Ο Αρμαγεδδών του ασφαλιστικού έχει προς... το παρόν βάλει στο περιθώριο τη συζήτηση γύρω από το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το νόμο 4336/15 (Μνημόνιο 3), όλα τα μεγάλα θέματα ανοίγουν σχεδόν ταυτόχρονα, στην κατεύθυνση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Στην εκπαίδευση ειδικότερα, η ατζέντα του «εθνικού και κοινωνικού διαλόγου» , -απόλυτα συμβατή με την επαναξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος από τον ΟΟΣΑ την άνοιξη του 2016-, βάζει στο τραπέζι όλα τα μείζονα για την εκπαιδευτική κοινότητα ζητήματα.
Έτσι, εκτός από το Ασφαλιστικό και το μισθολογικό, την ίδια περίπου περίοδο, πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η μαθητεία, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το ωράριο, το θεσμικό πλαίσιο για τις υπηρεσιακές μεταβολές και την επιλογή στελεχών, το περιεχόμενο σπουδών, τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, η συγχώνευση ειδικοτήτων, η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σε ένα ασαφές και συγκεχυμένο περιβάλλον, οι παρανοήσεις γίνονται ευκολότερες:
Αυξήσεις;
Στις 14/12/2015 ο σημερινός Πρόεδρος της Ν.Δ. Κ.Μητσοτάκης δηλώνει:
«Προφανώς η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτή την πρακτική»(σ.σ. στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων).
Από την παραπάνω δήλωση, προκύπτει ως δεδομένο ότι από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, προκύπτουν αυξήσεις των μισθών σε σχέση με το ισχύον μισθολόγιο, δηλαδή το μισθολόγιο του Ν4024/2011.
Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι αυτό;
Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει:
Σύγκριση μισθολογίων
Το πραγματικό «σοκ» στους μισθούς ήλθε με την εφαρμογή του Ν.4024/11.
Οι ονομαστικές μειώσεις στις καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών έφθασαν στο 40% για άγαμο εκπαιδευτικό με 0-1 χρόνια προϋπηρεσίας, στο 30% για εκπαιδευτικό με 10 χρόνια και στην καλύτερη περίπτωση το 15% περίπου για εκπαιδευτικό με 25 χρόνια προϋπηρεσίας.
Σε 30 χρόνια υπηρεσίας ένας εκπαιδευτικός έχασε συνολικά από την εφαρμογή του μισθολογίου του 2011, από 125.000 έως 150.000 περίπου ευρώ. (σε σχέση με όσα έπαιρνε τον Ιανουάριο του 2010. (Μελέτη ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. εδώ)
Ακολουθεί ένα ενδεικτικό διάγραμμα της μισθολογικής εξέλιξης (μικτές αποδοχές) άγαμου εκπαιδευτικού με βάση το μισθολόγιο του Ιανουαρίου 2010(προ μνημονίων) και με βάση το μισθολόγιο του 2011(Μισθολόγιο ΠΑΣΟΚ).
ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΥΡΙΖΑ
Η παρανόηση σχετικά με τις «αυξήσεις» που φέρνει το νέο μισθολόγιο από 1/1/2016, οφείλεται στο γεγονός ότι με την εφαρμογή του «ξεπαγώνουν» οι μισθοί που παρέμεναν παγωμένοι από το 2011.
Το «ξεπάγωμα» της μισθολογικής εξέλιξης, προβάλλεται ως αύξηση μισθών κάτι που απέχει – για τις περισσότερες κατηγορίες εκπαιδευτικών-, από την πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι ότι αν μετά από το ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης παρέμενε σε ισχύ το μισθολόγιο του Ν.4024/11 (ΠΑΣΟΚ), τα πράγματα θα ήταν –μέσα στη μιζέρια τους- καλύτερα.
Από το παραπάνω διάγραμμα προκύπτει ότι από το νέο μισθολόγιο, προκαλούνται μειώσεις μισθών στις περισσότερες περιοχές.
Ειδικότερα μειώσεις (μικρότερες ή μεγαλύτερες) προκαλούνται στα 4-7 χρόνια υπηρεσίας, στα 10-13, στα 16-23, και στα 25-35.
Όμως, ούτε αυτό θα ισχύσει. Η πραγματικότητα είναι χειρότερη και αυτό εξαιτίας δύο καταρχήν παραμέτρων:
Της ακατανόητης ρύθμισης για ξαναπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης για δύο χρόνια. (Πρόκειται για μία διετία οριστικά χαμένη αφού δεν πρόκειται να αποδοθεί ποτέ έστω και αναδρομικά).
Της απόδοσης των διαφορών που προκύπτουν σε 48 δόσεις.
Για να γίνει αυτό καλύτερα κατανοητό ας δούμε πως θα εξελισσόταν μισθολογικά-από το 2016 μέχρι το 2024-, εκπαιδευτικός με 25 χρόνια προϋπηρεσίας αν ίσχυε το μέχρι τώρα μισθολόγιο και πώς θα εξελιχθεί πραγματικά με το νέο. (Περιλαμβάνεται το διετές «πάγωμα»)
Επίλογος;
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας, οι υπερβολικές ονομαστικές μειώσεις μισθών, συνοδεύτηκαν από επίσης υπερβολικές αυξήσεις άμεσων, έμμεσων φόρων και εισφορών.
Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην αύξηση των φορολογικών βαρών, αφού στην περίοδο 2007-2014, το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες (από το 31,2% στο 35,9% του ΑΕΠ) καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες.
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι στο διάστημα αυτό, οι πραγματικοίμισθοί για πολλές από τις κατηγορίες των εκπαιδευτικών υποδιπλασιάστηκαν.
Η μείωση στους καθαρούς μισθούς αναμένεται μεγαλύτερη, λόγω της επικείμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Και αυτό, τη στιγμή που την ίδια περίοδο το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα παρουσίασε πτώση 27,5% και ο κατώτερος μισθός του έλληνα καθηγητή Β/μιας εκπαίδευσης μόλις ξεπερνά το 75% του κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. που είναι στην ουσία ο δείκτης του επιπέδου διαβίωσης σε μία χώρα. .
Το νέο μισθολόγιο κινείται στην κατεύθυνση της περαιτέρω συρρίκνωσης των μισθών των Ελλήνων εκπαιδευτικών που ήδη πληρώνονται κάτι λιγότερο από το μισό του Μ.Ο. των μισθών των συναδέλφων τους των χωρών της Ευρωζώνης.