Πρόκειται για τον ένατο μήνα στη σειρά κατά τον οποίο σημειώνεται αντίστοιχο ρεκόρ, με την ανησυχητική τάση να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Ιανουαρίου ήταν 13 βαθμοί Κελσίου, ξεπερνώντας άνετα το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΟΑΑ.
Μάλιστα ο Ιανουάριος του 2016 σημείωσε τη θερμοκρασία με τη μεγαλύτερη διαφορά πάνω από το διαχρονικό μέσο όρο για το συγκεκριμένο μήνα στην ιστορία, με 1,13 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με τη NASA. Η ΝΟΑΑ υπολόγισε τη συγκεκριμένη διαφορά στους 1,07 βαθμούς, ισοδύναμη με τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία για τα δικά της αρχεία, πίσω μόνο από το Δεκέμβριο του 2015.
Κάποια μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ σημείωσαν χαμηλότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο, αλλά οι μετρήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές όπως η Αλάσκα, η Σιβηρία και ο βορειοδυτικός Καναδάς.
Αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο προκάλεσε το θαλάσσιο πάγο να φτάσει το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία τον περασμένο Ιανουάριο για το συγκεκριμένο μήνα, αν και κανονικά πρόκειται για περίοδο κατά την οποία αυξάνει την επιφάνειά του.
Συγκεκριμένα ο θαλάσσιος πάγος είχε επιφάνεια 13,47 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο, 233.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2011. Η τιμή αυτή είναι μάλιστα ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας τριακονταετίας, απώλεια ισοδύναμη με την επιφάνεια της Γαλλίας και της Ισπανίας μαζί, ή με σχεδόν οκτώ φορές την επιφάνεια της Ελλάδας.