To "στριφτό", ένα ιδιαίτερο ψωμί, με μια ιδιαίτερη χωριάτικη συνταγή από τα μέσα του περασμένου αιώνα, τιμούν όλοι οι Αθηναίοι, λέγοντας χαρακτηριστικά..."Πάμε να αγοράσουμε το ψωμί του Μενιδίου"!
Η ιστορία του φούρνου που το παρασκευάζει καθημερινά, ξεκίνησε το 1980, όταν ο κυρ Κώστας αποφάσισε να γκρεμίσει το πατρικό του σπίτι επί της οδού Φιλαδελφείας στο Μενίδι, για να φτιάξει τον δικό του φούρνο.
Έως εκείνη την εποχή, είχε μάθει την τέχνη του φούρναρη, κοντά σε συγγενείς του με καταγωγή από τα Γιάννενα, που φημίζονται ως οι καλύτεροι "μάστορες" της Ελλάδας στο ψωμί!
Η "ιδιαίτερη" συνταγή του κυρ Κώστα στο ψωμί, άρχισε να διαδίδεται πολύ γρήγορα σε όλη την Αττική, με αποτέλεσμα σε λιγότερο από έναν χρόνο, Αθηναίοι από κάθε γωνιά της Αττικής να πηγαίνουν στον φούρνο (δείτε ΕΔΩ) για να προμηθευτούν το "Ψωμί του Μενιδίου" και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα για να έχουν για όλη την εβδομάδα. Βλέπετε, την δεκαετία του 80' η μετακίνηση από την μια άκρη της Αττικής στην άλλη, δεν ήταν όσο εύκολη είναι τώρα.
Το "στριφτό", είναι ένα χωριάτικο ψωμί, με ιδιαίτερη τραγανή κρούστα και μοναδική γεύση, χάρη των υλικών και του τρόπου παρασκευής του. Στο ψωμί του φούρνου "Constantin" (η ονομασία προέρχεται από το όνομα του κυρ Κώστα, που "έφυγε" το 1991 ξαφνικά σε ηλικία μόλις 56 ετών), δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα και βελτιωτικά, για να θυμίζει το ψωμί του χωριού. Μυρωδάτο, τραγανό, ιδιαίτερο με γνήσια γεύση!
Η εγγονή του κυρ Κώστα που ανέλαβε πριν λίγο καιρό να ανακαινίσει τον φούρνο, έφτιαξε έναν χώρο πραγματικό στολίδι για την περιοχή, προσθέτοντας στον φούρνο γλυκά δικής του παραγωγής, καφέ 100% Arabica που έχει κερδίσει τους λάτρεις του γνήσιου εσπρέσο και σφολιατοειδή που μαγεύουν τους γευσιγνώστες.
Εκτός από το "στριφτό", αν περάσετε από τον φούρνο Constantin ζητήστε και το προζυμένιο που θα σας κάνει να το τρώτε μέχρι να τελειώσει. Ιδιαίτερο στην γεύση, αφράτο εσωτερικά, με μοναδική τραγανή κρούστα εξωτερικά.
Η εγγονή του κυρ Κώστα, αποφάσισε να διαμορφώσει τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει ποιοτικά προϊόντα και να "χορταίνει" με λίγα χρήματα...
Από τα σφολιατοειδή, ζητήστε να δοκιμάσετε την πίτσα ΓΙΓΑΣ με αφράτο χωριάτικο ζυμάρι και τα καλύτερα υλικά μόνο με 2 ευρώ, ενώ αν έχει μείνει κιμαδόπιτα μην διστάσετε να πάρετε 2-3! Θα εκπλαγούν οι φίλοι σας όταν την δοκιμάσουν, αφού η γέμιση έχει μια πραγματικά μοναδική συνταγή την οποία τελειοποίησε η εγγονή του κυρ Κώστα.
Τα γλυκά στον φούρνο Constantin, είναι γευστικά, χωρίς να λιγώνουν! Η ιδέα της εγγονής του κυρ Κώστα, ήταν να δημιουργήσει γλυκά με ανάλαφρη γεύση και χωρίς να "μπουχτίζεις" όταν τα απολαμβάνεις. Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υλικά, που είναι όλα Α' ποιότητας και καθόλου υποκατάστατα.
Πριν δυο μήνες περίπου, η εκπομπή του ΣΚΑΪ "Magazino" με τον Γιώργο Αυτιά, θέλησε να συνομιλήσει με την ιδιοκτήτρια του φούρνου Constantin. Εκστασιασμένος ο δημοσιογράφος από το πόσο δημοφιλής είναι ο φούρνος, με αποτέλεσμα να ακουστεί μέχρι και στο κανάλι του Φαλήρου, είχε μια μοναδική συζήτηση που αξίζει να δείτε πιο κάτω.
Τον φούρνο Constantin θα τον βρείτε στο Μενίδι: Φιλαδελφείας 79 (δίπλα από το Δημαρχείο)
"Σε αναμονή"! Όταν στο Μενίδι φούρνος προσφέρει ψωμί, καφέ, τυρόπιτα ή τόστ και σάντουιτς σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη...
"Καφές σε αναμονή" ή αλλιώς ο καφές της αλληλεγγύης. Ένας φούρνος στο Μενίδι ξεκίνησε να στηρίζει την ιδέα που άρχισε στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, από την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη περιοχή της...
Νάπολης.
Αυτή η πρωτοβουλία άρχισε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά, η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, που συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων σε αναμονή.
Ο φούρνος "Constantin" (δείτε τη σελίδα τους στο facebook ΕΔΩ) αγκάλιασε αυτή τη πρωτοβουλία και ξεκίνησε να υλοποιεί αυτή τη πρωτοβουλία σε όλα του τα είδη.
Ήδη, οι εκατοντάδες πελάτες του καταστήματος ξεκίνησαν να παραγγέλνουν διπλά τα προϊόντα τους, προσφέροντας με ανωνυμία και ταπεινότητα, ένα γεύμα, έναν καφέ ή ψωμάκι "Αγάπης και αλλυλεγύης" όπως χαρακτηριστικά είπε η ιδιοκτήτρια του φούρνου.
Το κατάστημα βρίσκεται στο Μενίδι, επί της οδού Φιλαδελφείας 79 (δίπλα από το Δημαρχείο Μενιδίου) και λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 6 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.










