Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε (αν μπορούσε ας έκανε κι’ αλλιώς) την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα των μεταναστευτικών ροών...
Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τελευταία έδινε μάχες ηρωικές κατά της Συμμαχίας.
Φυσικά, μια κυβίστηση πάνω, μια κυβίστηση κάτω δεν κάνει και μεγάλη διαφορά.
Αλλά δεν μπορούμε να μην την υπογραμμίσουμε αυτήν την τελευταία και πλέον εμβληματική κωλοτούμπα – και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοινώσεις «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», χωρίς κανένα από τα περίφημα «επαναστατικά» τμήματά του να αρθρώνει λέξη.
Λοιπόν, για να τελειώνουμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα κατά του ΝΑΤΟ, εκτός από μερικές ενδιάμεσες υποχωρήσεις του κ. Τσίπρα.
Και ιδού οι αποδείξεις:
-29 Μαρτίου 2013, ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής επικυριαρχίας στη Κύπρο ταυτίζεται με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνουν χώρα έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή που δυναμώνουν ασταθείς και επικίνδυνες παραμέτρους σε βάρος του κυπριακού λαού, αλλά και των άλλων λαών της περιοχής επιβεβαιώνουν την ιστορική ανάγκη οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου να ορθώσουν ένα ισχυρό αντιμνημονιακό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο απέναντι σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που οραματίζονται μια Ευρώπη του ακραίου οικονομικού νεοφιλελευθερισμού».
Μας έλεγαν δηλαδή πως αυτό που η Κύπρος προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια, να ενταχθεί δηλαδή στο ΝΑΤΟ, θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη – αν και είναι γνωστό πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έγινε με εξαίρεσή της από τον ευρωστρατό και με την αίρεση ότι η Κύπρος «δεν θα λαμβάνει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις του ευρωστρατού στις οποίες θα γίνεται χρήση μέσω του ΝΑΤΟ». Αυτό σήμαινε από την αρχή πως η μεγαλόνησος δεν λαμβάνει διαβαθμισμένες πληροφορίες που προέρχονται από το ΝΑΤΟ.
-22 Ιουλίου 2013, Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Αποκαθιστούμε στη θεωρία και την πράξη τις έννοιες «εθνικό» και «πατριωτικό», συνδέοντάς τες με το γνήσια λαϊκό. Ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον δημοκρατικό-διεθνιστικό πατριωτισμό των λαϊκών τάξεων και της Αριστεράς. Θα προχωρήσουμε, με γνώμονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, στην επίλυση των ανοιχτών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας της χώρας και των κατοίκων της.
Προωθούμε την ένταξη στο διεθνές γίγνεσθαι της χώρας μας μέσω μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, που θα εδράζεται στην ισότιμη συνεργασία, στην εθνική ανεξαρτησία και στην προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης και ταυτόχρονα των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε εγγύτατη συνάφεια με τις εστίες μόνιμης έντασης που αποτελούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Η σύνθετη αυτή πραγματικότητα εγκυμονεί κινδύνους, αλλά παρέχει και ευκαιρίες. Οι δεσμοί φιλίας και καλής γειτονίας με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, στη βάση του σεβασμού των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι εγκάρδιες σχέσεις με τα προοδευτικά κινήματα και τις προοδευτικές κυβερνήσεις παντού στον κόσμο, μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας απέναντι στην εξαιρετικά επισφαλή παγκόσμια κατάσταση αλλά και φιλειρηνική ενεργό παρέμβαση στις διεθνείς εντάσεις που αναπτύσσονται. Η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό διατηρεί για τον ΣΥΡΙΖΑ την προτεραιότητά του και συνδέεται στενά με τους αγώνες για τη δημοκρατία».
-Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές (25 Απριλίου 2014):
«Στο νέο πλαίσιο των μεγάλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και του πολυπολικού κόσμου, η Ε.Ε., ως ιμπεριαλιστική δύναμη, εμπλέκεται στον διεθνή ανταγωνισμό, επιχειρώντας να επεκτείνει την επιρροή της. Στρατιωτικοποιείται, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη - όπως άλλωστε καταδεικνύουν η παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και η χωρίς προσχήματα στήριξη της Ε.Ε. στο νέο αντιδραστικό και φιλοφασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας.
