tromaktiko: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής με παράπονα, απαιτήσεις και θέμα απελάσεων

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής με παράπονα, απαιτήσεις και θέμα απελάσεων



Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εκ των κορυφαίων από τα θέματα που ήταν στην ατζέντα ήταν το προσφυγικό...


Μάλιστα ήταν και το βασικό θέμα στις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας μςε την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τσίπρας: Η χρονιά που φεύγει ήταν δύσκολη για την Ευρώπη
Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, είπε: «Ηταν ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις. Η Ελλάδα μέσα σε δύσκολο πεδία και σε αρνητικούς συσχετισμούς αξιοποιεί ευκαιρείς και πετυχαίνει να υπερασπίζεται το δίκιο της και αξίες όπως η αλληλεγγύη και η δημοκρατία. Η χρονιά που φεύγει ήταν δύσκολη για την Ευρώπη, ήταν χρονιά μεγάλων κρίσεων και αναταράξεων. Σε αυτές τις δύσκολες διαπραγματεύσεις βάλαμε και εμείς το μπόλι μας, ελπίζω να καρποφορήσει. Εύχομαι η επόμενη χρονιά να είναι χρονιά μεγάλων ανατροπών».

Για την πορεία της δημιουργία των hot spot ήθελε να μάθει η Μέρκελ
Στο τετ α τετ που είχε η καγκελάριος με τον Ελληνα πρωθυπουργό ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα φιλοξενίας, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Παράπονα Τσίπρα για τη Frontex
Η ελληνική πλευρά έκανε γνωστό πως  στο θέμα της Frontex επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχθεί βοήθεια. Ωστόσο ο κ.Τσίπρας εξέφρασε και παράπονα στην κα Μέρκελ για την Frontex υποστηρίζοντας πως από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται.

Απέλαση για όσους δεν δικαιούνται άσυλο
Στο τετ α τετ που είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συζητήθηκε και το θέμα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο  συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας -Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Γιούνκερ: Δεν τρέφω αυταπάτες, το 2016 θα είναι δύσκολο για την ΕΕ
Δεν τρέφει αυταπάτες για το 2016 δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το ερχόμενο έτος η ΕΕ, όπως η προσφυγική κρίση ή το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ. «Δεν τρέφω αυταπάτες» είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων προτού αρχίσουν οι συνομιλίες κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την οποία κλείνει μία από τις πιο θυελλώδεις χρονιές για την ΕΕ. Χθες είχε πει ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει αν το 2015 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της ΕΕ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!