καθώς και οι υπόλοιπες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με συρίκνωση δικαιωμάτων και περικοπή απαραίτητων για την επιβίωση τους παροχών, σε μια αδιάκοπη αποδόμιση του κοινωνικού κράτους που ξέραμε. Οι πληροφορίες και οι προβλέψεις για το μέλλον...απλά τρομοκρατικές!
Με βίαιο τρόπο αναγκαζόμαστε να αντιληφθούμε πως πρέπει άμεσα να αλλάξουμε ρότα, όπως ανέφερε το σχετικό άρθρο του ιστολογίου μαςπάνω στον άξονα μιας ουσιαστικής προσπάθειας εύρεσης διεξόδου: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε: η συνδιαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με αναπηρία με όχημα την Σχεδίαση για Όλους
Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τη βεβαιότητα πως για να πει κάτι κάποιος σε υπεύθυνη θέση στην Ε.Ε. όπως ο Μοσκοβισί, δεν είναι κάτι απλό και αβάσιμο, παρακολουθούμε την εξέλιξη των όσων προέβλεπαν τα σχετικά δημοσιεύματα με τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία αδιάκοπα αλέθει ο μύλος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος της εξαθλίωσης, (το οποίο μετονομάζεται σε κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης) κλπ. άρθρα του ιστολογίου μας.
Τι είπε ο κ. Μοσκοβισί; Αυτά για τα οποία ορθώς και εγκαίρως σας προειδοποιούσε το ιστολόγιό μας ως τη φυσική συνέπεια των μνημονιακών δεσμεύσεών μας.
Συγκεκριμένα ο Μοσκοβισί επισήμανε ότι "έως σήμερα η Επιτροπή δεν έχει λάβει προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία», όπως είναι η σχετική πρόβλεψη στο 3ο Μνημόνιο.
Είχαν προκαλέσει ιδιαίτερο θόρυβο οι επισημάνσεις των άρθρων μας όπως ήταν φυσικό, κυρίως γιατί τα όσα ανέφεραν ήταν στοιχεία διασταυρωμένα και τεκμηριωμένα. Οι εξελήξεις δυστυχώς τα επιβεβαίωσαν και θα συνεχίσουν να τα επιβεβαιώνουν.
Άλλο ένα παράδειγμα τα όσα δήλωσε για άμεση μείωση δαπανών των συντάξεων, ο κ. Γιάννης Στουρνάραςστη Βουλή των Ελλήνων στις 10/02/2016. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπέδειξε Τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ένα από τα αναγκαία «εργαλεία» προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις στα τρέχοντα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας.
Επίσης στις 11/02/2016 ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στις γενναιόδορες ελληνικές συντάξεις που μπορούν να περικοπούν όχι όμως οριζόντια. Το video των δηλώσεών του.
Σε άρθρο «βόμβα» που ανάρτησε το βράδυ της Πέμπτης σε blog του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν εκτιμά ότι η χώρα μας θα χρειαστεί μέτρα έως και 9,5 δισ. ευρώ έως το 2019. Στο άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Προς ένα Εφαρμόσιμο Πρόγραμμα», ο κ. Τόμσεν ζητά μαχαίρι στις συντάξεις αλλά και σκληρά μέτρα έως 9.5 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% στο πλεόνασμα στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Σε γραπτή ανακοίνωσή του στα ελληνικά, με τίτλο «Προς ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα», ο κ. Τομσεν γράφει «Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις». Σημειώνει ότι είναι περιορισμένη η δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει βιώσιμο ασφαλιστικό κάνοντας άλλου περικοπές, ενώ σχετικά με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δηλώνει πως «πρέπει τα νούμερα να βγαίνουν στον τελικό λογαριασμό». Ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι «όσες μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του». Υπογραμμίζει ότι «από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις».
Τα γεγονότα που εντέχνως καλλύπτουν ως προπετάσματα καπνού τις αληθινές ειδήσεις, μας έκαναν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 να μην αντιληφθούμε την απαίτηση για Εθνική σύνταξη στα 250 ευρώ που θέλει η τρόικα!
Σίγουρα συνεχίζεται η άνευ ελέγχου διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, μιας και ποτέ κανείς δεν θέλησε να πραγματοποιήσει τον έλεγχο ή ο έλεγχος αυτός σταματούσε κατ'εντολή πριν αρχίσει. Επίσης ποτέ κανείς δε σκέφτηκε; ή δε θέλησε να οργανώσει το ψηφιακό δίκτυο της χώρας για το οποίο έχουμε πληρώσει αμέτρητα ποσά έτσι ώστε άμεσα να αλληλεπιδρά με όλες τις υπηρεσίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να φαίνεται την ίδια στιγμή η λαδιά που πάει να γίνει. Δεν μπορεί να ελέγξει κανείς αυτή τη στιγμή αν ένας λαμβάνει πολλαπλές αποδοχές από διαφορετικούς φορείς. Δεν αλληλεπιδρά το ηλεκτρονικό υπολογιστικό σύστημα. Το είχαμε επισημάνει ως τεράστιο εμπόδιο για την διαφάνεια και τον εξορθολογισμό, και στο συγκεκριμένο άρθρο του dr. Ιωάννη Μπασδέκη, το οποίο στόχευε κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, "Μπορεί η οριζόντια υιοθέτηση του σχεδιασμού φιλικών προς τον πολίτη υπηρεσιών να βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής;"
Στη χώρα μας με μικρή προσπάθεια ξεγλυστράς, ελίσσεσαι, και αν χρειαστεί λαδώνεις και η μηχανή λειτουργεί άριστα!
