Μετωπική -εφ' όλης της ύλης- σύγκρουση σημειώθηκε στην Βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο το...
ασφαλιστικό, αφήνοντας στο περιθώριο τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του εμφάνιση ως πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να δομήσει τη νέα αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα έκανε επίθεση από τα... αποδυτήρια (πρωτολογία) στο ιδεολογικό πεδίο «αριστερά – ακραίος νεοφιλελευθερισμός», υποσχέσεις για βελτιώσεις, διορθώσεις και μεταβατικές διατάξεις.. με εμφανή στόχο να ανακόψει διαδηλώσεις και μπλόκα στους δρόμους…
Αν και ζήτησε διάλογο και συναίνεση με κύρια έμφαση στη ΝΔ για το ασφαλιστικό, ο Πρωθυπουργός από την άλλη δεν έκρυψε πως «μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος..». Έδρασε «πυροσβεστικά» προς αγροτικά μπλόκα και του «κινήματος της γραβάτα» των ελεύθερων επαγγελματιών λέγοντας πως υπάρχουν περιθώρια για διορθώσεις…». Αναγνώρισε ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι «πολιτικά επώδυνο, αλλά θετικό και αναγκαίο…». Επέρριψε ευθύνες για την κατασπατάληση των αποθεματικών που έγιναν από τη δεκαετία του ’70, ότι την δεκαετία 1990 – 2000 χάθηκαν τα χρήματα στο πάρτι του χρηματιστηρίου, μετά στα δομημένα ομόλογα και το κούρεμα του PSI που στέρησε 12 δις από τα αποθεματικά των Ταμείων. Στις 11 μειώσεις των συντάξεων που έγιναν από το 2010 μέχρι το 2015 από τις συγκυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Μίλησε για σημαντική συμφωνία με τους εργοδότες που πέτυχε η Κυβέρνηση στην πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ρώτησε απευθυνόμενος στη ΝΔ «θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδότες ή θα συνταχθείτε με τους δανειστές και το ΔΝΤ;».
Ο Πρωθυπουργός, όμως, άφησε και σκιές για πολιτική υποκίνηση στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας «κάποιοι αγρότες αρνούνται το διάλογο μαζί του. Κάποτε, όταν πηγαίναμε στα μπλόκα οι αγρότες ζητούσαν να τους δεχθεί ο Πρωθυπουργός. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά τώρα ακούω ότι τον αρνούνται…» Μάλιστα στα μέτρα της Κυβέρνησης προανήγγειλε «πόλεμο όχι με τον πραγματικό αγρότη αλλά τους μεσάζοντες….» και υποσχέθηκε «βασική σύνταξη στους αγρότες από τον ΟΓΑ 384 ευρώ το μήνα με μόνο 14 ευρώ περισσότερες καταβολές το μήνα…».
Κ. Μητσοτάκης: Επίθεση και ασφαλιστική αντιπρόταση
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,υποσχέθηκε ότι «θα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και προπαντός πράττοντας το έργο της αλήθειας...» Κατέθεσε την ασφαλιστική αντιπρόταση του κόμματός του που είναι « η δημιουργία τριών ταμείων: μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών που θα σέβονται και θα αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους» γιατί «το ένα ταμείο είναι λάθος και θα προκαλέσει ένα τεράστιο διαχειριστικό κομφούζιο».