Η ριζοσπαστική αριστερά διεκδικεί και αγωνίζεται για: Ευρώπη ειρηνική, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια προς όφελος της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, που θα βασίζει την ασφάλειά της στη μείωση των εξοπλισμών και τη συνεννόηση, στον εξοβελισμό των πυρηνικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Ευρώπη που θα απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών εκτός συνόρων. Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες! Να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις που είναι έξω από το έδαφος της Ευρώπης».
-4 Σεπτεμβρίου 2014. Διαρκούσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, στην Αθήνα σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονταν κατά της Συμμαχίας και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Σύνοδο. Στη Βουλή, ο κ. Δρίτσας, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ, «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που δεν έχει καθορισμένο αντίπαλο, και λειτουργεί μόνο και μόνο με τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων, που καθορίζουν όλους τους κανόνες της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά και με τους κανόνες επιβολής σε όλον τον κόσμο, των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων ισχυρών κρατών που συμμετέχουν. Η Ελλάδα δεν επωφελείται - αλλά δεν επωφελείται ούτε η ειρήνη ούτε η ανθρωπότητα. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαλυθεί - και μια υπεύθυνη κυβέρνηση στηριγμένη στον ελληνικό λαό, πρέπει πραγματικά να βάλει μια διαδικασία απεμπλοκής από αυτή τη σχέση, που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα, αποδεδειγμένα έχει φέρει στη χώρα».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως μιλώντας στον Αντέννα, στις 14 Μαΐου 2014, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει: «Διότι ισχυρίζομαι και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι η χώρα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται».
Όταν, όμως, έγινε αναφορά στη συγκεκριμένη δήλωση μέσα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της 4ηςΣεπτεμβρίου 2014, ο κ. Δρίτσας είπε με απόλυτη βεβαιότητα: «Ο κ. Παφίλης επικαλέστηκε μία ανύπαρκτη και παράλογη στη διατύπωσή της δήλωσης του κ. Τσίπρα».
-5 Σεπτεμβρίου 2014 (ΑΠΕ): «Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κριτική που δέχεται από την κυβέρνηση για τις θέσεις του σχετικά με το ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο «για μια κυβέρνηση ανάξια να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι σε ανεπίσημο σημείωμα, «αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό προς τον ελληνικό λαό αυτοί που άφησαν ανυπεράσπιστους τους Έλληνες αγρότες από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, να μιλούν για επικίνδυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Προσωπικά για τον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το πιο τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί και τους κατατάσσει στους πιο μαχητικούς υπερασπιστές της πατρίδας μας στο εξωτερικό».
-5 Σεπτεμβρίου 2014, ανακοίνωση Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, υπό τον τίτλο «Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς συνεχίζει να παίζει άριστα το ρόλο του καλού μαθητή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ»:
«Στο φως των καταιγιστικών εξελίξεων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, με την συνεχή υποχώρηση του τακτικού ουκρανικού στρατού σε όλα τα μέτωπα, η κυβέρνηση του Κιέβου αναγκάζεται να συζητήσει επί της ουσίας Σχέδιο Ειρήνευσης και προοπτική πολιτικού διαλόγου με την ηγεσία των ανταρτών.
Ο πυρήνας των πέντε χωρών του ΝΑΤΟ εμμένει στην συνέχιση και αναβάθμιση των κυρώσεων προς την Ρωσία, ενώ προαναγγέλλει νατοϊκή παρουσία σε επίπεδο συμβούλων αλλά και διοχέτευσης οπλισμού στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ταυτόχρονα μια σειρά χωρών -μελών του ΝΑΤΟ διατηρούν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την συνέχιση της κλιμάκωσης του οργανισμού με τη Ρωσία.
