tromaktiko: «Νέο ισοζύγιο» με μεταφορά κινδύνων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

«Νέο ισοζύγιο» με μεταφορά κινδύνων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα



Νέες οικονομικές δομές αναμένεται να συγκροτηθούν με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα μεταφέρουν...
κινδύνους από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος η ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και η ανάπτυξη. Μέσα δε, από αυτές τις μεταρρυθμίσεις προβλέπεται βελτίωση του φορολογικού συστήματος και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων που υφίστανται σήμερα λόγω του σχεδιασμού των δομών της κρατικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με ομιλία του καθηγητή Μιλτιάδη Νεκτάριου και πρόεδρου του ΕΙΑΣ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών χτες το απόγευμα «στην χώρα μας μέχρι σήμερα η διαχείριση των κινδύνων βασίζεται αποκλειστικά στο κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να βιώνουμε σήμερα αυτές τις συνέπειες».

Το σκηνικό, ωστόσο σταδιακά θα αλλάξει. Μέσα από τις αλλαγές και τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις θα συγκροτηθεί  ένα «νέο ισοζύγιο».

Το νέο συμβόλαιο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Το ισοζύγιο που θα προκύψει σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΙΑΣ θα είναι από την μεταφορά κινδύνων: όπως είναι οι κίνδυνοι από φυσικές καταστροφές, οι κίνδυνοι αγροτικής παραγωγής, οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι, οι κίνδυνοι των συντάξεων, από το κράτος που εξ’ ολοκλήρου τους επωμίζεται μέχρι τώρα και είναι το μοναδικό στην Ευρώπη, στην ιδιωτική ασφάλιση.

Το νέο αυτό ισοζύγιο στην διαχείριση των κινδύνων μειώνει δραστικά τις κρατικές δαπάνες, παράγει αυτόματα κίνητρα ανάπτυξης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των άλλων δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Πλεονέκτημα η αξιοπιστία

Το μέλλον, σύμφωνα με όσα δρομολογούνται υπογράμμισε ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι ευοίωνο για την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία έχει την τεχνογνωσία και ρόλο κοινωνικό. Βασική, ωστόσο προϋπόθεση στην επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης είναι, ανάμεσα στα άλλα η συνεχής εκπαίδευση, η καινοτομία, η επαναπιστοποίηση των διαμεσολαβούντων, ώστε να δημιουργείται προστιθέμενη αξία, συνθήκες σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση σημείωσε ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος κινείται το ΕΙΑΣ το οποίο ξεκινά από τώρα να προετοιμάζει και προγράμματα διεθνούς πιστοποίησης, εκπαιδευτικά προγράμματα για underwriters, loss adjusters, πωλητές και άλλα.

Ασφαλιστικές εισφορές αντί 27,5%, 16%

Μόνο βραχυπρόθεσμο βίο μπορεί να έχει ένα νέο ασφαλιστικό σχέδιο το οποίο συγκεντρώνει όλους τους κινδύνους στο κράτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Sofokleousin.gr ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος. Η κυβέρνηση με το σχεδιασμό αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις σχετικές δαπάνες της, οι οποίες σήμερα αντί να έχουν κατέλθει, έχουν ανέλθει στο 17%.

Η πρόταση που είχε κατατεθεί προκειμένου να υπάρξει εξυγίανση και δικαιότερη κατανομή των βαρών ήταν οι εισφορές για πρώτο πυλώνα ασφάλισης (δημόσιο σύστημα υγείας) να ήταν 10% και για το δεύτερο πυλώνα ασφάλισης (επαγγελματικά ταμεία) 6%.

Σχετικά δε, με όσα συζητώνται το τελευταίο διάστημα για τρίτο πυλώνα, όπως τόνισε ο καθηγητής Μ. Νεκτάριος και όπως έχει γράψει το Sofokleousin.gr αυτός δεν έχει σχέση με τα ανωτέρω σχήματα διότι αφορά καθαρά την ιδιωτική ασφάλιση και τα ιδιωτικά προγράμματα, όσοι τον συνδέουν, είναι λάθος.

Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!