Μίλησε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι βασιμένο στην αρχιτεκτονική του Ν. 3863 και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, να εξοικονομήσετε πόρους από παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα. Να εφαρμοστεί κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Να προχωρήσει ο συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, για τον τελευταίο χρόνο μόνο, με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και εφόσον είναι απαραίτητο, να εξορθολογίσετε και την κρατική επιχορήγηση που δίνεται από τον προϋπολογισμό στα «ευγενή» ταμεία.». Αυτές, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι συγκεκριμένες προτάσεις και εάν θέλετε – όπως λέτε- ελάτε να τις συζητήσουμε». Και βέβαια υπογράμμισε πως «θα έπρεπε η Κυβέρνηση να δώσει πραγματικά κίνητρα για την ανάπτυξη και του τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης» αλλά αυτή είναι μια έννοια «κύριε Τσίπρα που προφανώς, όμως, σας δημιουργεί απόλυτη αλλεργία…».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, στην περίπτωση που θα απαιτηθούν και άλλα ισοδύναμα μέτρα για να κλείσει η τρύπα των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε η ενός έτους πολιτικής απραξίας του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ως ισοδύναμο «να γίνουν στοχευμένες περικοπές δαπανών» καθώς «η κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει άλλο το ζωνάρι, για να χρηματοδοτήσει με το υστέρημά της τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ…» Μάλιστα κάλεσε τον κ. Τσίπρα «σε ένα διάλογο εξπρές, που θα καταλήξει σε δέσμευση για την ακύρωση των προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων 150 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο χωρίς κανένα σύστημα αξιολόγησης και με το δραστικό περιορισμό των κομματικών διορισμών...» Ρώτησε ευθέως τον Πρωθυποιυργό εάν ένα τέτοιο « διάλογο τον αντέχετε ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους, τους οποίους θέλετε να τακτοποιήσετε; Και αναρωτήθηκε «πώς στα αλήθεια νομίζετε ότι θα ένοιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της Αριστεράς των προηγούμενων γενεών μπροστά σε αυτό το κυνικό αλισβερίσι όπου τα εγγόνια επικαλούνται του…».
Click4more: Βουλή: Όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ για... χάρη του Κυριάκου (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να καταλάβει ότι «η κοινωνία βράζει, η οικονομία βυθίζεται, οι θεσμοί δοκιμάζονται…» να μην προκαλεί «τυφλές και ανούσιες αντιπαραθέσεις…» και τις «διχαστικές επιθέσεις «Δεξιά – Αριστερά» και να στρέφετε τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης…» . Και αναρωτήθηκε την κακή κατάσταση του ασφαλιστικού που σήμερα ανακαλύπτεται δεν τα ξέρατε όταν τους «τάζατε την 13η σύνταξη; Όταν μιλούσατε για την αύξηση του κατώτερου μισθού; για το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, για τη διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση με ένα νόμο των μνημονίων; Τότε εσείς όλα αυτά δεν τα ξέρατε;».
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε και ένα άνοιγμα στους εκσυγχρονιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για την προσπάθεια που έκανε στο ασφαλιστικό ο Τάσος Γιαννίτσης το 2002 λέγοντας «πως ως κοινωνία θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε και αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και όχι να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί. Ο κύκλος αυτός της σιωπής θα πρέπει να σπάσει» και χρησιμοποίησε την φράση του Τάσου Γιαννίτση ότι για να υπάρξει σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία και αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς συλλογική αναγνώριση των λαθών» θυμίζοντας «πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρωταγωνιστής στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του σχεδίου Γιαννίτση…» ενώ αναγνώρισε πως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ μπορεί να μην έκαναν αρκετές δομικές αλλαγές αλλά επεσήμανε πως « ο νόμος Σιούφας έδωσε 20 χρόνια ζωής στο ασφαλιστικό και ότι η πρώτη μεγάλη ενοποίηση Ταμείων έγινε με το νόμο Πετραλιά το 2008» ενώ με τις «συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και 2012 όπως έδειξε η μελέτη που έγινε υπό την αιγίδα του ΕΚΟΦΙΝ, το ασφαλιστικό μας σύστημα με τις παραδοχές που είχαν γίνει εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητάς του, χωρίς επιπλέον άδικες επιβαρύνσεις, μέχρι το 2060»!
"Άναψαν τα αίματα" στις δευτερολογίες
Με «δύναμη πυρός» την ιδεολογική διαφορά, επέστρεψε στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντάς του «σας είμαι ευγνώμων γιατί με τα όσα είπατε ήσασταν ακραία ν καθαρός νεοφιλελεύθερος… Οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι ξεκάθαρες στον λαό… δείξατε ότι ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, είστε στις φτερούγες του ΔΝΤ βρίσκεστε με τη πιο νεοφιλελεύθερη σκοπιά της Ευρώπης που ταυτίζονται με ακραίες απόψεις των δανειστών…».
Μάλιστα όξυνε την αντιπαράθεση για τα «δικά μας παιδιά…» συγκρίνοντας τους μετακλητούς συνεργάτες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνολικά ως υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (51 στον αριθμό) με τους δύο μετακλητούς που έχει στο γραφείο του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Βερναδάκης. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα επιστράτευσε ακόμα και τη συζήτηση του 2014 για ποσοστώσεις στους διοριμσούς μετακλητών και συνεργατών μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή».
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, του απάντησε ότι «προσπαθείτε να μας ταυτίσατε με το ΔΝΤ αλλα εσείς μας φορέσατε, υπογράφοντας το 3ο Μνημόνιο που δεν είχαμε ανάγκη…» και πρόσθεσε « μου είπατε να επιλέξω αν είμαι με τα τρακτέρ ή το ΔΝΤ. Δεν είμαι με κανέναν από τους δυο. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ και μετά πήγατε με το ΔΝΤ…». Μάλιστα ο κ. Μητσιοτάκης διάβασε μια επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα αγγλικά στην οποία ο υπουργός ανάφερε ότι «ζητούμε νέο δάνειο από τους εταίριους και προσέβλεπε συνεργασία με το ΔΝΤ για τον σκοπό αυτό»!
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, είχε και ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα έρθει η ώρα να μας απαντήσετε γιατί από όσα μας είπε ο κ. Γιάνης Βαρουφάλης για τα σχέδια εξόδου γνωρίζατε Και αυτά τα ερωτήματα δεν θα μείνουν αναπάντητα, αλλά στην ώρα τους θα δώσετε τις απαραίτητες εξηγήσεις… προαναγγέλλοντας διερεύνηση από την Βουλή…
Τριτολογία Τσίπρα: Όχι σε νέες περικοπές - Οφείλουν να το δεχτούν οι Θεσμοί
"Η σημερινή συζήτηση ήταν καλό που έγινε. Διότι ένα μείζον θέμα που απασχολεί όλους τους Έλληνες συζητήθηκε ανοιχτά και κατατέθηκαν προτάσεις.
Καταθέσαμε πρόταση ανοιχτά, όχι σε κλειστλά δωμάτια όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν την καταθέσαμε κρυφά στους Θεσμούς και είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Η σημερινή συζήτηση ήταν χρήσιμη διότι κατέδειξε το πρόβλημα. Το οποίο θα σκάσει στα χέρια μας όποιος κι αν κυβερνά τον τόπο τα επόμενα χρόνια. Κι έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές.
Υπήρξε μια συμφωνία των περισσοτέρων πως δεν μπορούμε να μην προχωρήσουμε σε μέτρα. Υπήρξαν και διαφωνίες και διαφορές σε σχέση με τις προτάσεις. Εμείς θέλουμε να πάμε σε ένα διανεμητικό σύστημα. Είναι δίκαιο να μοιράζουμε τα βάρη. Πιστεύουμε ότι οι εισφορές πρέπει να είναι ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα γιατί αυτό είναι δίκαιο. Αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα, δηλαδή ίδιες εισφορές για έχοντες και μη έχοντες, είναι δείκτης ανισότητας.
Δεν συμφωνούμε με τον συμψηφισμό επιδοτήσεων των αγροτών και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό θα σήμαινε ότι το 40% των αγροτών θα είχαν περικοπές στις επιδοτήσεις. Άλλο η ρήτρα βιωσιμότητας κι άλλο η ρήτρα μηδενικού ελείμματος.
Πιστεύουμε επίσης ότι δεν πρέπει να μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις. Ζουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που είναι άνεργα. Αυτό επιθυμεί και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Να μην επιφέρουμε νέες μειώσεις στις τρέχουσε συντάξεις.
Αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συμφωνίας, αλλά και τη μάχη με τους Θεσμούς. Ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. Πρέπει αυτή τη συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας να την προστατέψουμε.
Η μεγάλη μάχη που θα δώσουμε είναι να μην γίνουν νέες περικοπές κι αυτό οφείλουν να το δεχτούν οι Θεσμοί. Θα επιδιώξουμε έναν δημόσιο διάλογο με την κοινωνία, αλλά πάνω στην πραγματικότητα και όχι πάνω στην παραπληροφόρηση. Είναι δύσκολος δρόμος αλλά ο στόχος είναι εφικτός", είπε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την τριτολογία του.
Ελάσσονα Αντιπολίτευση
Πρόταση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα, ως «ισοδύναμο» μέτρο για να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο συγκυβερνήτης και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Αναγνώρισε ότι οι μόνες ελαφρύνσεις που θα πρέπει να είναι για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας από αλλοδαπούς εργαζόμενους είπε ότι για την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό θα πρέπει να προσκομίζουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Γεννηματά: Πάρτε πίσω αυτή την πρόταση!
Διμέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ άσκησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι « η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς βαρβάρους…» και η ΝΔ ότι «ανακάλυψε το αντιΣΥΡΙΖΑ και γρήγορα εξανεμίστηκε το νέο…» Υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις σε υγεία, πρόνοια και ασφαλιστικό που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενη στον ν.3863 είπε ότι ήταν νόμος του ΠΑΣΟΚ που όλοι τον επέκριναν και πολέμησαν και τώρα λέτε «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…» Χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό – φόβητρο του Αλέξη Τσίπρα για μηδενικές συντάξεις στον ΟΓΑ στο μέλλον. Το ασφαλιστικό σύστημα είπε χρειάζεται νέους πόρους και αυτούς δεν τους έχει η πρότασή σας και έστειλε το μήνυμα ότι « δεν συναινούμε σε αυτό την ασφαλιστική πρόταση που φέρνετε , δεν το αποδεχόμαστε, πάρτε το τώρα πίσω…»
Κουτσούμπας: Βάρβαρα μέτρα με τον μανδύα του Αριστερού
«Ο καυγάς είναι για να έρθει η ιδιωτική ασφάλιση…» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και αναρωτήθηκε «ποιος άλλος θα μπορούσε να φέρει αυτά τα βάρβαρα μέτρα εάν δεν φορούσε το μανδύα του Αριστερού». Χτίζετε, είπε, το νέο δίπολο ξεπλένοντας τις παλαιές αμαρτίες των προηγούμενων, είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος…, πρόσθεσε και επανέφερε την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στην Βουλή το κόμμα του.
Θεοδωράκης: Πάψτε να κοροϊδεύετε τους αγρότες
Επίθεση «στα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της άρνησης που μαζί υπερασπίστηκαν ένα πελατειακό αδιάφανο σύστημα και ενωμένα πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού για χάρη των συντεχνιών και του πελατειακού κράτους» άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Απέρριψε τις προτάσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών καλώντας την κυβέρνηση να «πάψει να κοροϊδεύει τους αγρότες. Δεν ζουν στην εποχή του ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Δεν τους ξεγελάτε με χάντρες. Πείτε τους ότι οι υποσχέσεις σας ήταν ψεύτικες. Κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιήσατε για να πάρετε την εξουσία…» και πρόσθεσε «βλέπουν το κομματικό σας κράτος και γι αυτό δεν θα υποχωρήσουν με καλοπιάσματα και τα «πατ πατ» στην πλάτη…» ενώ επέμεινε στην πρότασή του να καταργηθεί ο νόμος Τσοχατζόπουλου του 1985 για τους μετακλητούς συμβούλους των υπουργών.
Λεβέντης: Θα δω στο τέλος ποιος θα φάει το ξύλο
«Για ταχυδακτυλουργίες της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΕΚ Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι «κάνει τον ζογκλέρ όταν λέει ότι θα δίνει τις ίδιες συντάξεις με λιγοστά χρήματα…» και αναρωτήθηκε « να δω όμως στο τέλος το ξύλο ποιος θα το φάει στο τέλος ;»
Πηγή
ασφαλιστικό, αφήνοντας στο περιθώριο τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του εμφάνιση ως πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να δομήσει τη νέα αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα έκανε επίθεση από τα... αποδυτήρια (πρωτολογία) στο ιδεολογικό πεδίο «αριστερά – ακραίος νεοφιλελευθερισμός», υποσχέσεις για βελτιώσεις, διορθώσεις και μεταβατικές διατάξεις.. με εμφανή στόχο να ανακόψει διαδηλώσεις και μπλόκα στους δρόμους…
Αν και ζήτησε διάλογο και συναίνεση με κύρια έμφαση στη ΝΔ για το ασφαλιστικό, ο Πρωθυπουργός από την άλλη δεν έκρυψε πως «μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος..». Έδρασε «πυροσβεστικά» προς αγροτικά μπλόκα και του «κινήματος της γραβάτα» των ελεύθερων επαγγελματιών λέγοντας πως υπάρχουν περιθώρια για διορθώσεις…». Αναγνώρισε ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι «πολιτικά επώδυνο, αλλά θετικό και αναγκαίο…». Επέρριψε ευθύνες για την κατασπατάληση των αποθεματικών που έγιναν από τη δεκαετία του ’70, ότι την δεκαετία 1990 – 2000 χάθηκαν τα χρήματα στο πάρτι του χρηματιστηρίου, μετά στα δομημένα ομόλογα και το κούρεμα του PSI που στέρησε 12 δις από τα αποθεματικά των Ταμείων. Στις 11 μειώσεις των συντάξεων που έγιναν από το 2010 μέχρι το 2015 από τις συγκυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Μίλησε για σημαντική συμφωνία με τους εργοδότες που πέτυχε η Κυβέρνηση στην πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ρώτησε απευθυνόμενος στη ΝΔ «θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδότες ή θα συνταχθείτε με τους δανειστές και το ΔΝΤ;».
Ο Πρωθυπουργός, όμως, άφησε και σκιές για πολιτική υποκίνηση στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας «κάποιοι αγρότες αρνούνται το διάλογο μαζί του. Κάποτε, όταν πηγαίναμε στα μπλόκα οι αγρότες ζητούσαν να τους δεχθεί ο Πρωθυπουργός. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά τώρα ακούω ότι τον αρνούνται…» Μάλιστα στα μέτρα της Κυβέρνησης προανήγγειλε «πόλεμο όχι με τον πραγματικό αγρότη αλλά τους μεσάζοντες….» και υποσχέθηκε «βασική σύνταξη στους αγρότες από τον ΟΓΑ 384 ευρώ το μήνα με μόνο 14 ευρώ περισσότερες καταβολές το μήνα…».
Κ. Μητσοτάκης: Επίθεση και ασφαλιστική αντιπρόταση
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,υποσχέθηκε ότι «θα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και προπαντός πράττοντας το έργο της αλήθειας...» Κατέθεσε την ασφαλιστική αντιπρόταση του κόμματός του που είναι « η δημιουργία τριών ταμείων: μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών που θα σέβονται και θα αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους» γιατί «το ένα ταμείο είναι λάθος και θα προκαλέσει ένα τεράστιο διαχειριστικό κομφούζιο».