Η ελληνική κυβέρνηση δια του κ. Σαμαρά μόλις ψέλλισε παρατηρήσεις και κριτική προς την Αφγανική κυβέρνηση, καλώντας την να ενισχύσει την φύλαξη των συνόρων της για να διακοπεί η ροή προσφύγων, που φτάνουν και στην Ελλάδα!
Παράλληλα η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία και η Εσθονία είναι οι μοναδικές 3 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ που τηρούν το συμφωνημένο όριο του 2% του ΑΕΠ που οφείλει να δαπανά σε αμυντικό εξοπλισμό και υποδομή κάθε μέλος.
Την ίδια στιγμή που άλλες χώρες -μέλη επικαλούνται σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν την εισφορά τους στο κοινό νατοϊκό ταμείο. Είναι εκπληκτικό, αλλά και εξαιρετικά επώδυνο η σημερινή τροϊκανή κυβέρνηση να μην επικαλείται τουλάχιστον την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χωρά μας και ο λαός μας.
Είναι τραγικό και εξοργιστικό οι «καλοί μαθητές» που βρίσκονται στην Ουαλία να μην αντιλαμβάνονται τη στάση χωρών, όπως η γειτονική Τουρκία, που αρνούνται να προσχωρήσουν σε κυρώσεις και ψυχροπολεμικές ενέργειες και επωφελούνται από την διακοπή εξαγωγών αγροτο-διατροφικών προϊόντων της χώρας μας, καλύπτοντας τις ανάγκες της Ρωσίας με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει το ρόλο του επικίνδυνου παρατηρητή των εξελίξεων και « μετεξεταστέου» μαθητή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πιο κατηγορηματικό και καθαρό λόγο, επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και του ελληνικού λαού να μετατρεπόμαστε σε ουραγούς των γερακιών του πολέμου».
Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ – πλην όλων των άλλων – καλούσε την Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες της. Αλήθεια γιατί δεν το κάνει τώρα που είναι στην κυβέρνηση;
-5 Σεπτεμβρίου 2014, Ν. Βούτσης ως γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του Σκάι: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός άχρηστος και επικίνδυνος. Πρέπει να εργαζόμαστε για να διαλυθεί. Από ποιους μας προφυλάσσει το ΝΑΤΟ σήμερα; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».
-5 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αντέννα: «Έχει μεγάλη σημασία ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξαναδούμε, ποιος είναι ο ρόλος της συμμαχίας αυτής στις δεδομένες πια συνθήκες. Ως γνωστόν, ιδρύθηκε κάτω από διαφορετικές, γεωπολιτικές, ισορροπίες και καταστάσεις κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όταν υπήρχε Σοβιετική ένωση, σήμερα τι εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ;» / «Εμείς ως στρατηγικό στόχο θεωρούμε ότι θα πρέπει το ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε μέσα από διαφορετικές συνθήκες να αποδυναμωθεί και τελικά να το υπερβούμε γιατί το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί πρωτίστως τα αμερικάνικα συμφέροντα» / «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην στρατηγική αναδιαμόρφωση του ΝΑΤΟ» / «Εντός του ΝΑΤΟ μια χώρα υποτίθεται συμμαχική η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Εκείνος που μας έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τώρα είστε τσιράκια της Μέρκελ» / «Στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαλυθεί».
