15 Φεβρουαρίου - Ημέρα αφιερωμένη στους πραγματικούς ήρωες της ζωής-"Σήμερα τα 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά"...
Ποτέ δεν ξέρεις πόση δύναμη κρύβεις μέσα σου... Τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, δίνουν από πολύ μικροί σκληρές μάχες στην αρένα της ζωής.
Όμως αυτό τα κάνει δυνατότερα για την υπόλοιπη ζωή τους.
Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παδικού Καρκίνου, και με αφορμή αυτό, το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ(tilegrafima.gr) επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Φλόγας(Σύλλογος Γονιών Με Νεοπλασματική Ασθένεια) κα Μαρία Τρυφωνίδη.
Αναλυτικά όλα όσα είπε η κα Μαρία Τρυφωνίδη στο ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ (tilegrafima.gr):
-Θα ήθελα αρχικά να μας πείτε δύο λόγια για το έργο της Φλόγας.
Η Φλόγα είναι Σύλλογος Γονιών των παιδιών με καρκίνο. Ιδρύθηκε το 1982 από ελάχιστους γονείς και σήμερα πραγματικά αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και αγωνίζεται δίπλα στα παιδιά.
-Πόσα παιδιά φιλοξενεί η στέγη;
Το έργο της Φλόγας δεν είναι μόνο ξενώνας φιλοξενίας. Βέβαια είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, φιλοξενούμε γύρω στα 35 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα πρέπει να μείνουν στην Αθήνα εντελώς δωρεάν και σύντομα η δυναμικότητά μας θα φτάσει τα 50 παιδιά. Έχουμε δύο ξενώνες σε εξέλιξη λειτουργίας αλλά πέρα από αυτό, στηρίζουμε την ιατρική φροντίδα των παιδιών και εκεί αναλώνεται το κύριο μέρος των εσόδων μας. Απασχολούμε γιατρούς στα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας , εξοπλίζουμε τα νοσοκομεία με ιατρικό εξοπλισμό και διάφορα μηχανήματα που είναι απαραίτητα για την νοσηλεία των παιδιών μας , αναλώσιμα και επιπλέον κάνουμε νοσηλεία στο σπίτι για τα παιδιά που κατοικούν στο λεκανοπέδιο για να μειώσουμε το δυνατόν τις επισκέψεις των παιδιών στα νοσοκομεία.
-Τα έσοδα της Φλόγας ποια είναι; Που βρίσκεται τα χρήματα να κάνετε όλα αυτά που μου λέτε;
Τα έσοδα έρχονται από όλους εσάς. Δεν έχουμε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, δεν έχουμε επιχορηγήσεις από το δημόσιο αλλά έχουμε χιλιάδες φίλους οι οποίοι με το μικρότερο ή το μεγαλύτερο οβολό τους στηρίζουν το έργο μας.
-Άρα, η θέση του κράτους στο όλο έργο σας είναι μηδενική;
Θέλετε να σας πω ένα ενδεικτικό παράδειγμα; Όταν αγοράσαμε τον αξονικό τομογράφο ο οποίος λειτουργεί στο Αγία Σοφία , είναι ο μοναδικός αξονικός τομογράφος σε όλο το λεκανοπέδιο πληρώσαμε και Φ.Π.Α 93.000 ευρώ. Αυτή είναι η βοήθεια του κράτους. Αυτό το διάστημα δεν υπάρχει τίποτα, καμία βοήθεια. Για εμάς, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών. Σταθμίζουμε την κρίση που υπάρχει , μειώνουμε τις απαιτήσεις μας, δεν ζητάμε κάτι που δεν το έχουν οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Εμείς ζητάμε την ιατρική βοήθεια. Ζητάμε κάτι για να ζήσουν τα παιδιά. Η έλλειψη γιατρών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν την ώρα και φτάσαμε εμείς στο σημείο να πληρώνουμε 10 γιατρούς για τα Ογκολογικά Τμήματα της Αθήνας.
-Τα ποσοστά των παιδιών που νοσούν έχουν αυξηθεί ή μειωθεί τα τελευταία χρόνια;
Τα ποσοστά των παιδιών που νοσούν δεν βλέπουμε να έχουν αυξηθεί , υπολογίζεται ότι γύρω στα 350 των χρόνο περίπου σε όλη την Ελλάδα νοσούν. Αυτό που έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια είναι τα ποσοστά ίασης.
-Σε αυτό θα ήθελα να σταθούμε, μιας και διάβασα μια έρευνα της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας που αναφέρει πως οι περισσότερες μάχες κατά του παιδικού καρκίνου μπορούν πλέον να κερδηθούν...
Σήμερα τα 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά. Οι περισσότερες μπορούν να νικηθούν , ειδικά οι λευκαιμίες και λεμφοβλαστικές έχουν ποσοστά ίασης πάνω από 80%.
-Τέλος, θα ήθελα ένα μήνυμα για τη σημερινή μέρα...
Είναι αισιόδοξο το ότι σήμερα φτάσαμε να γίνονται καλά τα παιδιά αλλά αυτό που θέλουμε να πούμε σε όλους τους γονείς είναι ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο αν πετύχουμε έγκαιρη διάγνωση. Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι γονείς να έχουν υπόψιν τους τα συμπτώματα που επιμένουν ώστε να καταφεύγουν στον παιδίατρό τους ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να τα διερευνήσει. Δεν σημαίνει ότι κάποια συμπτώματα που επιμένουν είναι πάντα καρκίνος αλλά πρέπει να το ψάχνουμε οι γονείς. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση ακόμα περισσότερα παιδιά.