Μίλησε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι βασιμένο στην αρχιτεκτονική του Ν. 3863 και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, να εξοικονομήσετε πόρους από παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα. Να εφαρμοστεί κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Να προχωρήσει ο συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, για τον τελευταίο χρόνο μόνο, με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και εφόσον είναι απαραίτητο, να εξορθολογίσετε και την κρατική επιχορήγηση που δίνεται από τον προϋπολογισμό στα «ευγενή» ταμεία.». Αυτές, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι συγκεκριμένες προτάσεις και εάν θέλετε – όπως λέτε- ελάτε να τις συζητήσουμε». Και βέβαια υπογράμμισε πως «θα έπρεπε η Κυβέρνηση να δώσει πραγματικά κίνητρα για την ανάπτυξη και του τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης» αλλά αυτή είναι μια έννοια «κύριε Τσίπρα που προφανώς, όμως, σας δημιουργεί απόλυτη αλλεργία…».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, στην περίπτωση που θα απαιτηθούν και άλλα ισοδύναμα μέτρα για να κλείσει η τρύπα των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε η ενός έτους πολιτικής απραξίας του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ως ισοδύναμο «να γίνουν στοχευμένες περικοπές δαπανών» καθώς «η κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει άλλο το ζωνάρι, για να χρηματοδοτήσει με το υστέρημά της τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ…» Μάλιστα κάλεσε τον κ. Τσίπρα «σε ένα διάλογο εξπρές, που θα καταλήξει σε δέσμευση για την ακύρωση των προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων 150 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο χωρίς κανένα σύστημα αξιολόγησης και με το δραστικό περιορισμό των κομματικών διορισμών...» Ρώτησε ευθέως τον Πρωθυποιυργό εάν ένα τέτοιο « διάλογο τον αντέχετε ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους, τους οποίους θέλετε να τακτοποιήσετε; Και αναρωτήθηκε «πώς στα αλήθεια νομίζετε ότι θα ένοιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της Αριστεράς των προηγούμενων γενεών μπροστά σε αυτό το κυνικό αλισβερίσι όπου τα εγγόνια επικαλούνται του…».
Click4more: Βουλή: Όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ για... χάρη του Κυριάκου (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να καταλάβει ότι «η κοινωνία βράζει, η οικονομία βυθίζεται, οι θεσμοί δοκιμάζονται…» να μην προκαλεί «τυφλές και ανούσιες αντιπαραθέσεις…» και τις «διχαστικές επιθέσεις «Δεξιά – Αριστερά» και να στρέφετε τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης…» . Και αναρωτήθηκε την κακή κατάσταση του ασφαλιστικού που σήμερα ανακαλύπτεται δεν τα ξέρατε όταν τους «τάζατε την 13η σύνταξη; Όταν μιλούσατε για την αύξηση του κατώτερου μισθού; για το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, για τη διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση με ένα νόμο των μνημονίων; Τότε εσείς όλα αυτά δεν τα ξέρατε;».
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε και ένα άνοιγμα στους εκσυγχρονιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για την προσπάθεια που έκανε στο ασφαλιστικό ο Τάσος Γιαννίτσης το 2002 λέγοντας «πως ως κοινωνία θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε και αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και όχι να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί. Ο κύκλος αυτός της σιωπής θα πρέπει να σπάσει» και χρησιμοποίησε την φράση του Τάσου Γιαννίτση ότι για να υπάρξει σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία και αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς συλλογική αναγνώριση των λαθών» θυμίζοντας «πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρωταγωνιστής στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του σχεδίου Γιαννίτση…» ενώ αναγνώρισε πως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ μπορεί να μην έκαναν αρκετές δομικές αλλαγές αλλά επεσήμανε πως « ο νόμος Σιούφας έδωσε 20 χρόνια ζωής στο ασφαλιστικό και ότι η πρώτη μεγάλη ενοποίηση Ταμείων έγινε με το νόμο Πετραλιά το 2008» ενώ με τις «συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και 2012 όπως έδειξε η μελέτη που έγινε υπό την αιγίδα του ΕΚΟΦΙΝ, το ασφαλιστικό μας σύστημα με τις παραδοχές που είχαν γίνει εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητάς του, χωρίς επιπλέον άδικες επιβαρύνσεις, μέχρι το 2060»!
"Άναψαν τα αίματα" στις δευτερολογίες
Με «δύναμη πυρός» την ιδεολογική διαφορά, επέστρεψε στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντάς του «σας είμαι ευγνώμων γιατί με τα όσα είπατε ήσασταν ακραία ν καθαρός νεοφιλελεύθερος… Οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι ξεκάθαρες στον λαό… δείξατε ότι ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, είστε στις φτερούγες του ΔΝΤ βρίσκεστε με τη πιο νεοφιλελεύθερη σκοπιά της Ευρώπης που ταυτίζονται με ακραίες απόψεις των δανειστών…».
