tromaktiko: Ο Μπαλτάς κήρυξε πόλεμο στους παράνομους πειρατές

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ο Μπαλτάς κήρυξε πόλεμο στους παράνομους πειρατές



Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Μια σημαντική πρωτοβουλία του... υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά περνάει στα «ψιλά», αν και πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Η κατάσταση είναι γνωστή. «Μην πας να δεις την ταινία. Την έχω κατεβάσει». Είναι μια κουβέντα που γίνεται όλο και πιο συχνά. Και δεν αφορά μόνον τις ταινίες. Αφορά εξίσου και τη μουσική και τα βιβλία. Όλα μπορούν να «κατέβουν». Παράνομα φυσικά. Πειρατικά. Αλλά αυτό το «κατέβασμα» έχει ένα τεράστιο κόστος.

Η παράνομη εκμετάλλευση έργων δημιουργών και καλλιτεχνών μέσω του πειρατικού downloading έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν απώλειες πάνω από 615 εκ. ευρώ το χρόνο και το κράτος να χάνει κοντά στα 315 εκ. ευρώ από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Το φαινόμενο πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σε συνάρτηση με την εξέλιξη της τεχνολογίας και η καθυστέρηση στην λήψη μέτρων, δικαιολογημένα δημιουργούσε την αίσθηση της «υπόθαλψης» παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων, τη στιγμή μάλιστα που οι συνέπειες αυτού του φαινομένου επιφέρουν δραματικές συνέπειες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και κατ’ επέκταση στο ίδιο το κράτος.

Εδώ ο Μπαλτάς έκανε τη θετική έκπληξη. «Διάβασε» σωστά την κατάσταση και ξεκαθαρίζει πως η πειρατεία δεν είναι μαγκιά είναι παρανομία.

Αποφάσισε λοιπόν να παρέμβει καθώς η καταπολέμηση του παράνομου downloading μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου, να ενισχύσει την απασχόληση σε αυτές, να δημιουργήσει ευκαιρίες για επενδύσεις σε νέες παραγωγές. Καθώς ο χρήστης του διαδικτύου πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί τις πραγματικές επιπτώσεις της επιλογής να «κατεβάσει» παράνομα ένα πολιτιστικό προϊόν, είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια να μπει μια τάξη στο χάος, κόντρα σε μια αντίληψη πως «όλα επιτρέπονται» η οποία επί της ουσίας είναι μια αντικοινωνική στάση και μαρτυράει πλήρη αδιαφορία για τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής.

Έτσι προωθείται πλέον προς ψήφιση νομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει τέλος στο παράνομο downloading. Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο απαγορεύει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που περιέχουν έργα χωρίς την άδεια των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, βασισμένο στο «ιταλικό μοντέλο» το οποίο έχει αποδειχθεί στη γειτονική χώρα πως έχει θετικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ιταλία μετά από σχετική ρύθμιση που οδήγησε στον αποκλεισμό της πρόσβασης σε 24 παράνομες ιστοσελίδες τέτοιου τύπου παρατηρήθηκε μείωση του πειρατικού downloading κατά 25%.

Το θέμα είναι και ηθικό και οικονομικό. Το έργο κάθε δημιουργού πρέπει να γίνεται σεβαστό και να μην το εκμεταλλεύονται επιτήδειοι για δικό τους όφελος. Ειδικά όμως σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, κάθε χαραμάδα που μπορεί να δίνει προοπτικές ανάπτυξης θα πρέπει να αξιοποιείται.

Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού μπορεί να δώσει και τζίρους και εισοδήματα και θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος. Γι αυτό και όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου έσπευσαν να χαιρετίσουν την πρωτοβουλία Μπαλτά που δείχνει να έχει την πολιτική βούληση για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!