Αν και διαφωνώ με το ότι επιτρέψαμε την εμπλοκή της παγκόσμιας τράπεζας στα της χώρας μας, μια εμπλοκή που μας κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά, οφείλω να αποδεχτώ πως έχει δίκιο στην κρίση της που δημοσιοποιεί η real news, η οποία αναφέρει πως "η παγκόσμια τράπεζα εντόπισε προβλήματα στη λειτουργία του ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης των δεδομένων και διαπίστωσε σημαντική έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, κακή ενημέρωση των αρμόδιων υπαλλήλων στους δήμους δυσχέρεια στους χρόνους επιβεβαίωσης των αιτήσεων και πληρωμής των δικαιούχων, αλλά και πολυπλοκότητα στο έντυπο της αίτησης". Επίσης, στην έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος επισήμανε ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια επανένταξης των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων κοινωνικά ατόμων.
Παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο:
"Στόχος της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την επανεξέταση όλων των δράσεων που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, με επανασχεδιασμό όλων των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και τη δημιουργία κοινοτικών δομών για όλη την Ελλάδα, όπως τα Κέντρα Κοινότητας τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα γινόταν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος αφού υπάρχει δήμος με 8.000 κατοίκους κοντά στην Κοζάνη, όπου έχουν ιδρυθεί πέντε ΚΗΦΗ με ετήσιο κόστος λειτουργίας περίπου 200.000 ευρώ, όταν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 70."
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την πιλοτική χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ενισχύοντας σε πρώτη φάση 60.000 πολίτες που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιώντας τη μνημονιακή δέσμευση, προχωρούν στην πλήρη καταγραφή των επιδομάτων και παροχών πρόνοιας προκειμένου να επανασχεδιαστεί και να τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2017 νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου θα προχωρήσει εντός Ιανουαρίου στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, προκειμένου να καθοριστούν το ύψος του εισοδήματος αλλά και οι προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα «τρέξει» για 9 μήνες με στόχο να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Για το 2016 έχει εγγράφει στον Προϋπολογισμό κονδύλι 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ.
Το επίδομα για κάθε μεμονωμένο δικαιούχο θα είναι 200 ευρώ τον μήνα, εφόσον δεν έχει άλλη πηγή εσόδων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει κάποιο άλλο εισόδημα, το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ τον μήνα.
Υποσημείωση ιστολογίου: Ακούστε την προσέγγιση του Τάκη Αλεξανδράκη για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης στην εκπομπή της 18ης Ιανουαρίου 2015, το οποίο τότε ονομαζόταν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Σε πρώτη φάση το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα δοθεί σε πολίτες συγκεκριμένων περιοχών και όχι σε όλη τη χώρα. Η επιλογή των δήμων θα γίνει λαμβάνοντας υπό- ψη τρεις βασικές παραμέτρους: τον πληθυσμό, τα ποσοστά ανεργίας αλλά και το επίπεδο της φτώχειας. Κι αυτό γιατί η Παγκόσμια Τράπεζα στη μελέτη αξιολόγησης καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος επισήμανε ότι η επιλογή των δήμων έγινε αυθαίρετα, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρότερου επανακαθορισμού των κριτηρίων επιλογής τους ενόψει της εκτεταμένης εφαρμογής του μέτρου στην επικράτεια. Σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου, η Ελλάδα στην Ευρώπη των «28» υστερεί σε διαθέσιμους πόρους για την κοινωνική προστασία ατόμων που ζουν στο όριο της φτώχειας καθώς θα έπρεπε να διατεθούν επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ για κοινωνικές δομές.
Παρατήρηση από το ιστολόγιό μας. Προσέξτε τα ακόλουθα για τα κοινωνικά επιδόματα και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν:
Υπό αμφισβήτηση όλες οι προνοιακές παροχές.
Για την καθολική χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης απαιτούνται πόροι που ανέρχονται περίπου σε 1,3 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να βρεθούν μέσω της επανεξέτασης όλων των προνοιακών επιδομάτων και παροχών. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει στα χέρια της η θ. Φωτίου έχει καταγράψει 200 προνοιακά επιδόματα και παροχές ενώ κάνει λόγο για ένα κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό σύστημα, αφού πολλά επιδόματα αλληλοεπικαλύπτονται. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι οι κωδικοί επιδομάτων-παροχών ανέρχονται σε 150, καθώς κάποιοι από αυτούς δεν είναι πλέον ενεργοί. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή τους ενώ έως τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί για πρώτη φορά στη χώρα η δημιουργία μητρώου ωφελούμενων με τα πλήρη στοιχεία όσων λαμβάνουν επιδόματα και πάσης φύσεως παροχές συμπεριλαμβανομένων τόσο των παροχών σε χρήμα όσο και σε είδος των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστωθεί εάν πολίτες λαμβάνουν πολλαπλά επιδόματα για την ίδια πάθηση, αλλά και το ύψος των βοηθημάτων που λαμβάνουν μηνιαίως.
Πηγή