Επίσης ζητά να μάθει, αν η Τουρκία έχει παρουσιάσει δράσεις προς χρηματοδότηση για την βελτίωση της ζωής των Σύριων προσφύγων, θέτοντας υπόψη πως η ανακοίνωση της Frontex κάνει λόγο για 40 φορές περισσότερες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τον Δεκέμβριο του 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016.
Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά την Επιτροπή, αν οι πρόσφατες κοινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου και του Τούρκου ομολόγου της, περί εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας, στηρίζονται σε κάποια συγκεκριμένη πρόοδο της συμφωνίας και αν η Επιτροπή είχε γνώση αυτών των δηλώσεων.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Τον Νοέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε μία συμφωνία που καθόριζε "ένα σαφές σχέδιο για ταχεία αποκατάσταση της τάξης στα κοινά μας σύνορα", προβλέποντας συγχρόνως την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία μέσω ενός νέου μηχανισμού.
Παρά τη συμφωνία όμως που επετεύχθη, η κατάσταση στα κοινά σύνορα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ιδιαιτέρως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, δεν σημείωσε βελτίωση. Αντιθέτως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex στις 22 Ιανουαρίου 2016, και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τον μήνα Δεκέμβριο κατεγράφησαν 108.000 παράνομες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 40 φορές περισσότερες σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο.
Συγχρόνως, στις 22 Ιανουαρίου 2016 η Γερμανίδα Καγκελάριος υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό της σε κοινές δηλώσεις τους στο Βερολίνο, την εκταμίευση ενός μέρους της ανωτέρω οικονομικής βοήθειας.
Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Πως κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή της Συμφωνίας με την Τουρκία;
- Η παραπάνω δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου έγινε κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν ναι που στηρίζεται η πρόθεση της για εκταμίευση μέρους των χρημάτων;
- Έχει καταθέσει η Τουρκία κατάλογο δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν για την βελτίωση της ζωής των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία;