Οι έρευνες βέβαια βρίσκονται σε επίπεδο πειραμάτων σε ζώα. Όπως όμως λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, ο Αμερικανός νευροεπιστήμων Γκάρι Άρεντας, «τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν πως η καφεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη “θεραπεία” για το Αλτσχάιμερ και όχι απλώς μια προστατευτική στρατηγική. Εισέρχεται εύκολα στον εγκέφαλο και δείχνει να επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία της νόσου».
Η ομάδα του δρος Άρεντας από το Κέντρο Ερευνών για το Αλτσχάιμερ στην Τάμπα της Φλόριντας μελέτησε 55 ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύξουν συμπτώματα άνοιας ανάλογα με εκείνα του Αλτσχάιμερ.
Σε ηλικία 18-19 μηνών, περίπου 70 ετών σε ανθρώπινα χρόνια, τα ποντίκια άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια εξασθένησης της μνήμης.
Οι ερευνητές άρχισαν τότε να δίνουν στα μισά ποντίκια νερό με καφεΐνη- η ποσότητα καφεΐνης που χρησιμοποιούσαν αντιστοιχεί, στα ανθρώπινα δεδομένα, σε 500 mg καφεΐνης δηλαδή 2,5-5 δόσεις εσπρέσο, 14 φλιτζάνια τσάι ή 20 αναψυκτικά τύπου κόλα την ημέρα.
Έπειτα από δύο μήνες, τα ποντίκια που έπιναν νερό με καφεΐνη είχαν (ξανα)αποκτήσει μνήμη εξίσου «κοφτερή» με τη μνήμη υγιών ποντικιών της ίδιας ηλικίας.