Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και χθες, Τετάρτη, τα καταγεγραμμένα κρούσματα γρίπης ήταν 82. Μόνο χθες νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 50 ασθενείς, διασωληνωμένοι, όλοι τους με σοβαρότατες επιπλοκές από τη γρίπη.
Το προφίλ των ασθενών με γρίπη
Από το σύνολο των 82 ασθενών, οι 46 είναι άνδρες και οι 36 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ είναι τα 55 έτη –οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ηλικιακός μέσος όρος θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα διότι εφέτος κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος A(H1N1) το οποίο έχει αποδειχθεί ότι πλήττει κυρίως νέους και παραγωγικούς ανθρώπους.
Η «προτίμηση» αυτή του ιού της γρίπης Α(Η1Ν1) αποδεικνύεται και από ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της επιδημιολογικής παρακολούθησης: την ταξινόμηση των ασθενών με γρίπη σε υγιείς και σε όσους πάσχουν από υποκείμενο, χρόνιο ή άλλο, νόσημα. Οι 28 από τους 82 ασθενείς που μπήκαν σε ΜΕΘ για να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές της γρίπης, δηλώθηκαν ως απολύτως υγιείς, χωρίς επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.
Ωστόσο, ακόμη πιο απογοητευτικό ως προς τη στάση των Ελλήνων απέναντι στον εμβολιασμό, είναι το γεγονός ότι εκ των 82 ασθενών με γρίπη στις ΜΕΘ είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις 3! Κι αυτό την ώρα που οι επαγγελματίες υγείας (πρέπει να) υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς ο εμβολιασμός μειώνει και τις πιθανότητες για νόσηση, αλλά κυρίως τις επιπλοκές της γρίπης – που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην Εντατική.
Ανεμβολίαστοι οι Έλληνες, χωρίς Εντατικές το ΕΣΥ
Ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός έναντι των ιών της γρίπης και η έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για τη δημόσια υγεία και για την έκβαση του κύματος γρίπης.
Από τις αρχές του έτους οπότε ενέσκηψε η γρίπη έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 82 ασθενείς με γρίπη εκ των οποίων έχουν καταλήξει οι 13. Δύο εκ των θανατηφόρων κρουσμάτων δηλώθηκαν εκτός Εντατικής, χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποσαφηνιστεί εάν κατέληξαν γιατί δεν πρόλαβαν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Μάλιστα, ανάμεσα στους ασθενείς υπάρχουν και τρία παιδιά, ένα μωρό εννέα μηνών και δύο παιδιά ηλικίας 4 και 8 χρόνων.
Με δεδομένο ότι οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπογραμμίζουν ότι η επιδημία βρίσκεται στην αρχική φάση και ότι θεωρούνται πολύ κρίσιμες οι επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες, αντιλαμβάνεται κάποιος τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η επιδημία της γρίπης. Πάντως, ακόμη και τώρα οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει προστασία και καλούν πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες, πχ ασθενείς με χρόνια καρδιολογικά, μεταβολικά, αναπνευστικά κα προβλήματα, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.