Μάλιστα όξυνε την αντιπαράθεση για τα «δικά μας παιδιά…» συγκρίνοντας τους μετακλητούς συνεργάτες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνολικά ως υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (51 στον αριθμό) με τους δύο μετακλητούς που έχει στο γραφείο του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Βερναδάκης. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα επιστράτευσε ακόμα και τη συζήτηση του 2014 για ποσοστώσεις στους διοριμσούς μετακλητών και συνεργατών μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή».
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, του απάντησε ότι «προσπαθείτε να μας ταυτίσατε με το ΔΝΤ αλλα εσείς μας φορέσατε, υπογράφοντας το 3ο Μνημόνιο που δεν είχαμε ανάγκη…» και πρόσθεσε « μου είπατε να επιλέξω αν είμαι με τα τρακτέρ ή το ΔΝΤ. Δεν είμαι με κανέναν από τους δυο. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ και μετά πήγατε με το ΔΝΤ…». Μάλιστα ο κ. Μητσιοτάκης διάβασε μια επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα αγγλικά στην οποία ο υπουργός ανάφερε ότι «ζητούμε νέο δάνειο από τους εταίριους και προσέβλεπε συνεργασία με το ΔΝΤ για τον σκοπό αυτό»!
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, είχε και ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα έρθει η ώρα να μας απαντήσετε γιατί από όσα μας είπε ο κ. Γιάνης Βαρουφάλης για τα σχέδια εξόδου γνωρίζατε Και αυτά τα ερωτήματα δεν θα μείνουν αναπάντητα, αλλά στην ώρα τους θα δώσετε τις απαραίτητες εξηγήσεις… προαναγγέλλοντας διερεύνηση από την Βουλή…
Τριτολογία Τσίπρα: Όχι σε νέες περικοπές - Οφείλουν να το δεχτούν οι Θεσμοί
"Η σημερινή συζήτηση ήταν καλό που έγινε. Διότι ένα μείζον θέμα που απασχολεί όλους τους Έλληνες συζητήθηκε ανοιχτά και κατατέθηκαν προτάσεις.
Καταθέσαμε πρόταση ανοιχτά, όχι σε κλειστλά δωμάτια όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν την καταθέσαμε κρυφά στους Θεσμούς και είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Η σημερινή συζήτηση ήταν χρήσιμη διότι κατέδειξε το πρόβλημα. Το οποίο θα σκάσει στα χέρια μας όποιος κι αν κυβερνά τον τόπο τα επόμενα χρόνια. Κι έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές.
Υπήρξε μια συμφωνία των περισσοτέρων πως δεν μπορούμε να μην προχωρήσουμε σε μέτρα. Υπήρξαν και διαφωνίες και διαφορές σε σχέση με τις προτάσεις. Εμείς θέλουμε να πάμε σε ένα διανεμητικό σύστημα. Είναι δίκαιο να μοιράζουμε τα βάρη. Πιστεύουμε ότι οι εισφορές πρέπει να είναι ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα γιατί αυτό είναι δίκαιο. Αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα, δηλαδή ίδιες εισφορές για έχοντες και μη έχοντες, είναι δείκτης ανισότητας.
Δεν συμφωνούμε με τον συμψηφισμό επιδοτήσεων των αγροτών και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό θα σήμαινε ότι το 40% των αγροτών θα είχαν περικοπές στις επιδοτήσεις. Άλλο η ρήτρα βιωσιμότητας κι άλλο η ρήτρα μηδενικού ελείμματος.
Πιστεύουμε επίσης ότι δεν πρέπει να μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις. Ζουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που είναι άνεργα. Αυτό επιθυμεί και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Να μην επιφέρουμε νέες μειώσεις στις τρέχουσε συντάξεις.
Αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συμφωνίας, αλλά και τη μάχη με τους Θεσμούς. Ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. Πρέπει αυτή τη συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας να την προστατέψουμε.
