tromaktiko: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης και το τραπεζικό θρίλερ που βιώνουμε...

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης και το τραπεζικό θρίλερ που βιώνουμε...



Οτι και να λέει η κυβέρνηση, όσα...
non paper και να βγάλει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Με λιγότερα από 4,5 δις.  οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες  που διαθέτουν ενεργητικό γύρω στα 300 δις έφυγαν από την κυριότητα του Δημοσίου και πέρασαν σε ιδιώτες. Και μάλιστα όχι σε τυχαίους  ιδιώτες.  Στις πρώτες θέσεις των μεγαλύτερων μετόχων φιγουράρουν κυρίως διάφορα hedge funds που διαχειρίζονται  αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι που ενσαρκώνουν την έννοια του καπιταλισμού. Αν το είχε κάνει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ούρλιαζε στις τηλεοράσεις για ξεπούλημα της χώρας και θα ζητούσε εξεταστικές επιτροπές.

Εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ελέγξει τις τράπεζες, ώστε όταν αρχίσει η διαχείριση του πακέτου Γιουνκέρ να είναι σε θέση να χειραγωγήσει  τη διοχέτευση κεφαλαίων. Ηταν -για ορισμένους τουλάχιστον- η ευκαιρία να δημιουργήσει τη δική του οικονομική νομενκλατούρα. Οι δανειστές δεν είχαν καμία πρόθεση να το επιτρέψουν και στην περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση επέβαλλαν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών. Ο τρόπος που επιλέχθηκε για την  ανακεφαλαιοποίηση  απλώς υλοποίησε τη δέσμευση.

Τα δάνεια των κομμάτων και των media οδήγησαν στην επιβολή πρωτοφανών όρων για τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Σε ποια άλλη χώρα επιβλήθηκε η υποχρέωση  να τοποθετηθούν στα ΔΣ τρία μέλη,  τα οποία δεν θα έχουν σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την τελευταία δεκαετία; Και επιπλέον οι συγκεκριμένοι θα προίστανται  των κρίσιμων επιτροπών, μέσω των οποίων διοικούνται οι τράπεζες. Η καχυποψία απέναντι στους τραπεζίτες και στην κυβέρνηση οδήγησε στην επιβολή πολλαπλών  δικλείδων  ασφαλείας, οι οποίες αποκλείουν την χορήγηση δανείων σε πολιτικούς φίλους, συγγενείς  κλπ.

Το νέο καθεστώς  διακυβέρνησης των τραπεζών, που πρέπει να εφαρμοστεί ως τον Ιούνιο, έκανε τον Γιάννη Δραγασάκη  να μιλήσει για παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Αναζητεί μια διέξοδο στα αναπτυξιακά οράματα  που έχει για την οικονομία. Οι κυβερνητικές ψευδαισθήσεις  όμως για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα κινδυνεύουν να τελειώσουν δραματικά στο τέλος της εβδομάδας. Η «μαγιά» για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή,  η Αττικής και οι συνεταιριστικές τράπεζες, κινδυνεύουν  την Παρασκευή  να «καούν» για πολύ λιγότερα χρήματα από τα 4,5 δις που δόθηκαν για να αλλάξουν χέρια οι συστημικές τράπεζες.   Μέχρι την Παρασκευή η Αττικής πρέπει να συγκεντρώσει στην αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 200 εκατ. (εφόσον  το ΤΣΜΕΔΕ  βάλει άλλα 380 εκατ.) ενώ οι συνεταιριστικές τράπεζες  χρειάζονται συνολικά περίπου άλλα 180 εκατ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά στο δυσάρεστο ενδεχόμενο 2-3 τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Θα είναι επιζήμιο για την οικονομία, την αγορά, τον ανταγωνισμό  και τους πελάτες.
Πηγή 

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!