Το φλερτ της Βρετανίας με μια έξοδο από την ΕΕ – Τέσσερις πραγματικά καταθλιπτικές πτυχές του...
Καταρχήν, ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Δεν είναι τέσσερα τα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο ένα: το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί κάποια στιγμή φέτος είναι η πιο ηλίθια, απερίσκεπτη, ανειλικρινής και εν δυνάμει καταστροφική πολιτική πρωτοβουλία για το 2016.
Αν υπήρχε ένας διαγωνισμός πολιτικής αναποτελεσματικότητας και ασχετοσύνης, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε θα έβλεπαν την πλάτη της Βρετανίας.
Να γιατί η συζήτηση γύρω από ένα Brexit προκαλεί κατάθλιψη:
1. Το δημοψήφισμα βασίζεται σε λάθος δεδομένα
Το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα επειδή ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον το υποσχέθηκε στην πανίσχυρη ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του δικού του Συντηρητικού Κόμματος. Στόχος του ήταν να μην χάσει ψήφους προς το αντι-ΕΕ κόμμα UKIP (UK Independence Party) στις τελευταίες εκλογές. Η τακτική δούλεψε, αλλά τώρα ήρθε η ώρα ο Κάμερον να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του.
Η συζήτηση εστιάζει στο θέμα της μετανάστευσης και στο φαινόμενο των εργαζομένων από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που λαμβάνουν επιδόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρετανοί, όμως, συγχέουν το ζήτημα αυτό με το εντελώς διαφορετικό ζήτημα της προσφυγικής κρίσης με τις ροές προσφύγων από Συρία και Αφγανιστάν. Όταν πάνε να ψηφίσουν, μπορεί να έχουν αυτή την κρίση στο μυαλό τους, παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με το τι κρίνεται στην κάλπη.
2. Φεύγοντας από την ΕΕ, η Βρετανία θα χάσει περισσότερη κυριαρχία απ’ αυτή που θα κερδίσει
Η εκστρατεία υπέρ του Brexit υπόσχεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακτήσει την κυριαρχία του εγκαταλείποντας την ΕΕ. Αντιπρόταση όμως δεν υπάρχει ως προς το τι θα κάνει η Βρετανία στη διεθνή σκηνή. Και οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές πιστεύουν ότι αν η χώρα ξεφορτωθεί τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις σε επίπεδο Βρυξελλών, τότε η βρετανική βιομηχανία θα μπορούσε να ακμάσει. Τι μας λένε ουσιαστικά; Ότι είναι πρόοδος να θυσιάζεις την πρόσβαση στη μεγαλύτερη κοινή αγορά του κόσμου, ώστε να έχεις το δικαίωμα να ζεις σε μια πιο βρώμικη περιβαλλοντικά χώρα με χαμηλότερο βαθμό προστασίας των εργαζομένων.
3. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον κίνδυνο και κανείς δεν είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες
Δεδομένης της αίσθησης της υπεροχής που προκύπτει απ’ το να βρίσκεσαι εντός της φούσκας των Βρυξελλών, κανένας στην ΕΕ δεν έλαβε στα σοβαρά τον κίνδυνο ενός Brexit. Ούτε βέβαια ο Κάμερον, ο οποίος είδε το όλο θέμα ως μια κίνηση διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών. Καλά θα κάνουν να το πάρουν στα σοβαρά τώρα, επειδή οι δημοσκοπήσεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. «Θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητη περιοχή και κανένας δεν προετοιμάζεται γι’ αυτό, ούτε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ούτε στις Βρυξέλλες» λέει η Άνα Παλάσιο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.
4. Ένα Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία πολλών μπελάδων
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια αλυσίδα εξελίξεων, δίνοντας ώθηση σε φυγόκεντρες δυνάμεις όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας. Κι αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την ευρωζώνη. Η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, των αγαθών, των υπηρεσιών και των ανθρώπων – επίτευγμα που θεωρούμε δεδομένο στη σύγχρονη Ευρώπη – θα τεθεί υπό αμφισβήτηση και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσει.
Πηγή