Η μεγάλη μάχη που θα δώσουμε είναι να μην γίνουν νέες περικοπές κι αυτό οφείλουν να το δεχτούν οι Θεσμοί. Θα επιδιώξουμε έναν δημόσιο διάλογο με την κοινωνία, αλλά πάνω στην πραγματικότητα και όχι πάνω στην παραπληροφόρηση. Είναι δύσκολος δρόμος αλλά ο στόχος είναι εφικτός", είπε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την τριτολογία του.
Ελάσσονα Αντιπολίτευση
Πρόταση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα, ως «ισοδύναμο» μέτρο για να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο συγκυβερνήτης και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Αναγνώρισε ότι οι μόνες ελαφρύνσεις που θα πρέπει να είναι για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας από αλλοδαπούς εργαζόμενους είπε ότι για την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό θα πρέπει να προσκομίζουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Γεννηματά: Πάρτε πίσω αυτή την πρόταση!
Διμέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ άσκησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι « η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς βαρβάρους…» και η ΝΔ ότι «ανακάλυψε το αντιΣΥΡΙΖΑ και γρήγορα εξανεμίστηκε το νέο…» Υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις σε υγεία, πρόνοια και ασφαλιστικό που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενη στον ν.3863 είπε ότι ήταν νόμος του ΠΑΣΟΚ που όλοι τον επέκριναν και πολέμησαν και τώρα λέτε «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…» Χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό – φόβητρο του Αλέξη Τσίπρα για μηδενικές συντάξεις στον ΟΓΑ στο μέλλον. Το ασφαλιστικό σύστημα είπε χρειάζεται νέους πόρους και αυτούς δεν τους έχει η πρότασή σας και έστειλε το μήνυμα ότι « δεν συναινούμε σε αυτό την ασφαλιστική πρόταση που φέρνετε , δεν το αποδεχόμαστε, πάρτε το τώρα πίσω…»
Κουτσούμπας: Βάρβαρα μέτρα με τον μανδύα του Αριστερού
«Ο καυγάς είναι για να έρθει η ιδιωτική ασφάλιση…» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και αναρωτήθηκε «ποιος άλλος θα μπορούσε να φέρει αυτά τα βάρβαρα μέτρα εάν δεν φορούσε το μανδύα του Αριστερού». Χτίζετε, είπε, το νέο δίπολο ξεπλένοντας τις παλαιές αμαρτίες των προηγούμενων, είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος…, πρόσθεσε και επανέφερε την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στην Βουλή το κόμμα του.
Θεοδωράκης: Πάψτε να κοροϊδεύετε τους αγρότες
Επίθεση «στα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της άρνησης που μαζί υπερασπίστηκαν ένα πελατειακό αδιάφανο σύστημα και ενωμένα πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού για χάρη των συντεχνιών και του πελατειακού κράτους» άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Απέρριψε τις προτάσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών καλώντας την κυβέρνηση να «πάψει να κοροϊδεύει τους αγρότες. Δεν ζουν στην εποχή του ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Δεν τους ξεγελάτε με χάντρες. Πείτε τους ότι οι υποσχέσεις σας ήταν ψεύτικες. Κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιήσατε για να πάρετε την εξουσία…» και πρόσθεσε «βλέπουν το κομματικό σας κράτος και γι αυτό δεν θα υποχωρήσουν με καλοπιάσματα και τα «πατ πατ» στην πλάτη…» ενώ επέμεινε στην πρότασή του να καταργηθεί ο νόμος Τσοχατζόπουλου του 1985 για τους μετακλητούς συμβούλους των υπουργών.
Λεβέντης: Θα δω στο τέλος ποιος θα φάει το ξύλο
«Για ταχυδακτυλουργίες της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΕΚ Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι «κάνει τον ζογκλέρ όταν λέει ότι θα δίνει τις ίδιες συντάξεις με λιγοστά χρήματα…» και αναρωτήθηκε « να δω όμως στο τέλος το ξύλο ποιος θα το φάει στο τέλος ;»
Πηγή