tromaktiko: Αναβάθμιση μέσω ΕΕ ζητά το ψευδοκράτος στο θέμα με το χαλλούμι

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Αναβάθμιση μέσω ΕΕ ζητά το ψευδοκράτος στο θέμα με το χαλλούμι



Αναβάθμιση του ψευδοκράτους και συμμετοχή της «ΤΔΒΚ» στη λήψη αποφάσεων... της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με «όχηματα» το χαλλούμι, την τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και την εξάλειψη των ζωονόσων, αξιώνει για πρώτη φορά ο Μουσταφά Ακιντζί πριν από τη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο εγγράφου που κοινοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο του κ. Ακιντζί, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ» (δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας), «εισηγείται» όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος «εργαστούν μαζί για την εξεύρεση κοινού εδάφους για την τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και για την υιοθέτησή της στο Συμβούλιο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Το πλέον εκπληκτικό είναι ότι απαιτεί την εκπόνηση κοινού σχεδιασμού ψευδοκράτους-Κομισιόν-Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξάλειψη των ζωονόσων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το κατοχικό μόρφωμα είναι συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συν-διαμορφωτής των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με άλλα λόγια, ο κ. Ακιντζί αξιώνει όπως το ψευδοκράτος έχει λόγο στη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετέχουν τα 28 κράτη-μέλη, για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αλλά και για την τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι «τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου και η Κομισιόν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια λύση που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές», υποβιβάζοντας σε δικοινοτικό το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ αλλά και να διαβουλευθεί και να συμφωνήσει την όποια τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, με τις Βρυξέλλες και τους 27 εταίρους της.

Δεν τίθεται θέμα εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στις διαδικασίες κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης δηλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός είπε ότι το θέμα τυγχάνει χειρισμού από το Υπουργείο Γεωργίας και της Νομική Υπηρεσία.

Αυτή τη στιγμή όπως δήλωσε η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από διάφορες χώρες.

Ενστάσεις για το χαλούμι, υπέβαλαν η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!