-5 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στα Παραπολιτικά Fm, σχετικά με τις δηλώσεις Δρίτσα στη Βουλή, την προηγουμένη: «Κατ’ αρχήν δεν νομίζω ότι ακούστηκε κάτι βαρύ, όπως λέτε. Ο κ. Δρίτσας επανέλαβε αυτό το οποίο υπάρχει στο πρόγραμμά μας, όπως το έχουμε πει στις εκλογές του 2013 του Μαΐου, του Ιουνίου, στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε, όπως γνωρίζετε, κάτω από άλλες συνθήκες, σε άλλους χρόνους και άλλες εποχές, υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, επικρατούσαν συνθήκες ψυχρού πολέμου και διπολισμού. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υποτίθεται ότι ήταν ένας αμυντικός μηχανισμός, μια συμμαχία αμυντική. Σήμερα εξυπηρετεί μόνο επιθετικά συμφέροντα, αλλά η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αποτελέσει η ίδια, μέσα από την αναζήτηση ενός νέου συστήματος που θα εγγυάται την ασφάλεια, έναν παράγοντα ειρήνης. Αυτό είπε ο κ. Δρίτσας. Αυτό είπα κι εγώ το πρωί στον ΑΝΤΕΝΝΑ, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, μιλώντας με τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Και μου προκαλεί εντύπωση πώς κάνουν πως το ακούνε πρώτη φορά διάφορα στελέχη της κυβερνητικής πλευράς και μάλιστα άκουγα και το tape που παίξατε πριν από λίγο, λέγοντας ότι κανείς δεν τόλμησε ποτέ να απεγκλωβίσει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, και θέλω να θυμίσω ότι όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο –κι ως γνωστόν είμαστε κι εμείς και η Τουρκία μέλη της ίδιας συμμαχίας, αλλά δεν μπόρεσε η ιδιότητά της ως μέλος της συμμαχίας να αποτρέψει την εισβολή, μια εισβολή που ακόμα την πληρώνει ο μαρτυρικός λαός της Κύπρου- εκείνος ο οποίος μας έβγαλε από, το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κων/νος Καραμανλής. Άρα δεν χρειάζονται ούτε ανιστόρητες προσεγγίσεις, ούτε μεγάλες κουβέντες, ούτε να παίζουμε φτηνά πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια με σοβαρά ζητήματα».
-5 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, Βήμα 99,5: «Εμείς, θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε σε άλλες συνθήκες, σε συνθήκες ψυχρού πολέμου και διπολισμού, ύπαρξης της ΕΣΣΔ τότε, έχει ξεπεραστεί σήμερα από τα πράγματα. Άρα, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μηχανισμό διεθνούς ασφάλειας, μέσα στον οποίο εμείς βλέπουμε την Ευρώπη να έχει τη δική της φωνή και να μπορεί να εγγυηθεί το ρόλο της ως δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό, για εμάς, συνδυάζεται με την θέλησή μας και εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί και να αποχωρήσει έτσι και η Ελλάδα, στη βάση ενός στρατηγικού, μακροπρόθεσμου στόχου».
-5 Σεπτεμβρίου 2014. Ο Ν. Χατζηνικολάου θυμίζει από τον αέρα του Real Fm, ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στον eniko, είχε πει ότι «αυτός είναι ένας μακρινός στρατηγικός στόχος». Ωστόσο είχε πει ότι «δεν είναι η κατάλληλη εποχή για τέτοιες κινήσεις. Δεν είναι η κατάλληλη εποχή για έξοδο από το ΝΑΤΟ».
-9 Σεπτεμβρίου 2014, Δ. Βίτσας, τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, στην τηλεόραση του Σκάι: «Έχουμε πει ότι θα εργαστούμε δραστήρια για να μην υπάρχουν τέτοιοι σχηματισμοί όπως το ΝΑΤΟ. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιστρέψουν τα παιδιά μας από τέτοιες αποστολές στο εξωτερικό. Το έκανε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ παλιά έλεγε έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ. Οι θέσεις μας είναι κατατεθειμένες στο συνέδριο. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ συμφέρον να εμπλέκεται. Θέση μας είναι να διαλυθούν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί»/ «Εμείς δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε μόνοι μας από το ΝΑΤΟ. Αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του»!
-14 Σεπτεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, σχετικά με τις δηλώσεις Δρίτσα στη Βουλή: «Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα. Η εκτίμησή μας ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, ο σχηματισμός αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός που αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης. Δείτε για παράδειγμα πώς χειρίστηκε το ΝΑΤΟ κρίσιμες υποθέσεις για την παγκόσμια ειρήνη, όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία. Θέλω να σας πω ότι η θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει. Σε ό,τι αφορά δε τις τρέχουσες εξελίξεις, πιστεύω ότι αυτές δεν πρέπει να διαχειριστούν από το ΝΑΤΟ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, από τον ΟΑΣΕ.
