tromaktiko: Συμβουλές για μια επίπεδη κοιλιά

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Συμβουλές για μια επίπεδη κοιλιά



Του Κωνσταντίνου Δημητρίου Καθηγητή Φυσικής Αγωγής
Έχω παρατηρήσει πολλές φορές ανθρώπους να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να φτιάξουν κοιλιακούς και παρόλη αυτή την... προσπάθεια να μην έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ξεκινώντας από την ανατομία αγαπημένε μου φίλε/η το λεγόμενο 6pack η 8pack πρέπει να είναι θεού θέληση. Ο ορθός κοιλιακός είναι μεγάλη μυϊκή ομάδα και χωρίζετε από την λεγόμενη λευκή ταινία. Έτσι είναι γενετικά προκαθορισμένο αν θα έχουμε 4-6 η 8 κοιλιακούς. Μην προσπαθείς λοιπόν άσκοπα να κάνεις νέα τετραγωνάκια στην περιοχή της κοιλιάς.

Το βασικό είναι το πώς θα εμφανίσω αυτή την γράμμωση σε αυτή την περιοχή. Το πιο σύνηθες λάθος που κάνουν πάρα πολλοί είναι να πιστεύουν πως αν κάνουν πολλούς κοιλιακούς θα φύγει το περιττό λίπος πάνω από την περιοχή των κοιλιακών. Άλλοι πάλι ότι κάνοντας πολλούς κοιλιακούς ότι αυτό το λίπος θα σφίξει κάτι που είναι απίθανο καθώς το λίπος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συσπαστεί εκούσια. Αν δεν το πιστεύεις σκέψου απλά τον λιπώδη ιστό στο αυτί σου και προσπάθησε αν μπορείς να το σφίξεις. Αδύνατον, εκούσια λοιπόν το λίπος δεν μπορεί να συσπαστεί. Δυστυχώς με το να κάνω όλοι την ώρα κοιλιακούς καταφέρνω να καίω ελάχιστη ποσότητα λίπους, να ταλαιπωρώ αδιάκοπα τον μυ και σε καμιά περίπτωση να δω τα αποτελέσματα που θέλω. Άσε λοιπόν αυτή την φιλοσοφία για να δεις και τα αποτελέσματα που επιθυμείς γρήγορα.



Ξεκίνα λοιπόν την αερόβια άσκηση. Είτε για μεγάλη διάρκεια με μέση ένταση περισσότερο από 30 -40 λεπτά είτε την έντονη διαλειμματική καρδιοαναπνευστική προπόνηση για πιο άμεσα αποτελέσματα.

Για όσους δεν είναι και πολύ φίλοι με αυτή την φιλοσοφία υπάρχει ένας ακόμη τρόπος είναι να ενεργοποιήσουν τον αερόβιο μεταβολισμό τους μέσα από άσκηση με αντιστάσεις. Ένας έντονος συνδυασμός ασκήσεων με πολύ μικρό διάλειμμα πέρα από την μυϊκή τόνωση θα ανεβάσει και τους χτύπους της καρδιάς σου αυξάνοντας τον μεταβολισμό σου καίγοντας λίπη ακόμα και 24 έως 48 ώρες μετά την προπόνηση πράγμα που θα συμβάλει στο να εξαφανιστεί το λίπος από εκείνη την περιοχή.

Πάρε λοιπόν το χαρτάκι με τα ομαδικά προγράμματα του γυμναστηρίου και ενημερώσου γιατί εκεί θα βρεις εύκολα αυτό που ψάχνεις.

Όσον αφορά το πρόγραμμα σου για τα βάρη να θυμάσαι, ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου είναι οι πολυαρθρικές ασκήσεις σε μεγάλη ένταση και οι ασκήσεις για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες. Βγάλε λοιπόν από το ασκησιολόγιο σου τις ασκήσεις απομόνωσης και ειδικά των μικρών μυϊκών ομάδων, μείωσε το διάλειμμα σου και ετοιμάσου να ιδρώσεις.

Για τις ασκήσεις της κοιλιάς να θυμάσαι πως και ο ορθός κοιλιακός είναι όπως το υπόλοιπο μυϊκό σύστημα μας. Δούλεψε λοιπόν μέχρι 14-16 σετ με την κατάλληλη ένταση ανάλογα με το επίπεδο σου. Η αργή και σωστή κίνηση, η αλλαγή κλίσης και το επιπλέον βάρος είναι κάποιοι εύκολοι τρόποι να σε κάνουν να νιώσεις την διαφορά.

Τέλος για να ολοκλήρωση της επιτυχίας είναι απαραίτητη η διατροφή. Ένα μεγάλο ποσοστό των κοιλιακών γίνεται στην κουζίνα. Πέταξε από την διατροφή σου αλεύρι και ζάχαρη και πρόσεχε τον τρόπο που μαγειρεύεις. Συμπλήρωσε στην διατροφή σου σαλάτες αλλά και υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης και χαμηλού γλυκεμικού δείκτη για να μην ξεμένεις από ενέργεια. Τα ω3 και ω6 είναι πολύ σημαντικά και αυτά καθώς συμβάλουν στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης. Μην τα παραλείπεις λοιπόν. Τέλος το βασικότερο που έχεις να προσέξεις είναι η ποσότητα. Ένα κάλος διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει για άμεσα αποτελέσματα.





     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!