Η γρίπη έχει, κατά την τρέχουσα επιδημιολογική περίοδο, “στείλει” σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνολικά 96 άτομα, ενώ έχει κοστίσει τη ζωή σε 14 συνανθρώπους μας, ένας εκ των οποίων άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα. Μάλιστα, 3 νέα κρούσματα δηλώθηκαν μόνο σήμερα. Τα εν λόγω στοιχεία αφορούν κρούσματα που έχουν δηλωθεί έως σήμερα το πρωί (3η εβδομάδα του έτους) .
Ο κώδωνας τους κινδύνου, όμως, αρχίζει να ηχεί αν κάποιος συγκρίνει μαθηματικά την πορεία της επιδημίας τα προηγούμενα χρόνια με τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου γρίπης.
Έτσι, αν συγκρίνουμε την αντίστοιχη εβδομάδα της περσινής περιόδου γρίπη, όπου είχαμε φθάσει τους 48 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και τους 8 νεκρούς, με την τελική εβδομάδα της περιόδου (2οη έτους), όπου ο συνολικά 233 άτομα νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες και οι νεκροί έφθασαν τους 111, τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.
Δηλαδή, η αύξηση των νοσηλευομένων από την 3η εβδομάδα έως και την τελική υπολογίζεται σε 385%!
Συνεπώς, μια λελογισμένη εικασία κατ’ αναλογία των δεδομένων οδηγεί σε ένα ιδιαιτέρως ανησυχητικό συμπέρασμα:
Αν η πορεία της νόσου συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και με 96 νοσηλευόμενους (προς το παρόν) την τρέχουσα εβδομάδα, στο τέλος της τρέχουσας επιδημιολογικής περιόδου θα έχουμε νοσηλέψει σε ΜΕΘ ανά τη χώρα συνολικά 465 άτομα με γρίπη!
Ακολουθώντας την ίδια λογική διαδικασία και για τον αρθιμό των νεκρών, τότε τα πραγματα γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους, μαθηματικά, κινδυνεύουν να αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τους 194!
Μπροστά στην ψυχρή αλήθεια των μαθηματικών έρχεται να “κουμπώσει” η τραγική κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων. Κλειστά κρεββάτια στις ΜΕΘ, νοσηλευτές και γιατροί στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ελλείψεις σε υλικά ακόμα και στις διαγνωστικές εξετάσεις του ιού (εδώ), θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, προκειμένου η χώρα να καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία. Όλα αυτά, φυσικά, θα είναι επί ματαίω αν επιτέλους δεν γίνουν ουσιαστικές κινήσεις με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής συνείδησης και κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού, ιδιαιτέρως μεταξύ των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών.