Αν και δεν κατονομάζονται ρητά το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες ισλαμικές φανατικές ομάδες, η πρωτοβουλία του κοινωνικού δικτύου πιστεύεται ότι αποτελεί μια απάντηση στην κριτική που έχει δεχθεί τελευταία ότι δεν έχει κάνει αρκετά πράγματα για να περιορίσει την αξιοποίησή του ως μέσου προπαγάνδισης και προσέλκυσης νέων πιστών.
«Όπως πάντα υιοθετούμε και ενθαρρύνουμε τις διαφορετικές απόψεις και πεποιθήσεις, όμως θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για λογαριασμούς που ξεπερνούν τα όρια και καταφεύγουν σε κατάχρηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Twitter Μέγκαν Κριστίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι νέοι κανόνες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι οι χρήστες «δεν πρέπει να προωθούν τη βία εναντίον άλλων ανθρώπων ή να τους επιτίθενται άμεσα ή να τους απειλούν λόγω φυλής, εθνικότητας, ηλικίας, αναπηρίας ή ασθένειας».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει υπό τον έλεγχό του τουλάχιστον του 46.000 λογαριασμούς στο Twitter. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ νωρίτερα εντός του Δεκεμβρίου άρχισε να προωθεί νομοθεσία που θα απαιτεί από τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter κ.α.) να αναφέρουν στις αρχές ασφαλείας ύποπτες «τρομοκρατικές δραστηριότητες».