tromaktiko: Κάνει τον… Κινέζο η COSCO

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Κάνει τον… Κινέζο η COSCO



Χαμηλότερη των προσδοκιών η προσφορά της για το Λιμάνι - Δεν αφήνει «παραθυράκι» για βελτίωση...


Νέος «πονοκέφαλος» για κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει, σχετικά με τον διαγωνισμό για την πώληση του εναπομείναντος προς διάθεση 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Κι αυτό γιατί, καθώς η κινεζική COSCO είναι ο μοναδικός διεκδικητής του «πακέτου», η προσφορά της, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν κατά πολύ κατώτερη των προσδοκιών του Ταμείου.

Βεβαίως οι Κινέζοι θεωρούν την προσφορά τους ως αρκούντως ικανοποιητική και τονίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν υφίστανται περιθώρια βελτίωσης της προσφοράς τους.

Οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς επαφές προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο είναι δυνατόν να αποφευχθεί μια τυχόν δυσμενής εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις -κάτι διόλου απίθανο, ακριβώς διότι το ζήτημα δεν είναι αμιγώς οικονομικό, αλλά τίθεται και θέμα πολιτικής.

Το ποσό των 350 εκατ. ευρώ που η COSCO είναι (κατά πληροφορίες) διατεθειμένη να καταβάλει θεωρείται χαμηλό για τους ανθρώπους του ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά τόσο το Ταμείο όσο και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν να χρεωθούν τυχόν αποτυχία αυτής της πρώτης για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ιδιωτικοποίησης.

Το κινεζικό ενδιαφέρον για τον πρώτο λιμάνι της χώρας είναι δεδομένο, αφού η επένδυση εξυπηρετεί το ευρύτερο πλάνο τους για το σύνολο της Ελλάδας. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας με την οποία αντιμετωπίζουν την περίπτωση του ΟΛΠ οι Κινέζοι είναι η ανάληψη της ευθύνης για τις διαπραγματεύσεις από την κ. Sun Yueying που είναι CFO και Νο3 στην ιεραρχία του Cosco Group.

Εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων, πάντως, το ΔΣ του ΟΛΠ αποφάσισε χθες να συστήσει εκ νέου επιτροπή που θα διαπραγματευτεί τη νέα σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, έχει ήδη τροποποιηθεί και μάλιστα με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και το ΔΣ της εταιρείας θα ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση της όλης συμφωνίας.

Την πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής έκαναν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, που εναντιώνονται στην πώληση. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν παράτυπη, αφού στη διαμόρφωση της σύμβασης δεν συμμετείχε ο ΟΛΠ.

Στην σχετική διαδικασία μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ Θάνος Λιάγκος, ο οποίος δήλωσε ότι το Ταμείο ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιάννης Κούβαρης απείχε από την ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί την απόφαση του ΔΣ του ΟΛΠ ως τροχοπέδη για τις προσπάθειες του βασικού μετόχου της εταιρείας να πετύχει το υψηλότερο δυνατό τίμημα. Είναι άλλωστε βέβαιο πως, διά της επιτροπής, οι συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν είτε να ακυρώσουν είτε να καθυστερήσουν τον διαγωνισμό. Σε αυτή την περίπτωση, στο Ταμείο θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να περάσει τη συμφωνία με την Cosco, εφόσον αυτή θα έχει επιτευχθεί στο ενδιάμεσο διάστημα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!