Η ερευνητική ομάδα της εγκατάστασης Diamond Light Source ευελπιστεί πως η καινοτομία, που πιστεύεται ότι είναι 50% πιο αποτελεσματική στον έλεγχο της ραδιενέργειας από ότι οι άλλες μέθοδοι, θα επιτρέψει στην τεχνολογία να συμβαδίσει με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια με χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Η Βρετανία έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για την κατασκευή πολλών νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια, προχωρώντας στη σταδιακή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο.
Η πυρηνική ενέργεια, αν και καθαρότερη, αφήνει πίσω της επικίνδυνα υποπροϊόντα, των οποίων ο περιορισμός αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα.
Το σχέδιο της ερευνητικής ομάδας είναι να κατασκευάσουν μια βαθιά υπόγεια εγκατάσταση, όπου τα ραδιενεργά υλικά θα μπορούν να ενταφιαστούν με ασφάλεια.
Μετά δύο χρόνια μελέτης της απορρόφησης του νερού από το τσιμέντο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει κάποιες «ορυκτές φάσεις» στο υλικό που απορροφούν ραδιενεργά στοιχεία υψηλής συγκέντρωσης.
Μόλις αποφασιστεί η τοποθεσία και η κατασκευή της υπόγειας εγκατάστασης, η ομάδα ελπίζει ότι το νέο τσιμέντο θα αποθηκεύει με ασφάλεια τα περίπου 300.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων που υπολογίζεται ότι θα παραχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το έτος 2030.
Εξάλλου, περίπου το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο προέρχεται από την πυρηνική σχάση και το ποσοστό αυτό συνεχίζει να αυξάνεται.