tromaktiko: 39 μη κατοικήσιμα κτίσματα στους σεισμόπληκτους δήμους

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

39 μη κατοικήσιμα κτίσματα στους σεισμόπληκτους δήμους



Συνεχίστηκαν χθες με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι στα κτίρια των... δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως-Φιγαλείας, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς από τον σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας.

Από νωρίς χθες το πρωί, κλιμάκια μηχανικών του ΤΑΠ Ηλείας, του ΤΑΣ Αχαΐας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) ξεκίνησαν με πυρετώδη ρυθμό την αυτοψία σε όλο το γεωγραφικό μήκος και πλάτος των δύο δήμων και κατέγραψαν τις ζημιές στα κτίσματα, ενώ δεν παρέλειψαν να δώσουν συμβουλές και συστάσεις στους κατοίκους και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για το πώς να αντιμετωπίσουν μικροπροβλήματα.

Η προϊσταμένη του ΤΑΠ Ηλείας Πηνελόπη Μωυσιάδου μαζί με τη μηχανικό του ΤΑΣ Αχαΐας Δήμητρα Γκεζερλή επισκέφθηκαν χθες το πρωί και το δημαρχείο Ζαχάρως, όπου και ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο κ.Νίκο Φάμελο για την επικρατούσα κατάσταση.

«Ξεκινήσαμε από τη ΔΕ Φιγαλείας για να δούμε τις ζημιές, ήδη δώσαμε τις αιτήσεις που έχουμε ως τώρα και περιμένουμε τις γνωμοδοτήσεις» δήλωσε ο κ.Φάμελος, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 10 αιτήσεις από Φιγαλεία και Πετράλωνα και άλλες 6 από τη Ζαχάρω, ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί μετά την οριστική συλλογή των αιτήσεων.

Από την πλευρά της η κα Μωυσιάδου εξήρε την άριστη συνεργασία με τη δημοτική αρχή για τη διάθεση του προσωπικού, ώστε να βοηθήσει, και πρόσθεσε ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτοψία σε 83 κτίρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Συνολικά ελεγχθηκαν 83 κτίρια μέσα σε δύο ημέρες στις ΤΚ Κρέστενων, Μακρισιών, Σκιλλουντίας, Γρύλλου, Γραίκα, Σέκουλα και Ανδρίτσαινα, όσον αφορά τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, και στις ΤΚ Νέας Φιγαλείας, Φασκομηλιάς και Πετραλώνων όσον αφορά τον δήμο Ζαχάρως-Φιγαλείας, εκ των οποίων κρίθηκαν κατοικήσιμα τα 44 και μη κατοικήσιμα τα 39. Σήμερα οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στη ΔΕ Ζαχάρως. Τον συντονισμό των κλιμακίων ανέλαβε η Βικτωρία Μπαμπίλη, πολιτικός μηχανικός και προϊσταμένη του τμήματος Εποπτείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μη κατοικήσιμη κρίθηκε μια διώροφη οικία στη Φασκομηλιά, καθώς και το κτίριο όπου γίνεται η διανομή γάλακτος. Παράλληλα, ελέγχθηκε και ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο οποίος δεν έχει σοβαρές ζημιές, ωστόσο λόγω φθορών στον ναό, όπως αναφέρει το figaleianews24, αποφασίστηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Τρανής Βρύσης.

Ανοίγουν τα σχολεία σε Κρέστενα και Ζαχάρω

Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από τις «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ) στα σχολικά κτίρια των δύο δήμων.

Όπως τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο δήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας, Νίκος Φάμελος, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, καθώς δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα. Μοναδικός αστερίσκος είναι μικρές ζημιές σε τρεις αίθουσες του Λυκείου Ζαχάρως, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν χρησιμοποιούνται.

«Έδωσα εντολή να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία αύριο (σ.σ. σήμερα), ενώ περιμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας υποδείξουν πώς θα επισκευάσουμε τις τρεις αίθουσες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φάμελος.

Χωρίς πρόβλημα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των σχολικών συγκροτημάτων και στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Όπως ανέφερε στην εφ.«Πατρίς», ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος, «ο έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών έδειξε δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στη στατικότητα των σχολικών κτιρίων, συνεπώς τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο (σ.σ. σήμερα)».

Ευθ.Σώκος: «Έχουν γίνει πάνω από 30 μετασεισμοί»

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής και σεισμολόγος, Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι «έχουν περάσει δύο ημέρες από τον σεισμό, οπότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα δείχνουν μια μετασεισμική ακολουθία γύρω στους 30 μετασεισμούς, ενώ συνεχίζονται, επομένως είμαστε σχεδον σίγουροι ότι είναι ο κύριος. Σύμφωνα με το μέγεθος του σεισμού (5,2R) το μεγαλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε σε μετασεισμό είναι κοντά στους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το βάθος του σεισμού ήταν 20 χλμ, το οποίο για τη Δυτική Ελλάδα θεωρείται σχετικά μεγάλο, παρότι ο σεισμός γενικά κατατάσσεται στους επιφανειακούς. Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε τέτοιο σεισμό τις επόμενες ημέρες. Η περιοχή πάντως είναι σεισμογενής, οπότε δεν ήταν κάτι τόσο “εξαιρετικό”ή διαφορετικό από αυτό που θα περιμέναμε για την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας ο συγκεκριμένος σεισμός».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!