tromaktiko: Οι συνέπειες εξόδου της χώρας μας, από την συνθήκη Σένγκεν

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Οι συνέπειες εξόδου της χώρας μας, από την συνθήκη Σένγκεν



Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Η Συνθήκη Σένγκεν, είναι ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο,με σκοπό την κατάργηση των... συνόρων εντός της ΕΕ, που έχει ως στόχο την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων εντός των κρατών.Οι πολίτες από τις χώρες μέλη μπορούν να ταξιδεύουν εντός του χώρου Σένγκεν μόνον με την ταυτότητα τους ή το διαβατήριο τους. Στην πράξη η συμμετοχή μας στη Σένγκεν προσφέρει στους Έλληνες ελεύθερη διακίνηση εντός των συνόρων της, αποκλείοντας παράλληλα όλους όσους βρίσκονται εκτός αυτών. Η Συνθήκη υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου.Η Ελλάδα εντάχθηκε στην Συνθήκη Σένγκεν το 1997.Κύριο χαρακτηριστικό είναι η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και η ενίσχυση των ελέγχων στα κοινά εξωτερικά σύνορα.Σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια πολιτική ή τη δημόσια ασφάλεια εξουσιοδοτείται κάθε κράτος μέλος να αποκαταστήσει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά του εντός της Ζώνης Σένγκεν. Χαρακτηριστικά της Συμφωνίας Σένγκεν είναι:

Κοινοί κανόνες περί ασύλου
Το δικαίωμα της αστυνομίας να καταδιώξει άτομα και έξω από τα σύνορα της χώρας
Διαχωρισμός στα αεροδρόμια σε «πτήσεις εντός Σένγκεν» και «πτήσεις εκτός Σένγκεν»
Κοινή λίστα χωρών των οποίων οι πολίτες χρειάζονται βίζα
Δημιουργία του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει σε αστυνομικά τμήματα να μοιράζονται κοινό τμήμα αρχείων καταζητούμενων και ανεπιθύμητων ανθρώπων καθώς και κλεμμένων αντικειμένων
Κοινές προσπάθειες καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών

Σε περίπτωση κατά την οποία η αποκλειστούμε από αυτή, μετατοπίζονται τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εσωτερική κυκλοφορία των πολιτών.Έτσι, οι Έλληνες πολίτες θα ενταχθούν στα συστήματα ελέγχου, στα οποία υπάγονται οι πολίτες τρίτων χωρών. Ουσιαστικά η πιθανή έξοδος μας κατατάσσει σε χώρα τρίτης κατηγορίας στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα όμως άρει την ελεύθερη κυκλοφορία, την οποία είχαμε κατακτήσει έως αυτή τη στιγμή. Σε αυτή περίπτωση θα αντιμετωπίζαμε εκτός από τις πολιτικές και τις θεσμικές συνέπειες με αποκλεισμό από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν θα έχει σαφώς αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο.

Πρακτικά, η Συνθήκη Σένγκεν είναι ο λόγος, για τον οποίο μπορεί κανείς να πάει ταξίδι στη Γαλλία, στη Γερμανία και αλλού, χωρίς να χρειαστεί να δείξει διαβατήριο ή ταυτότητα. Στη Ζώνη Σένγκεν, που πήρε το όνομα της από ένα -γνωστό για το κρασί του- χωριό του Λουξεμβούργου, συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν, δημιουργώντας έτσι έναν ενιαίο χώρο. Η Βρετανία και η Ιρλανδία έχουν επιλέξει οι ίδιες να μην συμμετέχουν, με τις Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο να αναμένουν την έγκριση συμμετοχής τους, που δεν δίνεται κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Οι συμφωνίες που περιλαμβάνει η συνθήκη του Σένγκεν προβλέπουν μια πρωτοφανή διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Ένα από τα κορυφαία συστήματα αυτής της συνεργασίας είναι το SIS. Ένα σύστημα πληροφοριών που καθιστά δυνατό τον έλεγχο των εθνικών συνόρων και παρέχει τη δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να αποκτούν πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα ή αντικείμενα. Τα κράτη μέλη διοχετεύουν στο σύστημα πληροφορίες μέσω των εθνικών δικτύων (N-SIS) που είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα (C-SIS). Ο Μάρκους Μπάγερ χαρακτηρίζει το Σένγκεν ως μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατακτήσεις στο πεδίο της ασφάλειας.

μανία εξειδικευμένους, τους αναζητούμε στις γειτονικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης», επισημαίνει ο Γερμανός μάνατζερ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η βελτίωση της συνεργασίας στο πεδίο της δικαιοσύνης, που διασφαλίζεται χάρη στη συνθήκη του Σένγκεν. Έτσι καθίσταται ευκολότερη η δίωξη ανθρώπων που κατηγορούνται για την εκτέλεση αξιοποίνων πράξεων και καταφεύγουν σε άλλες χώρες-μέλη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!