tromaktiko: Περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί για «εξουθένωση» της Μεσογείου

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί για «εξουθένωση» της Μεσογείου



H Μεσόγειος "οδεύει προς την εξουθένωση": γνωρίζει "μια πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη", η οποία... απειλεί "ήδη υποβαθμισμένα" οικοσυστήματα και είδη που κινδυνεύουν, προειδοποιεί σήμερα το γαλλικό παράρτημα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF-France).

Αυτή η ημίκλειστη θάλασσα, η οποία φιλοξενεί μεταξύ του 4% και του 18% των γνωστών θαλάσσιων ειδών, που κατανέμονται σε μια επιφάνεια που καλύπτει λιγότερο από το 1% των ωκεανών του κόσμου, αντιμετωπίζει μια "χωρίς προηγούμενο" αύξηση των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Τα συμβόλαια για πετρελαϊκές έρευνες στη θάλασσα "αφορούν σήμερα περισσότερο από το 20% της Μεσογείου και ενδέχεται σύντομα να επεκταθούν στο διπλάσιο αυτής της επιφάνειας", εκτιμά σε έκθεσή της η WWF.

"Πρόκειται για τεράστιο μέγεθος, κυρίως όταν ξέρει κανείς τους σεισμικούς κινδύνους της περιοχής", υπογραμμίζει ο Πασκάλ Κανφέν, γενικός διευθυντής της WWF-Γαλλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο πολλαπλασιασμός και η αύξηση του μεγέθους των οικονομικών δραστηριοτήτων στη ζώνη αυτή" θέτουν τη Μεσόγειο "στην οδό προς την εξουθένωση".

Τα σχέδια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι εξορυκτικές δραστηριότητες επεκτείνονται εδώ και πολλά χρόνια σε όλη τη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, "η πετρελαϊκή παραγωγή στη θάλασσα ενδέχεται να αυξηθεί κατά 60% από το 2010 έως το 2020 στην περιοχή της Μεσογείου, περνώντας από 700.000 βαρέλια ημερησίως σε 1,12 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως".

Τα πετρελαϊκά αποθέματα της Μεσογείου αντιπροσωπεύουν το 4,6% των αποθεμάτων του πλανήτη, υπενθυμίζεται στην έκθεση.

Όσο για την παραγωγή αερίου στη θάλασσα, "θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί μεταξύ του 2010 και του 2030, περνώντας από τους 55 εκατ. τόνους ετησίως στους 250 εκατ. τόνους ετησίως" σε όλη τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη μκο, εκτός από τις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο, όλοι οι παραδοσιακοί τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, οι υδατοκαλλιέργειες, "αναπτύσσονται με εκθετικούς ρυθμούς και αναμένεται ότι θα συνεχίσουν την ανάπτυξή τους στη διάρκεια των 20 επόμενων ετών, με εξαίρεση την επαγγελματική αλιεία".
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!