tromaktiko: Moody's: Τα οφέλη πώλησης της Finansbank

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Moody's: Τα οφέλη πώλησης της Finansbank



Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτηρίζει η Moody’s την πώληση της... Finansbank από την Εθνική Τράπεζα,ΕΤΕ+2,68% με την έννοια ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα και τα κεφάλαιά της.

Η συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της Εθνικής κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα της δώσουν τη δυνατότητα να αποπληρώσει coco’s ύψους 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Εθνική θα βρίσκεται σε θέση να μειώσει τον ELA που λαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος. ΕΛΛ Η βοήθεια αυτή, που ανήλθε συνολικά στα 15,6 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2015, παρέχεται έναντι collateral προς την ΤτΕ, περιλαμβανομένων ομολόγων εγγυημένων από το Δημόσιο ύψους 8,7 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα αυτά έχουν υψηλότερο κόστος για την Εθνική Τράπεζα, λόγω της προμήθειας εγγύησης που πληρώνει η Εθνική προς το κράτος.

Οποιαδήποτε μείωση του ELA θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της Εθνικής το τρέχον έτος, στηρίζοντας τα καθαρά επιτοκιακά της περιθώρια και την κερδοφορία της εν μέσω χαμηλότερων εσόδων, λόγω της πώλησης της Finansbank, όπως εκτιμά η Moody’s.

Κατά τον οίκο αξιολόγησης, η ποιότητα και το επίπεδο των κεφαλαίων της τράπεζας επίσης θα επωφεληθούν από την πώληση της Finansbank, διότι το pro forma CET1 είναι πιθανό να αυξηθεί κατά περισσότερο από 600 μ.β., γύρω στο 19,6%, εξαιρουμένων των coco’s.

Αυτός θα είναι ο υψηλότερος δείκτης μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών, παρέχοντας επιπλέον «μαξιλάρι» για την απορρόφηση των απωλειών.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η πώληση της Finansbank θα περιορίσει σημαντικά τη γεωγραφική διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των κερδών της Εθνικής, αυξάνοντας ανάλογα την έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα.

Αν και οι δραστηριότητες της Εθνικής στην Τουρκία αντιστοιχούσαν στο περίπου 34% των assets σταθμισμένου κινδύνου, αντιστοιχούσαν επίσης στο 42% των εσόδων από βασικές δραστηριότητες και συνεισέφεραν σημαντικά στην κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας τα τελευταία δέκα χρόνια.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!