tromaktiko: “Χωματερή” η… ΕΛ.ΑΣ!

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

“Χωματερή” η… ΕΛ.ΑΣ!



Το “θέατρο του παραλόγου” επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα κτίρια των... αστυνομικών υπηρεσιών ολόκληρης της χώρας και κατ’ επέκταση και της Ηλείας, τα οποία τείνουν πλέον να μετατραπούν σε χωματερές αφού… ξέμειναν από προσωπικό καθαριότητας!

Όσο και εάν ακούγεται απίστευτο είναι πραγματικό αυτό που συμβαίνει και αποτυπώνει εικόνα διάλυσης. Από τις αρχές του έτους, με τη λήξη των συμβάσεων με τα συνεργεία καθαριότητας, η αστυνομία έχει περιέλθει σε δεινή θέση και πλέον υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού εδώ και δεκαπέντε ημέρες τουλάχιστον στα τμήματα δεν έχει μπει σκούπα και φαράσι.

Ξέμειναν από καθαρίστριες

Τα Αστυνομικά τμήματα απογυμνώθηκαν από καθαρίστριες και οι αστυνομικοί αναγκαστικά εργάζονται σε χώρους ακαθάριστους με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική τους υγεία αλλά και για την υγεία των πολιτών, αφού οι αστυνομικές υπηρεσίες δεν είναι απλά ντουβάρια και καθημερινά δέχονται δεκάδες πολίτες.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η λήξη σύμβασης έργου με τις εταιρείες καθαρισμού στο τέλος του 2015. Και ενώ η συνήθης πρακτική, έως την υπογραφή νέας ετήσιας σύμβασης έργου στο τέλος του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, ήταν να δίνεται στο μεσοδιάστημα μία τρίμηνη παράταση από την πλευρά της κάθε υπηρεσίας, φέτος κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι υπηρεσίες βρίσκονται στον ‘αέρα’.

Κάθε χρόνο η κάθε Αστυνομική Διεύθυνση προκήρυσσε αυτόνομα διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου καθαρισμού των κτιρίων των αστυνομικών υπηρεσιών ευθύνης της. Πάντοτε, με τη λήξη της σύμβασης δινόταν μία τρίμηνη παράταση, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και δεν υπήρχαν προβλήματα.

Χθες άρχισε να ‘τρέχει’ ο διαγωνισμός

Ωστόσο, όλα άλλαξαν από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομη τη διαδικασία με το σκεπτικό της «κατάτμησης του έργου», το οποίο θα πρέπει να είναι ενιαίο, δηλαδή μία εταιρεία ή κοινοπραξία πρέπει να αναλάβει το έργο και τα υποέργα καθαρισμού όλων των αστυνομικών κτιρίων της χώρας.

Έτσι έγινε η σχετική διακήρυξη ανοικτής διαδικασία μειοδοτικού ηλεκτρονικού διαγωνισμού στις 23 Νοεμβρίου 2015 και η κατάθεση προσφορών ξεκίνησε από χθες και λήγει το μεσημέρι της 20ηςΙανουαρίου, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 14.565.300 ευρώ, ενώ η ανάληψη θα γίνει 180 ημέρες μετά, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν προσφυγές.

Ζήσε Μάη μου δηλαδή…!

Με σκούπες από το σπίτι

Το πρόβλημα είναι ήδη έντονο στις αστυνομικές υπηρεσίες των μεγάλων πόλεων, ωστόσο γίνεται αισθητό πλέον και στα κτίρια που στεγάζουν τις αστυνομικές υπηρεσίες της Ηλείας.

Αστυνομικοί και πολιτικό προσωπικό, πολίτες, κρατούμενοι, βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια εάν δεν δοθεί άμεσα λύση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γυναίκες αστυνομικοί στο κτίριο που στεγάζει τις αστυνομικές υπηρεσίες στην Αμαλιάδα, αναγκάστηκαν χθες να κουβαλήσουν σκούπες, σφουγγαρίστρες και απορρυπαντικά από τα σπίτια τους και έκαναν φασίνα, γιατί η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να συνεχιστεί σε καμία περίπτωση.

Εν ολίγοις, με τις πρακτικές που ακολουθεί η πολιτεία, θα πρέπει οι αστυνομικοί να αφήσουν στην άκρη τις αρμοδιότητές τους, θα πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με την πάταξη της εγκληματικότητας και να αφοσιωθούν στην καθαριότητα των κτιρίων για να… μην κολλήσουν και τίποτα…

Ήδη αστυνομικές ενώσεις έχουν αρχίσει και αντιδρούν και αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!