tromaktiko: Βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην εφημερίδα Αγορά

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην εφημερίδα Αγορά



Την πρώτη συνέντευξή του, μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην εφημερίδα «Αγορά», που κυκλοφορεί σήμερα...

Ο κ. Τζιτζικώστας δίνει απαντήσεις για τη συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τα όσα έγιναν στην πολύμηνη προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΝΔ.

«Στο κόμμα πρέπει να αλλάξουν πολλά και κυρίως πρέπει να απεγκλωβιστεί η παράταξή μας από το λαϊκισμό, τα συστήματα, τους μηχανισμούς και τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Για να γίνει η Νέα Δημοκρατία ξανά μεγάλη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει να αλλάξουμε συνολικά νοοτροπία και να επενδύσουμε στην ανανέωση του ίδιου του τρόπου λειτουργίας μας. Μέσα στην προεκλογική περίοδο κατέθεσα αναλυτικά τις προτάσεις μου για μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, ανοιχτή στο διάλογο, συλλογική στις αποφάσεις της, αξιοκρατική στα όργανά της, αποφασιστική στην εφαρμογή της ιδεολογίας μας. Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμες για το νέο Πρόεδρο και θα αποτελέσουν μια θετική βάση συζήτησης ειδικά στην πορεία μας προς το Συνέδριο του κόμματος μας», επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας.

Ερωτηθείς μάλιστα για το αν θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της ΝΔ ή θα επιστρέψει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε: «Θα είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να απαλλαγούμε από αυτή την αναξιόπιστη από κάθε άποψη κυβέρνηση που προκαλεί για δεύτερο χρόνο πια, μεγάλη ζημιά και στην Κεντρική Μακεδονία και στη χώρα. Αυτές οι δύο θέσεις ευθύνης (παρουσία στην πρώτη γραμμή της ΝΔ και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) δεν είναι αντιφατικές, είναι απόλυτα συμβατές μεταξύ τους και μάλιστα ενδυναμώνει η μία την άλλη».


Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην εφημερίδα «Αγορά» είναι τα εξής:

-Για τη συνάντησή του με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη:

Το ουσιαστικό ζήτημα για μένα και πιστεύω ότι ισχύει το ίδιο και για τον νέο Πρόεδρο, είναι οι βαθιές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νοοτροπία, τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος

Αυτός είναι και πολιτικά ένας κοινός τόπος όπως ξέρετε και για τους δυο μας. Αυτό προέχει λοιπόν και δίνει πολιτικό περιεχόμενο στο πρόταγμα της ανανέωσης. Πάνω από τα πρόσωπα και τους ρόλους είναι οι στόχοι και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε για να τους πετύχουμε. Η συζήτησή μας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική γιατί επικεντρώθηκε σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

-Για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της ΝΔ και τη στάση που κράτησε:

Είναι βαθιά μου πεποίθηση, όχι επιφανειακή τακτική ή ελιγμός, η άποψη ότι οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε υποδείξεις, ούτε καθοδήγηση

Ο ρεβανσισμός δεν με αντιπροσωπεύει ούτε πολιτικά ούτε σε ανθρώπινο επίπεδο. Η λογική αυτή είναι αντίθετη με τις πεποιθήσεις μου και ποτέ δεν λειτουργώ μ’ αυτό τον τρόπο. Η έκβαση μιας εκλογικής αναμέτρησης είναι πολυπαραγοντική και δεν επηρεάζεται από ένα και μόνο γεγονός, όσο δυναμικό κι αν είναι αυτό. Δεν παραγνωρίζω βέβαια ότι τόσο οι παρεμβάσεις συγκεκριμένων μηχανισμών και παραγόντων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα πράγματι έπαιξαν ρόλο στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Αλλά επίσης ρόλο έπαιξαν και η μη κοινοβουλευτική μου παρουσία, όπως και η αναβολή των πρώτων εκλογών στις 22 Νοεμβρίου.

Στο δεύτερο γύρο ζήτησα σεβασμό στην ελεύθερη βούληση των Νεοδημοκρατών κάτι που ήταν απόλυτα συνεπές με όσα ανέδειξα με την υποψηφιότητά μου και σε ότι με αφορά το τήρησα στο ακέραιο.

-Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη δημιουργία Οικουμενικής Κυβέρνησης:

Αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, είναι πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, όχι η αξιωματική αντιπολίτευση

Αν πάλι, έχουν ενδείξεις ή και υποψία ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν, τότε η μόνη έντιμη και υπεύθυνη στάση είναι να το πουν τώρα. Όχι να προσπαθήσουν πάλι, την κρίσιμη ώρα, να εκβιάσουν πολιτικές καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει πολιτικό άλλοθι στην προσωπική αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!