tromaktiko: Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα για την έξοδο από την κρίση..."

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα για την έξοδο από την κρίση..."



Στα εθνικά θέματα, την οικονομική κρίση, αλλά και στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο....

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρος έχει σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της μεγαλονήσου. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

Θέλω, με την παρουσία μου εδώ, να σηματοδοτήσω την αμέριστη στήριξη, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, στις προσπάθειες της Κύπρου, του κυπριακού λαού, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα.Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες εξελίξεις. Με συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες οι οποίες είναι ακόμα μπροστά μας. Ελπίζουμε, όμως, ότι αυτήν τη φορά θα μπορεί να βρεθεί μια λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, αυτήν την εθνική τραγωδία, αυτό το μεγάλο πρόβλημα εισβολής και κατοχής, που στοιχειώνει ολόκληρο τον Ελληνισμό, εδώ και 42 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Κύπρο παράδειγμα προς μίμηση:

Με την παρουσία μου, όμως, εδώ στην Κύπρο, θέλω να σηματοδοτήσω και το έντονο ενδιαφέρον μου για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, καθώς και οι δύο χώρες - Ελλάδα και Κύπρος – βρέθηκαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο μνημονιακών πολιτικών. Η Κύπρος καταφέρνει, με αποφασιστικότητα και με τη στήριξη ολόκληρου του Κυπριακού λαού, να εξέλθει από το μνημόνιο εντός των επόμενων δύο μηνών. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη χώρα μας, η οποία ακόμα βρίσκεται δέσμια ενός τρίτου μνημονίου από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθει μέσα στα επόμενα χρόνια. Το μάθημα της Κύπρου και ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος αντιμετώπισε τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και για τη δική μας χώρα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη στάση της Τουρκίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στη ζήτημα των μεταναστών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή της τουρκικής στάσης και στα δύο ζητήματα:

Προσδοκούμε από την Τουρκία, να υπάρξει μια αλλαγή της στάσης στην αντιμετώπιση του Κυπριακού ζητήματος.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι, ως Ελλάδα, αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη.
Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής, τα οποία έχει δείξει η Τουρκία σε αυτό το πεδίο της πολιτικής, δεν είναι ενθαρρυντικά.
Ελπίζω, πραγματικά, να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, για να μη βρίσκεται η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός πολύ μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!