωί ήταν η μεγάλη συμμετοχή και οι ουρές στα εκλογικά τμήματα.

Το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα λίγο μετά τις 7:00 είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία, το πρόβλημα όμως αποκαταστάθηκε γρήγορα. Σε εκλογικά κέντρα όμως που υπήρχαν ουρές, η διαδικασία, με απόφαση των οικείων εφορευτικών επιτροπών ολοκληρώθηκε μετά τις 8:00 το βράδυ, και αφού ψήφισαν όλοι.

Από την λεωφόρο Συγγρού εκτιμούσαν ότι τελικά προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες περί τους 400.000 πολίτες και η συμμετοχή ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Κοινός τόπος τόσο της λεωφόρου Συγγρού όσο και των υποψηφίων είναι ότι "οι Νεοδημοκράτες πήραν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους". Καθώς η διαδικασία της ψηφοφορίας καθυστέρησε θα αργήσει αντίστοιχα και η ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Επισήμως η λεωφόρος Συγγρού θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα που εκτιμάται στις 11:00 με 12:00 τη νύχτα. Τα επιτελεία των υποψηφίων όμως θα έχουν εκτίμηση νωρίτερα όσο θα ολοκληρώνεται η καταμέτρηση στα επιμέρους εκλογικά τμήματα.

Ανοικτό είναι το εάν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος που θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα και από το ύψος της διαφοράς μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου.

Αργά το βράδυ και εφόσον υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα θα γίνουν οι δηλώσεις των υποψηφίων προέδρων οι οποίοι αυτή την ώρα είναι στα γραφεία τους και υποδέχονται τα αποτελέσματα με τα επιτελεία τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!