Από εκεί και πέρα το ποιος προσπαθεί με έναν επικοινωνιακό και κουτοπόνηρο τρόπο να ανοίξει ζητήματα αφήστε το. Δεν το άνοιξε ο Δρίτσας. Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης για να καλύψει τις δικές του αστοχίες και την δική του αδράνεια στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, διότι την ίδια στιγμή που τεράστια θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ανοίγουν, η θέση και η στάση μας στα διεθνή φόρα και στο ΝΑΤΟ που η χώρα συμμετέχει, είναι η θέση και η στάση που ακολουθείται από το δόγμα ό,τι πούνε οι ισχυροί.
Είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Δεν μας δίνει κανένας σημασία. Εμείς λοιπόν λέμε οι θέσεις μας παραμένουν, δεν αποτελεί προτεραιότητά μας στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της ευρύτερης αποσταθεροποίησης η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, αλλά να σας πω και κάτι κ. Τζίμα. Την Ελλάδα του ΝΑΤΟ δεν την έβγαλε η αριστερά, ούτε ο Παπανδρέου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έβγαλε όταν συνειδητοποίησε ότι η συμμετοχή της εκεί βρίσκεται σε σύγκρουση με τα εθνικά συμφέροντα.
Εμείς θα κινηθούμε με βάση τις αξίες και τις αρχές μας, αλλά και με βάση την ανάγκη να διασφαλίσουμε σε κάθε στιγμή τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που εχθροί και φίλοι θα την υπολογίζουν.
Και βεβαίως πιστεύουμε και θέλουμε να είναι μια χώρα που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στο να γεφυρώνει αντιθέσεις. Μια χώρα που να παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεφύρωση των αντιθέσεων στη Μέση Ανατολή, τον αραβικό κόσμο. Άρα μια χώρα που θα έχει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς.
Με αυτή την έννοια θέλω να επισημάνω ότι σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και σε μια περίοδο αστάθειας και γεωπολιτικής ρευστότητας, δεν πρέπει να παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια».
-9 Σεπτεμβρίου 2014, Δ. Βίτσας, τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, στην τηλεόραση του Σκάι: «Έχουμε πει ότι θα εργαστούμε δραστήρια για να μην υπάρχουν τέτοιοι σχηματισμοί όπως το ΝΑΤΟ. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιστρέψουν τα παιδιά μας από τέτοιες αποστολές στο εξωτερικό. Το έκανε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ παλιά έλεγε έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ. Οι θέσεις μας είναι κατατεθειμένες στο συνέδριο. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ συμφέρον να εμπλέκεται. Θέση μας είναι να διαλυθούν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί»/ «Εμείς δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε μόνοι μας από το ΝΑΤΟ. Αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του»!
-14 Σεπτεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, σχετικά με τις δηλώσεις Δρίτσα στη Βουλή: «Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα. Η εκτίμησή μας ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, ο σχηματισμός αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός που αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης. Δείτε για παράδειγμα πώς χειρίστηκε το ΝΑΤΟ κρίσιμες υποθέσεις για την παγκόσμια ειρήνη, όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία. Θέλω να σας πω ότι η θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει. Σε ό,τι αφορά δε τις τρέχουσες εξελίξεις, πιστεύω ότι αυτές δεν πρέπει να διαχειριστούν από το ΝΑΤΟ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, από τον ΟΑΣΕ.
Από εκεί και πέρα το ποιος προσπαθεί με έναν επικοινωνιακό και κουτοπόνηρο τρόπο να ανοίξει ζητήματα αφήστε το. Δεν το άνοιξε ο Δρίτσας. Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης για να καλύψει τις δικές του αστοχίες και την δική του αδράνεια στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, διότι την ίδια στιγμή που τεράστια θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ανοίγουν, η θέση και η στάση μας στα διεθνή φόρα και στο ΝΑΤΟ που η χώρα συμμετέχει, είναι η θέση και η στάση που ακολουθείται από το δόγμα ό,τι πούνε οι ισχυροί.
Είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Δεν μας δίνει κανένας σημασία. Εμείς λοιπόν λέμε οι θέσεις μας παραμένουν, δεν αποτελεί προτεραιότητά μας στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της ευρύτερης αποσταθεροποίησης η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, αλλά να σας πω και κάτι κ. Τζίμα. Την Ελλάδα του ΝΑΤΟ δεν την έβγαλε η αριστερά, ούτε ο Παπανδρέου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έβγαλε όταν συνειδητοποίησε ότι η συμμετοχή της εκεί βρίσκεται σε σύγκρουση με τα εθνικά συμφέροντα.
Εμείς θα κινηθούμε με βάση τις αξίες και τις αρχές μας, αλλά και με βάση την ανάγκη να διασφαλίσουμε σε κάθε στιγμή τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που εχθροί και φίλοι θα την υπολογίζουν.
Και βεβαίως πιστεύουμε και θέλουμε να είναι μια χώρα που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στο να γεφυρώνει αντιθέσεις. Μια χώρα που να παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεφύρωση των αντιθέσεων στη Μέση Ανατολή, τον αραβικό κόσμο. Άρα μια χώρα που θα έχει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς.
Με αυτή την έννοια θέλω να επισημάνω ότι σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και σε μια περίοδο αστάθειας και γεωπολιτικής ρευστότητας, δεν πρέπει να παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια».
-21 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης:
«Ο αγώνας για την ειρήνη σήμερα αποτελεί καθήκον πρώτης προτεραιότητας για την αριστερά και όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Οι σύγχρονες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, όπως δείχνουν οι τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Παράλληλα, σημειώνεται παγκοσμίως αύξηση των στρατιωτικών δαπανών με βαρύτατο κόστος για τις κοινωνίες και τα οξύτατα προβλήματά τους.
Στις συνθήκες αυτές, επείγει η μετατροπή της Ελλάδας σε σταθερό παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, μέσα από μια πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική κυβερνητική πολιτική, την οποία θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
*********
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι ενός νέου ψυχρού πολέμου στην Ευρώπη με αφορμή το ουκρανικό πρόβλημα, του οποίου απαιτείται ειρηνική και δημοκρατική λύση στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ. Να υποστηρίξει την πολυδιάστατη ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας και να συμβάλει ενεργά στην προώθηση της πρότασης-απόφασης του ΟΗΕ για την μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής».
-7 Οκτωβρίου 2014, ΑΠΕ για δήλωση Κ. Ήσυχου: «Απαράδεκτο γεγονός» θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).
Σε δήλωσή του, ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, επικρίνει τη στάση της Τουρκίας και τονίζει ότι η πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή, σε βάρος την Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντά μια απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής, των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της ΕΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο κ. Ήσυχος, «για ακόμα μια φορά δηλώνει την ενεργή συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ, τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που μάχονται για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες βάσεις, χωρίς ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και εμπλοκές».
-18-19 Οκτωβρίου 2014. Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές της Δύσης στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή διακρίνονται από ακραίο τακτικισμό και μιλιταριστικό τυχοδιωκτισμό και οπορτουνισμό που δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται πλήρως από τις θέσεις που πήρε στην ουκρανική κρίση, από την επιθετικότητα των νατοϊκών κύκλων, πριν ακόμα εκδηλωθούν τα αντίμετρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της. Η σημερινή κυβέρνηση παραμένει υπόλογη για την πολιτική του «καλού μαθητή» των νατοϊκών επιθετικών επιλογών στην Ουκρανία που επέλεξε στα ζητήματα των κυρώσεων, που έπληξε βάναυσα τους παραγωγούς στην αγροτική μας οικονομία και γενικότερα τις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας μας προς τη Ρωσία».
