παιδιά 3-4 ετών, αλλά η βοήθεια δεν έρχεται παρά τις πιέσεις που ασκούν οι επτά Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προς την κεντρική εξουσία.
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την υλοποίηση του Επισιτιστικού Προγράμματος 2014-2020 έχει λοιπόν θύματα τους περίπου 12.500 άπορους του νομού Ηλείας, οι οποίοι περιμένουν ακόμη την βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ το πρόγραμμα υποτίθεται ότι υλοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο! Διανύουμε ημερολογιακά το τρίτο έτος του προγράμματος και ακόμη δεν έχει έρθει η βοήθεια.
Ένα κοτόπουλο!
Το τραγελαφικό είναι ότι η μόνη βοήθεια σε τρόφιμα που πρόκειται να δοθεί (όποτε δοθεί) στους δικαιούχους του προγράμματος είναι… ένα κοτόπουλο ανά οικογένεια!
Είναι ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για τους ωφελούμενους του προγράμματος τη στιγμή που δίνουν το δικό τους προσωπικό αγώνα επιβίωσης να εμπαίζονται με αυτόν τον τρόπο από την κυβέρνηση. Ένα κοτόπουλο ανά οικογένεια δεν είναι επισιτιστική βοήθεια, ούτε υποδηλώνει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη της κυβέρνησης απέναντι σε όλους αυτούς που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση
Δημιουργεί ερωτήματα γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει ομαλά ένα πρόγραμμα το οποίο διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Είναι άγνωστο τί παρεμποδίζει την εύρυθμη έναρξη και λειτουργία του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας που περιμένουν χιλιάδες οικογένειες στην Ηλεία. Η χωρίς λόγο καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας (για την προμήθεια τροφίμων) δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις Δημοτικές Αρχές, αφού δεν τους επιτρέπεται ακόμη να ξεκινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διενέργεια των δικών τους διαγωνισμών, προκειμένου να καλύψουν τις επισιτιστικές ανάγκες των δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2016.
Για την ιστορία να πούμε ότι τα κονδύλια προέρχονται από το ΤΕΒΑ(Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων). Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα διαρκέσει μέχρι το 2019. Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή τροφίμων καθώς και Βασικής Υλικής Συνδρομής.
Η διανομή τροφίμων (του ενός κοτόπουλου ανά οικογένεια!) και φυσικά και των παιδικών (βρεφικό γάλα κλπ) έπρεπε να είχε γίνει εντός του 2015.
Πεινάνε 12.514 Ηλείοι!
Στο νομό μας 12. 514 Ηλείοι ζουν στα όρια της φτώχειας, εφόσον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αυτοί είναι δικαιούχοι του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή το 8% του Ηλειακού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και της ανέχειας. Αναλυτικότερα στο Δήμο Πύργου καταγράφονται 3.502 άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας. Στο Δήμο Ήλιδος 2.841 άτομα, στο Δήμο Ζαχάρως 1.119 άτομα, στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης 1.052 άτομα, στο Δήμο Ολυμπίας 550 άτομα και στο Δήμο Πηνειού 1.592 άτομα.
Ανδρέας Μίγκος: «Ελπίζω να υλοποιηθεί…»
«Οι δικαιούχοι του προγράμματος επισιτισμού στον δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης είναι 1052 και το συγκλονιστικό είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολύ μικρά παιδιά 2 έως 4 ετών! Τα άτομα αυτά έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και επιλέχθηκαν με αυστηρά κριτήρια όχι από τον Δήμο μας αλλά από το Υπουργείο Εργασίας», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Μίγκος και συνέχισε: «Οι συσκέψεις για το επισιτιστικό πρόγραμμα ξεκίνησαν το 2015. Το πρόγραμμα το έχει αναλάβει η Περιφερειακή Διεύθυνση του νομού Ηλείας στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι όλοι οι δήμοι του νομού και συμμετέχουν επίσης το Χαμόγελο του Παιδιού, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ήλιδας, η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας και άλλοι φορείς. Έχουν γίνει πολλές συσκέψεις, έχουν τεθεί τα ζητήματα έχουν επιλεγεί οι ωφελούμενοι. Το πρόγραμμα αυτό όταν θα υλοποιηθεί, που ελπίζουμε να υλοποιηθεί, θα περιλαμβάνει βοήθεια σε τρόφιμα, βοήθεια σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης (ρούχα, σχολικά είδη κ.α) και βοήθεια σε φροντιστήρια και εδώ να πω ότι από το δήμο μας θα ενταχθούν σε κοινωνικά φροντιστήρια 70 παιδιά», τόνισε ο κ. Μίγκος και συνέχισε:
«Πιστεύω πως εντός των πρώτων μηνών του 2016 θα γίνουν οι πρώτες αποστολές. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διανομή κάποιων ειδών και κυρίως κάποιων νωπών ειδών όπως κοτόπουλα και γενικά είδη που χρειάζονται αποθήκευση αλλά και γρήγορη διανομή. Έχουμε προτείνει να πάρουμε φορτηγά ψυγεία τα οποία θα μεταφέρουν το κρέας για να κάνουν άμεσα διανομή».
Πηγή