«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο, σε παγκόσμιο επίπεδο, και είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες», δήλωσε ο Μάικλ Μπράουερ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας.
«Η μείωση της ρύπανσης του αέρα είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού», πρόσθεσε.
Ο κύριος παράγοντας της ρύπανσης είναι τα αιωρούμενα σωματίδια όπως αερολύματα, καπνός, αιθάλη, σκόνη και άλλες τοξίνες και αναθυμιάσεις που αιωρούνται στον αέρα.
Οι περισσότεροι από τους 5,5 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση είναι το αποτέλεσμα επιπλοκών υγείας, κυρίως καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την έρευνα. Η έκθεση σε σωματίδια έχει συνδεθεί με μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και πνευμονικές ασθένειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και καρκίνο.
Αν και η ρύπανση του αέρα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία των 5,5 εκατομμυρίων θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ασία.
Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 55% των ετήσιων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση λαμβάνουν χώρα στην Ινδία και την Κίνα, δύο χώρες με τεράστιες, αναπτυσσόμενες οικονομίες και σοβαρά προβλήματα ελέγχου της ποιότητας του αέρα.
Η Ινδία χρειάζεται να μετριάσει τη βιομηχανική καύση άνθρακα, την ανοιχτή καύση που σχετίζεται με γεωργικές δραστηριότητες, καθώς και τη ρύπανση του αέρα από τη θέρμανση και το μαγείρεμα των νοικοκυριών, αναφέρει έρευνα του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης.
Στην Κίνα, σχεδόν 300 πόλεις δεν τηρούν τα απαραίτητα πρότυπα ποιότητας αέρα, με αποτέλεσμα 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace που επαληθεύουν την καναδική έρευνα. Το κόστος της ρύπανσης στην κινεζική οικονομία υπολογίζεται στα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 6,5% του ΑΕΠ.