-20 Οκτωβρίου 2014, Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η τελευταία πρόκληση της Τουρκικής Κυβέρνησης σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλιμακώνεται με την είσοδο του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros τις πρωινές ώρες σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, πράξη που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα στα ανατολικά της Κύπρου ξεκινούν ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού , ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η αεροπορία και το ναυτικό του ξεκινούν κοινές ασκήσεις με την Κύπρο με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.
Σε μια εύφλεκτη περιοχή, όπου η εμφύλια σύρραξη στη Συρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η προέλαση των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι γεγονός τόσο στη βόρεια Συρία, όσο και στο Ιρακινό Κουρδιστάν και το κεντρικό Ιράκ, αποτελούν μια πρωτόγνωρη και άκρως επικίνδυνη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων για την περιοχή που δυναμιτίζει όλη τη Μέση Ανατολή και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Η τραγωδία του 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές, που βρίσκονται κυρίως στην Νοτιο-Ανατολική Τουρκία, είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ενώ η ανθρώπινή ζωή και η αξιοπρέπεια έπονται των μεγάλων γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων.
Η ηρωική αντίσταση των μαχητών στο Κομπάνι δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ευρωατλαντικές δυνάμεις, αλλά και την τουρκική κυβέρνηση που θεωρητικά κόπτονται για τα δικαιώματα των λαών και τη Δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις σε κινηματικό και κοινοβουλευτικό πεδίο, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ώστε να τερματιστεί η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και να ευοδωθεί ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προκειμένου οι δυο κοινότητες να συμβιώσουν ειρηνικά και αρμονικά σε μια δικοινοτική διζωνική Κύπρο με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατούς κατοχής, χωρίς Νατοϊκή κηδεμονία».
-6 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου: «Οι σημαντικές αρχές του διεθνούς δικαίου στις οποίες πιστεύουμε, πρέπει να προστατευθούν με αποφασιστικότητα. Αλλά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν, μέσα σε ένα νέο κλίμα νατοϊκής ψυχροπολεμικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης, κυρώσεων και εμπορικών πολέμων».
Επομένως, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ του Οκτωβρίου 2014, επρόκειτο να αγωνιστούν για να αποτινάξουν τη «Νατοϊκή κηδεμονία», ενώ θεωρούσαν επικίνδυνη τη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή – την οποία τώρα καλοδέχονται και διαφημίζουν ως επιτυχία. Επίσης, προκύπτει πως οι πρόσφυγες δεν άρχισαν να συρρέουν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
-14 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στο www.avgi.gr: «Δεν είναι στην πρόθεση μας να ανοίξουμε ένα θέμα που θα μας φέρει σε ρήξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμπαθούμε το ΝΑΤΟ».
Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, έ;
-5 Απριλίου 2015. Κυβερνητικές πηγές σχετικά με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του πολεμικού ναυτικού "P-3 Orion", έναντι 500 εκ. δολαρίων στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ: «Από το 2009 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, το κάθε αεροσκάφος «P -3» μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα ελέγχει από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κλπ, το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟϊκό. Το NATO θέλει καθημερινά για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό δεν μπορεί να γίνει σωστά χωρίς αεροπλάνα».
Μάλιστα, οι κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν τότε ότι «κατόπιν τούτων, έγινε το αναμενόμενο, δηλαδή την νατοϊκή επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη τα CN -235. Οι Τούρκοι άρχισαν να πετούν με "νατοϊκό καπέλο" και πηγαίνοντας προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ' όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO»!
Οι πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν επίσης πως κρίθηκε απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας καθώς το κόστος ανακατασκευής τους δίνει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπάρχει και έλεγχος των συνόρων και καταλήγουν τονίζοντας ότι παράλληλα τα χρήματα θα δοθούν τμηματικά και μεσομακροπρόθεσμα, ενώ η ανακατασκευή τους θα επιφέρει μειώσεις στον συνολικό προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων»!
Δηλαδή, οι Τούρκοι πετούσαν ήδη με «νατοϊκό καπέλο» - οπότε μπορούμε να φανταστούμε τι θα κάνουν τώρα και με τη… νατοϊκή βούλα!