tromaktiko: Στην Κύπρο ο Τσίπρας για την υπογραφή της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Στην Κύπρο ο Τσίπρας για την υπογραφή της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας...



Τη διακήρυξη της Λευκωσίας θα υπογράψουν, εκτός του κ. Τσίπρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου...
και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης - Εκτιμάται ότι μία δεύτερη τριμερής συνάντηση θα οριστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, πιθανόν στην Αθήνα

Διακήρυξη επίσημης και ευρείας συνεργασίας υπογράφουν σήμερα στη Λευκωσία, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης κορυφής, που εγκαινιάζει μία νέα σχέση ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Η τριμερής αυτή θα είναι στα πρότυπα της αντίστοιχης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, που έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα, διαμορφώνοντας ένα προωθημένο πλαίσιο συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, με πρωταγωνίστρια την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη χθες βράδυ στη Λευκωσία από το Ισραήλ, όπου, συνοδευόμενος από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, προκειμένου μεταξύ άλλων να προετοιμάσει και τη σημερινή συνάντηση.

Τη διακήρυξη της Λευκωσίας θα υπογράψουν, εκτός του κ. Τσίπρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Πρώτο βήμα θα είναι ο ορισμός Επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών, που θα παρακολουθούν την πρόοδο της συμφωνίας συνεργασίας και την  υλοποίηση των αποφάσεων.

Τα πεδίο στα οποία θα αναπτυχθεί η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες είναι κυρίως αυτά της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, των υδάτινων πόρων, αλλά θα επεκταθεί και σε θέμα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Εκτιμάται ότι μία δεύτερη τριμερής συνάντηση θα οριστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, πιθανόν στην Αθήνα.

Με την ευκαιρία της τριμερούς ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει νωρίτερα σε διμερείς συναντήσεις τους άλλους ηγέτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!