βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία, όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας.
«Ο βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται. Ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».
Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Γιάννης Μουζάλας τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.
Τι γράφει ο ξένος Τύπος
Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία απειλούν με αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung" μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε χτες στο Άμστερνταμ, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιοσύνης κι Εσωτερικών Υποθέσεων.
Το δημοσίευμα της FAZ έρχεται ένα 24ωρο μετά την αποκάλυψη των "Times" ότι, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία έχουν δώσει διορία έξι εβδομάδων στην Ελλάδα να μειώσει τη ροή των προσφύγων αλλιώς απειλούν να βάλουν τη χώρα σε καραντίνα.
«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων στερεύει», ανέφερε χτες η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, απειλώντας την Ελλάδα με προσωρινή έξοδο από το Σένγκεν, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα της FAZ.
«Φαινομενικές λύσεις δεν μας βοηθούν να πάμε παρακάτω, δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει τα του οίκου της και μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά".
Στην ανάλυσή της η εφημερίδα "FΑΖ" υποστηρίζει ότι τα προκλητικά λόγια του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας η οποία πρέπει να διευθετήσει τα του οίκου της επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη έκφραση είχε διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντε Μεζιέρ κινήθηκε χτες και ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας, Αντερς Ίγκεμαν ο οποίος προειδοποίησε πως, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε την σύνδεσή της με τον χώρο της Σένγκεν.
Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει πάντως ότι, ο αποκλεισμός μιας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, εκτιμά ωστόσο, ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταλλάξει το χρέος της με πρόσφυγες! Αυτήν την τουλάχιστον... «πρωτότυπη» πρόταση, διατυπώνει στο σημερινό φύλλο των Financial Times, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Gideon Rachman .
Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει, θα πρέπει η μεν Ελλάδα να δεχτεί να σφραγίσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη και να κρατήσει όσους μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά και ως αντάλλαγμα, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί να διαγράψει μέρος του χρέους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό του αρθρογράφου, που δεν παραλείπει να παραλληλίσει την κατάσταση όπως έχει σήμερα δημιουργηθεί με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.